Deniz'den 80 kiloluk iskele demiri çıkarıldı

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi işbirliğiyle gerçekleştirilen deniz temizliğinde 80 kiloluk iskele demiri ile bira şişeleri, gözlük, olta, pet şişeler, araba lastiği, dalgıç tüpü, pencere korkuluğu, hortum ve lastik çıkarıldı.

Deniz'den 80 kiloluk iskele demiri çıkarıldı
Muratpaşa ilçesi Örnekköy Plajı’ndaki deniz altı ve sahil temizliğini TURMEPA, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi ve Antalya büyükşehir Belediyesi ortaklaşa gerçekleştirdi. Örnekköy Lara Plajı’nda yapılan 5 deniz polisi deniz altında temizlik yaparken, 4 sahil güvenlik personeli de 2 botla deniz üstünde ekiplere destek verdi. TURMEPA gönüllüleri ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Temizlik İşleri personeli de sahilde temizlik yaptı. Plajda yapılan temizlik 21 Akdeniz ülkesinde aynı anda gerçekleştirildi.

Ekipler tarafından yapılan temizlikte birbirinden ilginç atıklar görüldü. Deniz polisleri tarafından deniz altından çıkarılan en ilginç atık ise yaklaşık 80 kilogram ağırlığında olduğu tahmin edilen ve 3 deniz polisi tarafından sandala bağlanarak kıyıya getirilen iskele demiri oldu. İskele demiri kıyıya 4 kişi tarafından zorlukla getirildi. İskele demiri dışında deniz altından, bira şişeleri, gözlük, olta, pet şişeler, araba lastiği, dalgıç tüpü, pencere korkuluğu, hortum, lastik çıkarıldı. Ekipler yaklaşık olarak 1 saat 20 dakika su altında temizlik yaptı.

Göksoy: “Üzücü bir görüntüyle karşılaştık”

Örnekköy Plajı’nda deniz temizliği yaptıklarını dile getiren Deniz Temiz Derneği(TURMEPA) Antalya Sorumlusu Tuğba Göksoy, “Uluslararası bir proje 21 Akdeniz ülkesinde aynı anda gerçekleştiriliyor. Akdeniz’i temiz tutalım projemiz. Projenin sonrasında deniz dibinden ve sahilden atıklar tek tek sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırılma sonrası tartılıyor ve uluslar arası raporlarda yer almak üzere Clean Up The Med organizasyonuna gönderiliyor. Bugün üzücü bir görüntüyle karşılaştık. Daha kötü olmaması için eğitim şart diyoruz” dedi.

Yılmaz: “Atıklar deniz sezonu başlamadığı için şuanda beklediğimizin biraz daha altında”

Mevsim itibariyle su altında beklediklerinden daha az çöp çıkarabildiklerini söyleyen Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürü Deniz Yılmaz, “Normalde mevsim sonu olduğu zaman bu tarz özellikle kalabalık, yoğun plajların olduğu yerlerde çok daha fazla kirlilik oluyor. Henüz deniz sezonu ve kalabalık başlamadığı için şuanda beklediğimizin biraz daha altında. Muhtemelen uzun yıllardır deniz altında kalmış bir takım malzemeler çıktı. Yaz sezonunda aynı faaliyet tekrarlanırsa muhtemelen çok daha fazla pislik çıkacaktır.

“Çok fazla olta atığı ve bira şişesi atıklarıyla karşı karşıya geldik”

Antalya’nın su altı biyolojisi olarak çok zengin bir bölge olmadığını dile getiren Deniz Yılmaz, “Özellikle körfezin bu bölgelerinde çeşitlilik var mutlaka ama bir Ege, Kaş’tan yukarıya doğru kuzeye kıvrıldığınız anda görebileceğiniz bir zenginlik yok. Özellikle kıyıya yakın bölgelerde, falezlerin alt bölgelerini insanlar yoğun olarak kullandığı için en çok karşılaştığımız atıklar bira kutuları, bira şişeleri gibi malzemeler. Bunun yanında olta balıkçılığı yapıldığı için olta atıkları çok fazla. Çok fazla olta atığı ve bira şişesi atıklarıyla karşı karşıya geliyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2017, 13:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83