Her 7 kişiden biri kalp krizi riski taşıyor

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Hakan Şengül, “Türkiye’de her 7 kişiden 1’i kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Kalp hastalıkları yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit etmektedir.” dedi.

Her 7 kişiden biri kalp krizi riski taşıyor
Kalp hastalıkları, her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açıyor. Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzm. Dr. Hakan Şengül, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. 
Şengül, “Türkiye’de her 7 kişiden 1’i kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Kalp hastalıkları yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit etmektedir” dedi. 

Dr. Şengül, “Kalp hastalıkları ve kalp krizinin nedenlerine dikkat edilirse, çocukluktan itibaren hangi önlemlerin alınacağı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Tüm dünyada sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin teşvik edildiği aktivitelerle, her yıl hastalıkla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekiliyor. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon koroner kalp hastası bulunmakta ve her 7 kişiden biri kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Türkiye’deki toplam koroner kalp hastası sayısı 2.8 milyon ve her yıl 170 bin kişi koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ölümlerin % 43’ü koroner kalp hastalığına bağlı olarak gerçekleşmektedir” dedi.

Sağlıklı ve mutlu yaşamak için öncelikle doğru beslenmek gerekmekte diyen Dr. Hakan Şengül açıklamasına şöyle devam etti; 
Kalp hastalıkları yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit etmektedir. Bugün dünyada 155 milyon çocuk obezite sorunu yaşıyor. Çocukların bu sorunu aşabilmeleri, sağlıklı beslenmeleri ve gelecekte kalp hastalıklarına yakalanmamaları için en önemli rol ailelerine düşmektedir. 

Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin ve hazır gıdalardan uzak durun diyen Dr. Hakan Şengül, “Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih edin. Haftada en az bir kez yağlı balık, bol bol meyve, sebze ve baklagil tüketin (mercimek ve fasulye gibi). Makarna, pirinç, ekmek, buğday, patates ve mısır gevreğinden oluşan nişastalı yiyecekleri, düzenli olarak tüketmeye özen gösterin. Günde en az 1.5 litre sıvı (su, meyve suyu, süt) tüketmeyi ihmal etmeyin. Yemek pişirirken veya sofrada yemeğe eklediğiniz tuz miktarını azaltın” dedi.

Kardiyoloji Uzm. Dr. Hakan Şengül son olarak “Bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan Kalp ve Damar Hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun yapılan uyarıları dikkate alarak 'Sağlıklı Yaşam Tarzını' benimsemesi gerekmektedir.  Kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evinize sağlıklı besinler alın, tütün kullanımını kısıtlayın ve fiziksel aktiviteye önem verin.” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2017, 11:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83