İL OLMA YOLUNDA 'SÜPER' BEKLENTİ

AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen Sabah Gazetesi, Alanya'nın il meselesini gündemine aldı.

İL OLMA YOLUNDA 'SÜPER' BEKLENTİ

 Sabah Gazetesi'nin bugünkü sayısında 'İl olma yolunda ‘Süper’ beklenti' başlıklı haber şöyle: 

banner111
İl olma yolunda ‘Süper’ beklenti

Alanyaspor’un Süper Lig’e çıkması, ilçede ‘süper’ bir beklenti oluşturdu. Sanal ortamda örgütlenen Alanyalılar il olmak için kampanya başlattı

Alanyaspor'un Süper Lig'e yükselmesi, yıllardır devam eden il olma beklentisini artırdı. Bu beklentinin arkasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Temmuz 2009'da Alanya'yı ziyaretinde, söylediği, "Alanyaspor'u Süper Lig'e çıkartın, sizi il yapacağız" sözü yer alıyor. Alanyaspor'un adını Süper Lig'e yazdırmasının ardından il olma beklentisi ilçe halkı tarafından daha yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Konuyla ilgili ilk adım da sanal alemde atıldı. Alanya'nın il olması durumda alacağı plaka koduna (82) atfen Alanya82 adlı bir internet sitesi ve facebook sayfası açan gönüllüler, sosyal medya üzerinden örgütlenmeye başladı. Sayfada en dikkat çekici ayrıntı ise Alanya haritası oldu. Sitedeki haritada Antalya tam anlamıyla ortadan ikiye bölünmüş durumda.

ANTALYA İKİYE BÖLÜNÜYOR

Haritada, Kaş-Serik arası Antalya olarak ayrılırken, Manavgat'ın da dahil olduğu Gazipaşa'ya kadar uzanan ilçeler ise Alanya sınırı içinde kaldı. İnternet sitesinde diğer dikkat çekici ayrıntılar ise photoshop ile hazırlanmış 'Alanya iline hoş geldiniz' ve 'Alanya il sınırı' tabelaları ve 82 plakalı motosiklet fotoğrafı oldu. Yaz nüfusu 1 milyonu aşarak birçok ili geride bırakan Alanya'nın nüfusu kış aylarında düşüş gösteriyor. Alanya'nın il olması halinde sadece turizme bağlı olan ekonomik durumun değişeceği ve 12 ay yaşayan bir şehir oluşması hayali, il olma beklentisinin arkasındaki en önemli gerekçelerin başında geliyor. Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ile Alaaddin Keykubat Üniversitesi olmak üzere iki üniversitenin bulunduğu Alanya, iki ağır ceza mahkemesinin de ev sahipliği yapıyor. Alanya'nın, 40 ilden nüfus ve coğrafya olarak daha büyük bir ilçe olması da dikkat çekiyor.

TEK EKSİĞİMİZ VALİ

AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, Alanya'nın sağlıktan, ulaşıma ve eğitime kadar farklı alanlarda birçok ilden daha önde olduğunu belirterek, "Bizim bir tek valimiz eksik" dedi. AK Parti döneminde hiçbir ilçenin il olmadığını hatırlatan Berberoğlu, "Alanya hep ilkleri yaşamıştır. Alanya'dan bir isim Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlığına seçilen ilk Müslüman oldu. İki üniversitesi olan ilk ilçe Alanya. Alanyaspor bir ilki başararak Süper Lig'e çıktı. Önümüzdeki süreçte AK Parti eğer ki siyaseten Türkiye'de yeni iller oluşturmaya başlarsa bunun da ilk sırasında Alanya olacaktır" dedi.

İL OLMAYI HAK EDİYOR

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin de Alanya'nın il olmasını her Alanyalı gibi kendisinin de istediğini söyledi. Ekonomisiyle, sosyal yaşamıyla Alanya'nın il olmayı hak ettiğinin altını çizen Şahin, "Biliyorum ki eğer Türkiye'de il kararı alınacaksa, ilk üçte Alanya var" ifadelerini kullandı.

54 İLDEN DAHA ETKİLİ

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı (ALTİD) Burhan Sili, Alanya'nın ekonomik anlamda bölgenin lokomotifi olduğunu ve il olmayı hak ettiğini söyledi. Alanya'nın 54 ilden çok daha ciddi efekti olan bir kent olduğunun altını çizen Sili, "Alanya'nın il olması bizim açımızdan son derece önemli. Alanya, il olmayı birçok ilden daha çok hak ediyor" dedi.

İL DEĞİL BÜYÜKŞEHİR

Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim ise 'Bütünşehir Yasası' olarak bilinen yasa değişikliği ile Alanya'nın il olma şansını kaybettiğini söyledi. Alanya'nın 82 köyünün mahalleye dönüştürüldüğünü ve verilen hakkın geri alınamayacağını ifade eden Dim, "Tek çözüm Alanya'nın büyükşehir olmasıdır. Bunun için Manavgat'tan Gazipaşa'ya kadar Antalya ilçelerinin yanı sıra Karaman'dan Sarıveliler ile Mersin'den Anamur ve Bozyazı'yı Alanya'ya bağlayabiliriz. Böylece 750 bin olan büyükşehir nüfus kriteri de 2018'e kadar yakalanmış olur" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2016, 12:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83