İRAN PAZARI YÜZDE 6.9 BÜYÜDÜ

2015 yılında İran’dan gelen 1 milyon 700 binlik İranlı turist sayısının bu yıl 2 milyonu geçmesi öngörülüyor. Türk turizmciler, bu yıl en fazla ümit bağladığı ülkelerden biri olan İran, turizm pazarı olarak umut veriyor.

İRAN PAZARI YÜZDE 6.9 BÜYÜDÜ
Son dönemde Alanya adına da ön plana çıkan İranlı turistler, geçen yıl Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 1.6 oranında düşüş yaşanmasına karşın yaşanan artışın bu yıl da sürmesi öngörülüyor. Geçen yıl İran’dan gelen 1 milyon 700 binlik İranlı turist sayısının bu yıl 2 milyona çıkması bekleniyor. Özellikle bu ay Nevruz bayramının da etkisiyle bu pazarın hızlanması bekleniyor. Bu beklentiler, kısa bir süre önce İran Uluslararası Turizm Fuarı'na katılan ve fuarda pazarın hızlandırılması yönünde yoğun temaslarda bulunan Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), fuarla ilgili sonuç raporunda ortaya konuldu.  

'AMBARGONUN KALKMASI PAZARI BÜYÜTECEK' 

Kültürel, coğrafi ve tarihi yakınlık sebebiyle İran’ın Türkiye için öne çıkan turizm pazarlarından biri haline geldiği belirtilen TÜROB raporunda, “Özellikle idari bakımdan birtakım kısıtlamalar altındaki ülke için, Türkiye demokratik Müslüman bir ülke olması sebebiyle, turizm ürünlerinin çeşitliliği ile İran için önemli bir destinasyon niteliğini taşıyor" denildi. Türkiye’nin ambargo döneminde de İran’la ticari ilişkilerini sürdürdüğü ve koruduğuna dikkat çekilen raporda, "Türkiye dış ticaret hacmi açısından İran’la iş yapan ülkeler arasında, ilk 5 ülkeden biri. Dolayısıyla ambargonun kalkmasının, Türkiye'nin diğer ülkelere nazaran lojistik üstünlüğü de düşünüldüğünde, olumlu katkıları olacağı düşünülüyor. Ülkemize gelen İranlı turist sayısının, 2016 yılında 2 milyonu geçmesi bekleniyor" ifadelerine yer verildi. 

İRANLILARIN ÜÇÜNCÜ TERCİHİ TÜRKİYE 

Raporda özetle şu konuların altı çizildi: "Türkiye, yurt dışına çıkışlarda İranlılar için Dubai ve Malezya'dan sonra en çok tercih edilen üçüncü ülke olmakla beraber, İranlılar’ın Türkiye'yi tercih nedeni alışveriş ve deniz, kum, güneş tatilidir. İranlıların tercih ettiği diğer önemli destinasyonlar ise Ermenistan ve Amerika'dır. Amerika seyahatlerinde Türkiye, İranlılar için önemli bir transit noktası durumunda. Alışveriş amaçlı gelenlerin tercihi çoğunlukla İstanbul olurken, Tatil amaçlı gelenler ise daha önce ağırlıklı olarak Antalya ve Alanya'yı tercih ediyor. Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerlerinden biri olan İran, şimdi küresel yatırım ve dış ticaret olanakları açısından yeniden cazip bir pazar haline geldi." 

'ETKİLİ YAYINLARLA TANITIM YAPILABİLİR' 

İran’da otomotivden ev tekstiline, mobilyadan gıda sanayi makinelerine kadar pek çok sektörde ciddi yatırımları olan Türkiye’den, 200’ün üzerinde firma bulunduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: "Ambargoların kalkması Türkiye için ilişkilerin gelişmesi bakımından katkı sağlamakla beraber, diğer ülkelerin pazara girmeleri ile rekabeti de arttıracaktır. İran'da sıklıkla kullanılan pazarlama unsuru, işletim hakkı belediyelere ait olan şehir ilan panolarıdır. Radyo ve televizyon yayınları, devletin kontrolünde bulunuyor. ‘Tehran Times’ ve ‘Iran Daily’ İngilizce olarak yayınlanan günlük gazetelerdir. Ayrıca ‘Press TV’ adlı İngilizce kanal, uydu aracılığıyla izlenebilmektedir. Bu yayın organları aracılığıyla turizm pazarlaması yapılmasının etkili olacağı düşünülüyor." Raporda, fuar süresince kurulan temaslarda, İranlı turistin, Müslüman ülke tercih etmesiyle beraber, helal otel beklentisinin öncelikli olmadığı saptandığına da işaret edildi. 

İRAN PAZARI YÜZDE 6.9 BÜYÜDÜ 

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, İran’ın turizmde Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu belirtti. Son üç yıldır İran’dan gelen turist sayısının yükseliş eğiliminde olduğunu kaydeden Bayındır, "Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 1.6 oranında azaldı, ancak İran pazarında yüzde yükselme var. İran’dan 1 milyon 700 bin turist geldi" diye konuştu. Bayındır, İranlılar’ın alışveriş turizminde de ülkeye en fazla gelir bırakan turist grupları arasında yer aldığına dikkat çekti.


Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 11:11

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83