ALKÜ'den erkeklere önemli uyarı!

Erkeklerin yaşam kalitesini en çok etkileyen sağlık sorunlarının başında prostat hastalıkları gelmektedir. Peki prostat hastalığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Akkoç, 40 yaş üstü erkekleri uyararak mutlaka prostat muayenesi olmalarını istedi. Belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi.

ALKÜ'den erkeklere önemli uyarı!

Ülkemizde 40 yaş üstü erkeklerin tümünü ilgilendiren en önemli sağlık sorunlarının başında prostat hastalığı gelmektedir. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı  Dr. Öğr. Üyesi Ali Akkoç 40-45 yaş üstü erkeklerin senede bir kere üroloji polikliniğine başvurmalarını ve prostat muayenesi olmalarını istedi. Akkoç:”Prostat; erkeklerin üreme sistemlerinin bir parçası olan, şeklen ve boyutsal olarak cevize benzeyen küçük bir salgı bezidir.

PEKİ PROSTAT İLE İLGİLİ HASTALIKLAR NELERDİR? 

Bizler prostat ile ilgili hastalıkları 3’e ayırmaktayız. Bunlardan 1. prostatın iltihabi rahatsızlıklarıdır. Kendi içerisinde de 2’ye ayrılır. Akut prostatit; üşüme, titreme, ateş ve idrar yapmada güçlük, idrar yaparken yanma şikayetleri ile kendisini göstermektedir. Bu hastalarımıza ilaç tedavisi uygulamaktayız. Kronik prostatit hastaları ise daha ziyade hastaların yaşamları boyunca idrar yaparken zorlanmasına ve yanma şikayetleri ile biz hekimlere başvurmasına neden olmaktadır. Tedavi süreci akut prostatit rahatsızlığına göre daha uzun sürmektedir.

banner111

Bir diğeri ise iyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) ‘dir. Ülkemizde en çok görülen rahatsızların başında yer almaktadır. Hastalarımızın çoğunluğu bizlere bu şikayetle başvuruda  bulunurlar. İyi huylu prostat büyümesi genellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu hastalar; idrar yaparken güçlük, idrarı başlatmada zorlanma,  idrar yaparken idrarın çatallanması, yanma, idrardan kan gelmesi, sık idrara çıkma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadırlar. Hastalarımızın öncelikle hikayelerini dinleyip bir takım tahliller, ultrason ve işeme testi istemekte, sonuçlarını değerlendirmekteyiz. Hafif şikayeti olan hastalarımıza ilaç tedavisi önerirken orta ya da ciddi derecede şikayeti olan hastalarımıza ameliyat alternatifini sunmaktayız. Prostat büyümesi ameliyatları kapalı ve açık cerrahi yöntemiyle yapılabilmektedir.  Hastanemizde her iki ameliyatı da başarıyla uygulamaktayız.

Bizleri en çok korkutan bir diğeri ise prostat kanseridir. Polikliniğimize 45 yaş üstü başvuran tüm erkek hastalarımızdan idrar ile ilgili şikayeti olsun ya da olmasın rutin olarak prostat  ile ilgili kan tahlillerini istemekte, parmakla rektal muayenesini yapmaktayız. Kan tahlillerinde ya da elle muayenesinde  anormal bir durumla karşılaştığımızda ise prostat  biyopsisi yapıyoruz. Biyopsi sonuçlarına göre hastalarımızın tedavilerini planlama ve yön vermekteyiz. Erken teşhis hayat kurtarır, sağlığınız için kontrollerinizi lütfen aksatmayın. Bizler sizler için  buradayız“ diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2019, 17:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83