Öğrenme Güçlüğü okul başarısını düşürüyor

Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri de ödevler… Okulda kendini derse veremeyip dikkati çabuk dağılan, ev ödevlerini yapmak istemeyen ya da ailesinden yeterli desteği göremeyen çocukların okul başarısı olumsuz etkileniyor.

Öğrenme Güçlüğü okul başarısını düşürüyor

 Çocuğun kapasitesini gereğinden fazla zorlamak ve okul başarısını çok fazla önemsemek ise çocukta psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyen nedenler ve ailelerin yapması gerekenler hakkında bilgi verdi.

banner111
Çocuğu Kapasitesinin Üzerinde Zorlamak Kaygıya Yol Açabilir
Ödev çocuğun okulda öğrendiği konuyu pekiştirmesi ve uzun süreli hafızaya yerleştirebilmesi amacıyla evde yapması için verilen egzersizlerdir.Amaç, öğrenmenin pekişmesi ve eksik kalan konuların telafi edilmesidir.Her öğrencinin öğrenme düzeyi ve biçimi farklılıklar göstermektedir.Bu çocuğun gelişim düzeyi ve bireysel farkları ile ilgilidir.Öncelikle hem aile hem de öğretmen tarafından çocuğu iyi tanımak ve doğru gözlemek gerekmektedir. Çocuk çok hızlı öğreniyor ya da dikkati dağılıyor, kapasitesini kullanamıyor veya yavaş öğreniyor olabilir. Çocuğu,kapasitesinin üzerinde zorlamak kaygı ve endişeye yol açabilir. Disiplin sorunları nedeniyle çocuk yeteri kadar öğrenemeyebiliyor.
Çocuğun bireysel özellikleri; zeka düzeyi, dikkat, öğrenme tarzı, psikiyatrik durumlar…     Aile; aile içi iletişim, sorunların varlığı, ailenin desteği… Okul; okulun sistemi, öğretmen faktörü, sınıftaki çocukların düzeyi vb. nedenler çocuğun okul başarısını etkileyen nedenler arasında yer alıyor.

Öğrenme Sorunu Yok İse Disiplin Sorunu Vardır
Çocuğun öğrenme sorunu yok ise disiplin konusunda çalışılmalıdır. Televizyon, tablet, telefon gibi aletlerin, çocuk derslerini bitirdikten sonra belirli bir süre kullanmasına ve izlemesine izin verilmelidir. Uyku ve ders çalışma saatleri olabildiğince belli bir düzende ve çocuğun çalışma ortamı sabit olmalıdır. Anlamadığı konular yapılabiliyorsa aile tarafından anlatılmalı, yapılamıyorsa cevreden ya da bir öğretmen desteği alınmalıdır.

Öğrenme Sorunu Varsa Uzman Desteği Alınmalı
Öğrenme sorunu olan çocuklar için gereken test ve tetkikler yapılarak çocuğun öğrenme sorununun nedenine ulaşılmalı ve tedavi edilmelidir.Bireysel rehabilitasyon ve birebir çalışmalar yaptırılmalıdır.Psikiyatrik ve psikolojik sorun yaşayan çocuklar derse yeterince odaklanamadıklarından dolayı öğrenmeleri sağlıklı gerçekleşemez. Tedavi ile birlikte eksik kalan dersleri için özel çalışma yapmaları ve öğrenme desteği almalıdırlar. 

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 10:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83