“ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI RİSK ALTINDA”

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde geçirdiği kalp ameliyatı sonrası sağlığına kavuşan 62 yaşındaki Zeki Oral, “Yaşadığım sıkıntılı sürecin ardından çok şükür sağlığıma kavuştum. Çok sık görülmeyen bir durumu yaşadım. Ama erken teşhis ve müdahale bana yeniden hayat verdi” şeklinde konuştu.

“ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI RİSK ALTINDA”

 Aort damarının kalpten çıkan ana damarı ve tüm vücudu beslediğini belirten Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Beyin,akciğer,böbrek,karaciğer ve diğer organlarımızın tamamı damardan çıkan dallarla besleniyor.Bunun damarın yırtılması çok sık görülen bir olay değildir fakat görüldüğü zaman son derece ölümcüldür” dedi.

banner111
Gerçekleştirdikleri başarılı operasyon hakkında bilgi veren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Hastamız şeker ve tansiyon hastasıydı. Bu hastalıklar, aort damarı yırtığı riskini arttırması nedeniyle hastamız risk gurubundaydı. Bu nedenle yüksek tansiyon, şeker, kolesterol yüksekliği,sigara,akciğer hastalıkları gibi nedenlerin mutlaka kontrol altında tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

Damarların yırtılma nedenleri hakkında da konuşan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “İlk olarak erken dönemde yırtılan damarlarda marfansendromugibi genetik bazı hastalıklar sorumludur.Bu tip hastalıklarda dokularda, damar dokularındazayıflık meydana gelmektedir. Bu nedenle kendi kendilerine önemli bir risk faktörü olmadan da bu damarlar yırtılabilmektedir” şeklinde konuştu. 

“AKCİĞER HASTALIKLARI YIRTILMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR”

Kişide doğuştan bir nedeni yoksa aort damarlarının yırtılmasının en sık nedenin;damar sertliğive yüksek tansiyon olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Bunların bir arada bulunması ve ailevi yatkınlık da varsa yaşın ilerlemesiyle görülebiliyor.Şeker hastalığı,damar sertliğine neden olan diğer tüm hastalıklar,KOAH gibi akciğer hastalıklarıda bunu kolaylaştırıyor” ifadelerini kullandı.

“TESPİT SONRASI KONTROL ALTINA ALINMALI”

Aort damarı çapında bir genişlemenin tespit edilmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Okutan, “Belirli bir yaşa gelmişsek ve aort damarımızın çapında da bir genişleme varsa bunun kalp-damar doktorları tarafından dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Genişleme belirli bir çapı aşınca, balonlaşma olduğunda bunlara kapalı ya da açık yöntemle müdahale edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuşarak konuya dikkati çekti.

“YÜKSEK TANSİYON VE ŞEKERE DİKKAT!”

Aort damarında yırtılma olmaması için önerilerde de bulunan Prof. Dr. Okutan şöyle devam etti: “Yüksek tansiyon, şeker,kolesterol yüksekliği,sigara,akciğer hastalıkları gibi nedenlerin mutlaka kontrol altında tutulmasıdır. Bu yırtıklar dışa doğru oluşursa, büyük oranda ölümle sonuçlanmaktadır.Ama içe doğru yırtılmalarda hastalar biraz daha şanslıdır.Olabilecek bir aort yırtıldığında hastanın risk faktörleri gözden geçirilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır”


Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2016, 11:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83