"Kendinize bir şans verin taramalar için Ketem'e başvurun"

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 1-31 Ekim "Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı" ile ilgili basın duyurusu yayımladı. Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;

"Kendinize bir şans verin taramalar için Ketem'e başvurun"

 Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse % 96’ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de 2004 yılından itibaren 1- 31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı eğitim ve taramalarla değerlendirmektedir.

banner111
Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemlidir. Genetik yapıda çeşitli faktörlerin ve normal yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan bozukluklar kansere neden olur. Ancak meme kanserlerinin sadece %7-9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir. Özellikle anne tarafında genç yaşta meme kanseri ve erkek meme kanseri görülmesi ailesel bir geçişe işaret edebilir.

Bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altındadır. Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Tanı:

Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7-10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapmalısınız. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırınız. Birinci derece akrabalarınızda meme kanseri varsa 40 yaşından sonra, yoksa 50 yaşından sonra iki yılda bir mamografi çektirmeniz önerilir. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde %30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır.

YILDA BİR KEZ MEME MUAYENESİ YAPTIRMALISINIZ

Tarama:

Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir. Ulusal kanser tarama programı önerilerine göre ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü aşağıda yer almaktadır.

20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi

40-49 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, birinci derece akrabalarında meme kanseri varsa iki yılda bir mamografi çekilmesi

50-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

“Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle İlçemizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimiz (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Halkımız Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde bulunan KETEM’e doğrudan başvurarak Ulusal kanser standartları çerçevesinde;

Kalın bağırsak kanserleri için 50-70 yaş arası 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi,
  
Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 5 yılda bir 30-65 yaş arası kadınlarpap-smear (sürüntü) ve HPV Testi,

40-70 yaş aralığında ise meme kanseri erken teşhisi için 2 yılda bir yapılacak olan mamografiler ile tamamen ücretsiz hizmet almaktadır.  

Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmanızı dileriz. 

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2016, 12:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83