'DEVLETİN TEŞVİKLERİYLE FAVORİ MUZ OLDU'

Ziraat Odası Başkanı Musluoğlu, "Alanya'da 2010 yılında 750 dekarlık örtüaltında 5 bin 250 ton muz üretimi yapılırken, bugün 3 bin 500 dekarlık alanda 25 bin 500 ton üretim yapıyoruz. Bu da devletimizin üreticiye sunduğu teşviklerle oluyor" dedi.

'DEVLETİN TEŞVİKLERİYLE FAVORİ MUZ OLDU'

 Alanya'da 2010 yılında açık ve örtüaltı olmak üzere 10 bin dekarlık alanda 40 bin ton muz üretildiğini açıklayan Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "2010 yılında örtüaltında 750 dekar alanda 5 bin 250 ton muz üretiliyordu. Bugün Alanya'da 3 bin 500 dekarlık alanda örtüaltı muz üretimi yapıyoruz. Seralarda üretilen 3 bin 500 dekarlık alandan ise 25 bin ton muz hasadı yapıyoruz. 10 bin dekarlık alanda yaptığımız üretim sayesinde 21 bin ton muz üretimi yapıyoruz. Yani örtüaltı ve açıkta yapılan üretimlerle yılda 46 bin 575 ton muzu ülke ekonomisine kazandırıyoruz" dedi.    

banner111
"DEVLETİN TEŞVİKLERİYLE OLUYOR"

Geçmişte muz üretimini sadece dar gelirli ailelerin yaptığını ancak bugünlerde muz üretimini yapan kişilerin turizm ve inşaat sektöründeki insanların yapmaya başladığını söyleyen Musluoğlu, "Çünkü muz üretimi yapmak artık kolay. Bankaya gidiyorsun, projeni veriyorsun, kredini alıp, tarlada seranı da kuruyorsun. Bir dönümlük seranın maliyetini 2-3 yılda çıkarıyorsun, geri kalan bölümlerde elde edilen gelir senin oluyor. O nedenle herkes muz üretimine başladı. Çünkü muzun belli bir fiyatı var ve o fiyatı da aşağıya düşmüyor" diye konuştu. 


"ÜRETİM ÖRTÜ ALTINA KAYIYOR"

Muz Üretici Birliği Başkanı Hüseyin Güney ise Alanya'da muz üretiminin hızlı bir şekilde açık alandan örtüaltına kaydığını söyledi. Muz Üretici Birliği olarak muz üretimi yapmaları için insanları teşvik ettiklerini söyleyen Birlik Başkanı Hüseyin Güney, "Örtüaltında yapılan üretim sayesinde hem kaliteli, hem de kontrollü bir şekilde muz üretimi yapılıyor. Hükümet kanadında da teşvik ve kredilerin uygun bir şekilde üreticiye yansıması için çalışmalar yapıyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile birlikte konuları takip ediyoruz. Muz üretimi gerçekten profesyonel şekilde yapılmaya gayret gösteriliyor. Muz fiyatları da bizlerin politikası sayesinde yürütülüyor. Hem üretici, hem de tüketicinin lehine olacak şekilde dengeli şekilde fiyatları yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca hasat dönemlerinde yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde fiyatlarımız da baştan sona kadar dengeli seyrediyor, para kazanan üretici yatırıma da geçiyor. Şuanda Alanya'da favori bir tarım üretim şekli oldu. Narenciye üretilen alanlarda muz üretimi hızla yayılıyor" diye konuştu. 


Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 09:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83