Obezite çocukların ruh sağlığını da bozuyor

Son yıllarda tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde obezitenin hızla artması, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Yetişkinler kadar çocuklarda da yaygın olan obezite; diyabet, kalp hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıkların yanı sıra önemli psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ayhan Çeri, çağın hastalığı obezitenin çocuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Obezite çocukların ruh sağlığını da bozuyor

 Fazla kilolar çocukların özgüvenini zedeliyor

banner111
Obez çocuklar, obez olmayan yaşıtlarına göre daha sık psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarına maruz kalabilmektedir. Obez olan çocuklar kendileri ile barışık bir hayat sürebildikleri gibi, bazen de içe kapanabilmekte, özgüvenini yitirmekte ve daha çok besin tüketme eğilimine girerek bir kısırdöngüye yakalanabilmektedirler. Aynı şekilde bu çocuklar zaman zaman arkadaşları tarafından dışlanabilmekte, kendileri ile alay edilebilmekte bu da doğal olarak çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir.

Diyabet çocuklarda da görülebiliyor

Obezitenin neden olduğu fiziksel hastalıklar arasında en sık görülenler diyabet, kalp hastalıkları ve astımdır.Bunlardan Tip 2 diyabet obez çocuklarda ve yetişkinlerde daha sık görülen bir rahatsızlık olup, tedavi edilmediği takdirde çeşitli doku ve organ hasarlarına neden olabilmektedir.Uygun diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde hastalık erken evrelerde kontrol altına alınarak tedavi edilebilmektedir.

Çocuklarda kalp krizi riski artıyor

Obez çocuklarda kolesterol ve tansiyon yüksekliği akranlarına göre daha sık görülen bir durum olup, bu da uzun vadede çeşitli kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bunun sonucunda çocuklarda hayatın erken dönemlerinde kalp krizi ve inme riski daha çok artmaktadır.

Astım yaşam kalitesini düşürüyor

Astım, akciğerdeki havayollarının enflamasyonu ve daralması ile seyreden bir rahatsızlıktır ve çocuklar arasında da hızla yaygınlaşmaktadır. Kronik bir rahatsızlık olan astım, diğer tüm kronik rahatsızlıklar gibi kişinin yaşam kalitesi ve süresini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir.Yapılan araştırmalarda nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, obez çocuklarda astım sıklığının daha fazla olduğunu görülmektedir.

Uyku bozukluklarına yol açıyor

Obez çocuklarda aşırı horlama ve uyku apnesinedaha sık rastlanmakta, bu da kalp-damar ve sinir sistemi üzerinde olası sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Ayrıca güniçinde yorgunluğa ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilmektedir.Kilolu çocuklarda eklem sertliği ve eklemlerde ağrı, karaciğerde yağlanma, safra kesesinde taş oluşumu, ergenliğe daha hızlı girme, kız çocuklarında aşırı tüylenme ve adet bozukluğu gibi problemler de görülebilmektedir.

Yemeklerden aldığı kaloriyi hareketle dengelemeli

Çocuğun sağlıklı bir kiloya sahip olması için gereken en önemli şey onların yedikleri ve içtikleri gıdalardan aldıkları kalorinin günlük aktivite ve fiziksel egzersizlerle dengelenmesidir. Kilo fazlası olan çocukların normal büyüme ve gelişimine engel olmayacak şekilde günlük aldıkları toplam kalori miktarı azaltılmalı ve bunu yaparken mutlaka bir beslenme uzmanına danışılmalıdır.

Çocukları obeziteden korumanın yolları

Çocuk sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanması için motive edilmelidir.

Yüksek kalorili besinleri fazla tüketmesi önlenmelidir. Yüksek şeker içerikli besinlerden ve tuzlu atıştırmalıklardan uzak durması sağlanmalıdır. 

Çocuklar fiziksel aktivitenin faydaları konusunda bilinçlendirilmelidir.

Çocukların günlük hayatta aktif olmaları sağlanmalı, haftanın 5 günüen az 60 dakika orta düzey efor gerektiren fiziksel aktivitelerde bulunmaları desteklenmelidir.
 
Çocuğun hareketsiz geçen zamanı azaltılmalıdır. Okumak ve ev ödevi yapmak için sessiz ve sakin bir ortam önemli olmakla beraber, çocuğun bilgisayar ya da televizyon karşısında geçirdiği zaman günlük 2 saat ile sınırlandırılmalıdır. 


Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2017, 12:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83