“Sağlıklı bir kalbin sırrı doğru beslenme”

Beslenme ve Diyet uzmanı Berna Ertuğ, “Kalp sağlığını korumak için kolesterol seviyesinin dengede olması büyük önem taşıyor. Tüketilen besinlerin doymuş yağ içeriği açısından zengin olması da kalp hastalığı riskini artırıyor. Dengeli beslenmek hem kalp sağlığını koruyor hem de kişiyi diğer hastalıklardan uzak tutuyor” dedi.

“Sağlıklı bir kalbin sırrı doğru beslenme”

 Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, doğru beslenme programı ile kalp hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı.

banner111
“Bağışıklık sistemini desteklemek kalp sağlığınızı korur”
Kalp sağlığını korumak için düzenli ve dengeli bir beslenme programı uygulamasının kış aylarında çok önemli olduğunu belirten Ertuğ, “yeterli ve dengeli beslenmek için 4 ana grup besinlerin mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. C vitamininden zengin gıdalara yer vermek vücut direncinin etkilenmemesi açısından önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, biber, portakal ve kiviyi bolca tüketmek günlük C vitamini ihtiyacını karşılamada etkili olacaktır. Ayrıca bağırsak florasındaki süreç de beden sağlığı için çok önemlidir. Bu yüzden beslenme programında probiyotik tüketimine yer verilmelidir. Yoğurt, kefir, ayran gibi besinler tüketildiği zaman probiyotikten zengin beslenme sağlanmaktadır” dedi.
Ertuğ şöyle devam etti; “Besinlerin içerdiği yağ dışında yemekleri pişirirken kullanılan yağ tercihleri de kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Tüm yemekler zeytinyağı ile pişirilmeli ama faydalı olduğu düşünülerek aşırı miktarda tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Beslenme programında tahıl grubu olmazsa olmazlardandır. Özellikle tam tahıl grubunun tüketilmesi çok önemlidir. Beyaz ekmek yerine, tam tahıl içeren koyu renk ekmekler tercih edilmelidir. Pilav, pirinç yerine bulgurdan yapılmalıdır. Beslenme programında yulaf, çavdar, arpa gibi besin grupları ve kurubaklagil gibi tahıl grupları eksik edilmemelidir. Bu besinler, yüksek mineral, vitamin ve posa içerdiği için kalp sağlığını olumlu şekilde etkilemektedir.”

“Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin”
Besinlerin mevsimine göre tüketilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Berna Ertuğ, “Besinlerin mevsimine göre tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir, günlük vitamin ve minerallerin alınmasını sağlar. Mevsim dışında tüketilen meyve ve sebzelerde ekstra hormon ve kimyasal ürünlere maruz kalınabilmektedir. Eğer mevsiminde olmayan bir gıdayı tüketilecekse, dondurma yöntemi kullanılabilir. Örneğin domatesler mutfak robotundan geçirilerek konserve yapılabilir. Yaz mevsimindeki meyveler dondurularak, kışın da tüketilebilir. Aynı şekilde fasulye, kabak, patlıcan gibi sebzeler de dondurucuya konularak kış yemeklerinde kullanılabilir” ifadelerini kullandı.
Kalp sağlığını korumak için önerilerde bulunan Ertuğ, “çok yağlı et tüketmeyin ve kırmızı et tüketiminin haftada ikiden fazla olmamasına özen gösterin. Daha çok beyaz et ağırlıklı bir beslenme programı tercih edin. Omega 3 içerdiği için kolestrol seviyesini olumlu etkileyen balık tüketin. Süt ve süt grubuna günlük beslenmede yer verin, az yağlı ürünler tercih edin. Yüksek posa içeren sebze ve meyveye beslenme programında mutlaka yer verin. Omega 3, omega 6 ve E vitamini açısından zengin olan ceviz, fındık ve badem aşırıya kaçılmadan, kavrulmamış ve tuzsuz olarak tüketin. İçerdiği yağ asitlerinden dolayı avokado ve likopen içerdiği için domatese beslenme programında yer verin. Turuncu ve sarı renk besin grupları gibi A vitamini içeren sebze ve meyve tüketin” dedi.




Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2016, 14:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83