Çocuklarımızı gripten korumanın yolları

Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde çocuk hasta sayımızda artış olduğu gözlenmektedir. Peki çocuklarımızı gripten nasıl koruyabiliriz? Üst solunum yolu enfeksiyonu (soğuk algınlığı) nedir? Nasıl bulaşır? Destekleyici tedavi yöntemleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uz. Dr. Tamer Kuyucu cevapladı.

Çocuklarımızı gripten korumanın yolları

 Dr. Kuyucu; ''Kış ayını yaşadığımız şu günlerde ateş, öksürük, burun akıntısı, hapşırma şikayetleri ile Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran çocuk hasta sayısında artış meydana geldiği gözlenmektedir. Çoğumuz için grip ve soğuk algınlığı aynı hastalıktır. Oysa ki benzer belirtiler gösterseler de farklı hastalıklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) soğuk algınlığı olarak da bilinmektedir. Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200’den fazla virüs “ÜSYE”ye yol açar. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler. Kreşe ve okula giden çocuklarda ise bu sayı 10-12’yi bulabilir. 6 yaşından büyük çocuklarda ise ÜSYE sıklığı azalır” dedi

banner111
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıktığına vurgu yapan Dr. Kuyucu, Üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları, çocuk virüsü aldıktan 1 ile 3 gün arasında belirti gösterir ve genellikle 1 hafta sürmektedir. Bu sürede çocuktan çocuğa da değişkenlik göstermekte olup, belirtiler; Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabildiği, daha büyük çocuklarda ise burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük şeklinde olduğunu ifade etti

Peki Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları ( ÜSYE/ Soğuk Algınlığı ) Nasıl Bulaşır

Uzm. Dr. Tamer Kuyucu, Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bir kişi, hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yaymaktadır, virüs havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile de bulaşabilmektedir dedi.
Soğuk algınlığının gripten ayırımı önemlidir.

Soğuk algınlığı ile Grip’in genellikle birbirine karıştırıldığı aradaki ayrımın önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Tamer Kuyucu aradaki farkları şöyle belirtti: Soğuk Algınlığında, ateş azdır, ara sıra baş ağrısı olur, tıkalı ve akan burun, hapşırık, hafif öksürük, hafif ağrı, hafif kırgınlık, kuru boğaz vardır ve enerji normalken; Gripte, yüksek ateş, sürekli baş ağrısı, temiz burun, ara sıra hapşırma, şiddetli öksürük, şiddetli ağrı, günlerce süren kırgınlık, hafif kuru boğaz ve yüksek derecede bitkinlik bulunmaktadır. 

Peki çocuklarımızı üst solunum yolu enfeksiyonlarından nasıl koruyabiliriz

Çocuklarımız hasta kişilerden uzak tutmalı, ellerinin sık sık yıkanmasına özen gösterilmeli, Ortak kullanım oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesine dikkat edilmelidir. Önemli olanın destekleyici tedavi olduğunu belirten Uzm. Dr. Tamer Kuyucu, “ Sıvı tüketimi arttırılmalı, sigaraya maruziyet önlenmelidir. Antibiyotikler ise sadece Sağlık Bakanlığı tarafından Akılcı İlaç Kullanımı kapsamında sağlık kuruluşlarına gönderilen “Hızlı Antijen Testi” sonrası hekim tarafından gerekli görülüp reçete edildiği takdirde kullanılmalıdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2017, 12:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83