Alanyalılara tansiyon uyarısı

Sağlıklı kalmak için tansiyonunuzu ölçtürün.

Alanyalılara tansiyon uyarısı

 Beyin damar hastalıklarının en önemli ve yaygın nedeni olan hipertansiyon giderek artan ve toplum sağlığını büyük ölçüde tehdit eden bir sağlık problemidir. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Şengül, tansiyon hastalığının tedavi edilmezse organ yetmezliğine neden olabileceğini söyleyerek önemli açıklamalarda bulundu. 

banner111
Yüksek tansiyon nedir? 

Yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide yüksek tansiyon vardır. Bu hastaların az bir kısmı etkili şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu yüzden önlem ve tedavi farkındalığını artırmak, bu konuya dikkat çekmek üzere her yıl 17 Mayıs “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak kutlanmaktadır.

Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, kulaklarda çınlama ve burun kanamasıdır. Sizde de yüksek tansiyon belirtilerinden bir ya da birkaçı varsa mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir. Bununla birlikte yüksek tansiyon çoğu hastada hiçbir belirti vermeden organ hasarı oluşmasına sebep olabilir, bu nedenle düzenli aralıklarla tansiyon ölçümünün yapılması önemlidir. Yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da yüksek tansiyon görülebilmektedir.

Yüksek tansiyonun %95 inde neden belli değildir?

Nedeni belli olan sebepler; ailede yüksek tansiyon öyküsünün olması, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanmadır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak yüksek tansiyon ortaya çıkabilmektedir. Böbrek hastalıkları, hormon bozukluklar, kan damarlarının anormallikleri yüksek tansiyonun sebebi olabilir. Gebelikte tansiyon yüksekliği gelişebilir. Kullanılan bazı ilaçların ve bitkisel ürünlerin de tansiyon yüksekliğine sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Yüksek tansiyon tehlikelidir!

Organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir, eğer kontrol altına alınamazsa felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda daralma, genişleme veya yırtılma oluşmasına neden olmaktadır. Yüksek tansiyon, şişmanlık, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte ise kalp krizi ve felç riski daha da artmaktadır.

Tansiyon hastaları nelere dikkat etmelidir?

Yüksek tansiyonu olan hastalar, tuz tüketimini azaltmalı, sigara ve alkol kullanımından vazgeçmeli, sağlıklı beslenmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı, fazla kilosu varsa kilo vermeli, stresten kaçınmalı, düzenli aralıklarla tansiyonunu ölçtürmeli, ilaçları önerilen doz ve sürelerde aksatmadan kullanmalı, düzenli aralıklarla muayene olmalı ve hekiminin önerilerine uymalıdır. Yüksek tansiyon tedavisinin yaşam boyu sürdüğü de unutulmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2019, 09:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83