Alanyalı Toprak'ın büyük başarısı

Superbike'taki ilk sezonunu ilk 10 içinde tamamlamayı başaran Toprak Razgatlıoğlu'nun performansını Yiğit Top değerlendirdi.

Alanyalı Toprak'ın büyük başarısı
 Sanırım üç yaşındaydı onu tanıdığımda. Arif ağabeyin yanında bacağının yarısı kadar boyuyla mahcup mahcup sağa sola bakınıyordu. Çok sıcakkanlı değildi ne yalan söyleyeyim, ama o durgunluğunda bile farklı bir duruşu vardı. Çevresinde ilgisini çeken şeyler iki veya dört zamanlı motosikletlerdi ve onların seslerini takip ediyor, o kara gözlerini çok da kaldırmadan ilgiyle onlara bakıyordu.
Tam olarak hatırlamıyorum, ya İzmit Körfez Pisti ya da o zamanki adıyla Pınarbaşı Yarış Pisti’ndeydik. Yıllar sonra bir gün Türkiye’de yapılacak olan Motokros Dünya Şampiyonası’nın lansmanı için bir gösteri yapmıştı Taksim’de. Sene 2009’du. Ben o gün orada 12 yaşındaki Toprak’ın gösterisini sunarken aklımdan şunu geçirdim: “Bir gün seni Superbike Dünya Şampiyonası’nda veya başka önemli bir seride anlatacağım.” İşte o sene 2018 oldu…

Toprak Razgatlıoğlu, 2011’de başladığı kariyerinde IDM Yamaha R6 Cup’ta ve Türkiye Şampiyonası’nda yarıştı. 2012 bu kez Türkiye Şampiyonası’nda mutlu sona ulaştığı yıl oldu. 2013 ve 2014’te Red Bull Rookies Cup’ta çok değerli tecrübeler kazanan Toprak Razgatlıoğlu artık tamamen ustası Kenan Sofuoğlu’nun ellerindeydi.

2015 sezonu ilk resmi FIM şampiyonasında yarıştığı sezon oldu. Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’nda sekiz yarışın beşini kazanan Toprak Razgatlıoğlu diğer yarışlarda iki üçüncülük elde ederken Jerez’de start alamadı. Bu istikrarlı sezonda sonraki yıllarda yollarının yine kesişeceği Michael Ruben Rinaldi ve Federico Caricasulo ile girdiği şampiyonluk mücadelesinden zafer ile ayrıldı ve Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’nın son şampiyonu olarak tarihe geçti. Çünkü o yıl sonunda Superstock Avrupa Şampiyonası, Supersport Dünya Şampiyonası’nın Avrupa yarışlarının içine eklendi ve artık bağımsız bir şampiyona değildi.
2016’da Toprak Razgatlıoğlu bu kez Superstock 1000 Şampiyonası’nı kovalamaya başladı. O yıl işler istediği gibi gitmedi. Evet, hepimiz belki ondan bir yıl önceki performansını tekrar etmesini bekledik ama Kawasaki’nın Stock 1000 motosikleti, diğer sınıflardaki kardeşlerinin aksine çok da başarılı değildi. O yıl sadece iki podyum elde edebilen Toprak, sezonu beşinci sırada bitirmişti. Ancak o yıl sezonun son yarışı olan Jerez’i es geçemeyeceğim. Yaptığım bir hesaba göre bugüne kadar binden fazla motosiklet yarışı anlatmışım ve bunların içinde Kenan Sofuoğlu’nun beş şampiyonluğunun beşi de, çok heyecanlı MotoGP mücadeleleri de var. Ama spikerlik kariyerimde en unutamadığım yarış Toprak’ın, Jerez’de 17. başlayıp üçüncü bitirdiği yarış oldu. Nefesimin tükendiği, kalp atışlarımın tavana vurduğu yarışın son bölümünde her frenajda ben de Toprak’la birlikte maneti sıkıyor her gaz açışta monitörün karşısında kapanıyordum. Sonunda Roberto Tamburini, Raffaelle de Rosa, Marco Faccani gibi çok önemli pilotların önünde son dört tur bitik lastikleri ile muhteşem bir savunma yapan Toprak sezonu podyumda bitirdi. 2017’de yine Superstock 1000’de yarışan Toprak Razgatlıoğlu o yıl üç birincilik alarak sezonu 2. sırada tamamladı.

Sıra en üst basamağa gelmişti. Hem yol göstericisi ve hocası Kenan Sofuoğlu, hem de Kawasaki takımı Toprak Razgatlıoğlu’nun Dünya Şampiyonası'na hazır olduğuna karar verdiler ve 2018’de Toprak Razgatlıoğlu Superbike Dünya Şampiyonası’nda Puccetti Racing’in Ninja’sı ile boy gösterdi. Kawasaki resmi takımı Toprak’ın tecrübe kazanmasını ve bu iki seneyi daha çok kilometre yaparak ve daha çok şey öğrenerek geçirmesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2018, 11:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83