CLK'DAN 'AYRINTILI FATURA' AÇIKLAMASI

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. ,son günlerde kamuoyuna yansıyan “elektrik faturalarında gizli zam” yapıldığı, “Ocak ayında elektrik faturalarına yüzde 30 zam yapıldığı”, “dağıtım bedeli adı altında fahiş bedeller fatura edildiği” iddiaları hakkında açıklama yaptı.

CLK'DAN 'AYRINTILI FATURA' AÇIKLAMASI

 Şirketin, elektrik faturası hesaplamasında kullanmış olduğu yöntemler ve kullanılan birim fiyatların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlarıyla belirlendiği ifade edilen açıklamada CLK'nin tedarik şirketi olarak söz konusu hesaplama yöntemlerinin değiştirilmesi noktasında herhangi bir tasarrufu ve yetkisi bulunmadığı hatırlatıldı.

banner111
EPDK'nın 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayınlamış olduğu kararla, daha önceki dönemlerde dağıtım bedeli, iletim bedeli ve sayaç okuma bedeli gibi ayrı ayrı belirlenen bedelleri yeni dönemde ‘dağıtım bedeli’ başlığı altında birleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada bu nedenle yeni dönemde, enerji bedeli ve dağıtım bedeli olarak iki ana ayrı kalem üzerinden elektrik faturası hesaplamasının yapıldığı, yeni dönemde dağıtım bedeline “yüzde30 zam geldiği” şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

FATURA NASIL HESAPLANIYOR

Yine 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektrik fiyatlarında mesken abonelerinin fatura dip toplamında yüzde 6.8 oranında bir artış uygulandığı da hatırlatılan açıklamada bu oranın dışında belirtilen bilgilerin gerçek dışı olduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca abonelerin, Kasım veya Aralık 2015 aylarındaki elektrik fatura tutarlarını 2015 Kasım veya Aralık ile 2016 Ocak ayı fatura tutarlarını, toplam tüketim miktarına (KWh) bölmek suretiyle uygulanan gerçek zam miktarını çok pratik şekilde hesaplayabilecekleri de kaydedildi.

MEVSİMSEL ÖZELLİKLER FATURA BEDELLERİNİ ARTIRDI

Mevsimsel özellikleri nedeniyle bölgede Aralık ve Şubat aylarında, ısınmanın ve sıcak su ihtiyacının elektrikli cihazlarla karşılandığı ve yine Temmuz- Eylül ayları arasında soğutma ihtiyacı da klimalarla karşılandığının altı çizilen açıklamada söz konusu aylarda elektrik tüketiminin yüksek olmasının normal kabul edilmesi gerektiği, tüketim miktarında meydana gelen bu artışların, fiyat artışı veya zam olmadığı bilgisi paylaşıldı.

Yine elektrik zammının hesaplanmasında; yüzde 6.8 oranındaki zammın birim fiyatlara yansımasının, yalnızca 01 Ocak 2016 tarihinden sonraki tüketimler için uygulandığı ifade edilen açıklamada ilk okuma tarihi 31 Aralık 2015 tarihinden öncesini kapsayan abonelerin tüketimleri ilgili dönemin birim fiyatları ile (zamsız) çarpılarak hesaplandığı bildirildi.
Fatura hesaplaması yapılırken okuma tarih aralıkları dikkate alınarak zamdan etkilenmeyecek şekilde bir hesaplama yapıldığı bildirilen açıklamada abonelerin hesaplanan faturaların doğruluğunu; www.epdk.org.tr adresinde yer alan “fatura hesaplama modülü” ile teyit edebilecekleri bilgisi de paylaşıldı.

VERGİLER KANUN VE YÖNETMELİK GEREĞİ ALINIYOR

Açıklamada şöyle denildi; " Elektrik faturalarında yer alan vergi ve fonlar (TRT payı, enerji fonu, elektrik tüketim vergisi ve KDV), 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde ilgili kanun ve yönetmelikler gereği alınmakta olup tümüyle şirketimizin aracılık etmiş olduğu bedellerdir. Elektrik piyasasında elektrik faturalarının hesaplanması, yöntem ve süreçleri ile birim fiyatları ilgili mevzuatlar çerçevesinde, tüm Türkiye’de uygulanan tarife ve metotlarla yapılmaktadır. Şirketimiz aleyhine özellikle kamuoyuna yansıyan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtir, abonelerimizin bu açıklamalara itibar etmemesini özellikle ifade etmek isteriz."


Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 15:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83