Kahve ile Kovid-19 testi yapabilirsiniz

Koronavirüs salgının en önemli belirtilerinden biri koku ve tat kaybıdır. Uzmanlar, koku kaybının özellikle sabah saatlerinde tespit edileceğini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Kahve ile Kovid-19 testi yapabilirsiniz
Anozmi olarak de bilinen koku duyusu kaybı, koronavirüs hastalığının yaygın belirtilerinden biridir. Penn State Üniversitesi’nde görevli olan duyubilimci John E. Hayes ile bulaşıcı hastalık bilimci Cara Exten, SARS-CoV-2 salgınından dolayı uzmanlık alanlarını son dokuz aylarını koku tabanlı tarama ve test programlarına yönlendirmişlerdir.

Yüksek lisans öğrencilerinden biri, Ekim ayında kendisi ve annesinin günlük kahve tüketimleriyle ilgili bir konuyu paylaşmış. Bu durum, koku testlerinin koronavirüs enfeksiyonuna karşı bir tarama testi şeklinde nasıl kullanılabileceğini örnekliyor.

Bu öğrencisinin annesi, bir gün öğleden sonra bir fincan kahve hazırlamış ancak kahveyi tadıp kokusunu alamadığını fark etmiş. İnsanların koronavirüse bağlı koku duyusu kaybı yaşadığını kızından duymuş. Bu nedenle, çam kokulu temizlik spreyini koklamayı deneyerek onun da kokusunu alamadığını fark etmiş.

SONUÇ POZİTİF

Koku duyusunun ani ve nedensiz bir şekilde kaybolduğunu fark eden anne, kendini karantina altına alarak koronavirüs testi yaptırmış ve test sonucu pozitif çıktığını görmüş.
Koku duyusu kaybını ciddiye alarak test yaptıran ve kendini karantina altına eden anne, virüs başka insanlara yayılmadan önce bulaş riskini sıfıra indirerek virüse karşı bir çıkmaz sokak oluşturmuş.

Yapılan bazı tahminler, koronavirüsü kapan kişilerin yüzde 44 ila 77 kadarı koku duyusunu kaybediyor. Ancak birçok insan, kokulu mumlar gibi kokuya sahip olması gereken bir şeyi aktif şekilde koklamaya çalışana kadar koku duyusunun kaybolduğunu anlamıyor.

Bu nedenle uzmanlar, insanları her gün bir şeyi aktif olarak koklamaya davet ediyor. Açıklanamayan ani koku duyusu kaybı, koronavirüsün en özgün belirtilerinden biri. Bireyler bunu tek başlarına gündelik bir tarama aracı şeklinde kullanabilir ve bu sayede koronavirüsü durdurma mücadelesine bir başka araçla daha katılabilirler.

Uzmanlar, Kovid-19’un en önemli belirtileri arasında yer alan koku kaybının sabah saatlerinde daha iyi tespit edileceğini söylüyor. Doktorlar, sabah uyandığında kahve kokusunu alamayan insanların Kovid-19 testi yaptırması gerektiğini belirtiyor.
















Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2020, 16:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83