Her yönüyle beslenmemizde avokado

Son yıllarda popülerliği daha da giderek artan avakadonun mevsimi gelmişken her yönden ele alalım istedim. Malum yaşadığımız yer itibariyle sık sık sofralarımızda bulunduruyoruz. Çok yararlı olduğunu, iyi yağlar barındırdığını biliyoruz fakat ayrıntıya indiğimizde daha neler varmış hep birlikte görelim.
Faydalarına bakacak olursak;
· Vücudun karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında düzenleyici olarak görev alır.
· Esasında bir meyve olan avakadonun enerji değeri yüksektir ve bol miktarda A, C ve E vitaminlerini ve pek çok minerali ( yaklaşık 20 adet ) içeriğinde barındırır. Bu yönüyle yetersiz beslenenler için son derece önemlidir.
· 100 gramı 165 kaloridir o nedenle dengeli tüketilmesinde fayda var.
· İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanma karşıtı etki gösterir. Yaraların iyileşmesinde rol oynar.
· Diğer meyvelere oranla daha fazla protein içerir.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir.
· Avokadonun yumuşak, krema kıvamı ve acılığı giderilmiş tadı, onu bebekler için mükemmel bir ilk yiyecek yapıyor
· İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleriyle kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Dolayısıyla kalp ve damar sağlığı için oldukça önemli bir role sahiptir.
· Avokado ayrıca kanser tedavisinde de rol sahibi olabilir. Bazı araştırmalar, avokadodan elde edilen bitkisel ilaçların, bağışıklık sistemi hücresi olan lenfositlerin çabucak çoğalmasını teşvik ederken, prekanseröz ve kanserli hücrelerin büyümesini engelleyebileceğini buldu.
· Yangı giderici ve nemlendirici özelliğiyle avokado yağı egzema ve sedef sorunları için faydalıdır.
· Üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.
· Avokadonun yararları arasında zengin demir içeriğiyle kansızlığı önleyici etkisi de bulunur.
· Yüksek lifli yapısından dolayı kabızlığa iyi gelici etkisi bulunur.
· Kandaki kırmızı kan hücrelerinin yapımında görev alan avakado aynı zamanda bir demir kaynağıdır diyebiliriz.

DİKKAT!!!
Avakado ne kadar yararlı bir meyve olsa da herkes için aynı etkileri göstermiyor. Kişinin kullandığı ilaçlar, sağlık durumu tüketim miktarı çok önemlidir.
· Hassas bünyelerde kaşıntı, kızarıklık ve alerjiye yol açabilir.Bu sebeple kontrollü tüketilmesinde fayda vardır.
· Aşırı hassas cilt yapısına sahip olanlar için cilt ile fazla temas ettirildiğinde fayda yerine yan etkiye maruz kalınabilir.
· Grip, nezle ve astım gibi üst solunum hastalığına maruz kalan kişiler yine avakado tüketimine dikkat etmelilerdir. Alerjik astım rahatsızlığı olan kişilerde astımı daha fazla tetikleyebilir.
· Varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alıyorsanız, fazla ya da az miktarda K vitamini içeren yiyeceklerle beslenmeye aniden başlamamanız önemlidir.
· Emzirme döneminde anne sütünün azalmasına yol açabilir.
· Avakado aslında kolesterolü dengeleyici bir etkiye sahiptir. Fakat aşırı tüketim nedeni ile kolesterol üzerinde tam tersi etki yaratabilir. Kolesterol ile mücadele eden kişiler doktora danışmadan avakado tüketmemelidirler.

BESLENMENİZE NASIL KATABİLİRSİNİZ?
Avokadonun ne kadar olgunlaştığını kabuğuna hafifçe bastırarak anlayabilirsiniz. Eğer avokado sertse ve hareket etmiyorsa, tüketmeden önce olgunlaşması için birkaç gün beklemelisiniz. Yumuşak avokadolar ile mezeler yapabilirsiniz (baharat atıp ya da yoğurtla karıştırıp). Sert avokadolar ise dilimleyip salata ve sandviçe eklemek için uygundur. Olgunlaşma sürecini hızlandırmak için avokadoyu bir elma ile birlikte bir kese kağıdına koyabilirsiniz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83