Sobacılar Çarşısı esnafın buluşma noktası olacak

Büyükşehir Belediyesi, Sobacılar Çarşısı’nda mülkiyeti kendine ait olan 6 dükkan ile bir kafeteryayı, esnaf tarafından müze, kafe, galeri olarak kullanılması üzere bedelsiz olarak AESOB’a devretti. Başkan Türel, “Amacımız bölgeyi bir turistik cazibe merkezine dönüştürmek ve esnafın buluşma noktası haline getirmek” dedi.

Sobacılar Çarşısı esnafın buluşma noktası olacak

 Sobacılar Çarşısı’ndaki altı dükkan ve bir kafeteryanın Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne 10 yıl süreyle devredilmesiyle ilgili protokol Büyükşehir Belediyesi’nde imzalandı. Protokol törenine, Başkan Menderes Türel, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, AESOB Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.İmza töreninde konuşan Başkan Menderes Türel, Bekir Kumbul döneminde yarışma ile elde edilen ve ilk başkanlığı döneminde hayata geçirilen Sobacılar Çarşısı projesiyle elde edilen 41 dükkanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, 6 dükkan ve 1 kafeteryanın ise Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu kaydetti. Belediyeye ait 6 adet dükkanınsonraki dönemde Fikret Otyam Sanat Galerisi olarak, kafeteryanın ise Soba Müzesi olarak kullanıma açıldığını hatırlatan Türel, “Büyükşehir Meclisi’nin 19 Temmuz 2016 tarih ve 863 sayısı kararı ile kafeteryanın bir kısmı ile 6 adet dükkanın müze, kafe, galeri olarak kullanımına açılarak, sergiler, konferanslar düzenlemek, profesyonel sanatçılara gerekli alan sağlamak, güzel sanatları yaygınlaştırmak toplumun sanata olan ilgisi artırmak eğitim ve kültür maksatlı faaliyetlerde bulunmak amacıyla belediyemizle Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) arasında 10 yıl süreli bir protokol yapılması uygun bulunmuştur” diye konuştu.

banner111
CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Yapılan protokol ile AESOB tarafından esnafın moral ve motivasyonunun artırılması için dinlenme, sohbet etme, çay içme alanları oluşturulacağını anlatan Türel, “Sobacılar Çarşısı’nın cazibe merkezi haline getirilmesini sağlayacağız. Bugünkü konumuyla yaşam hareketliliği fevkalade kısıtlı olduğu bölgenin hem bir turistik cazibe merkezi,  hem de yaşam hareketliliğini artırarak insanların buluşma noktası olması gibi bir niyetimiz var. Ayrıca buna katkı sağlamak üzere kaybolmaya yüz tutan sanatları korumak için bu mekanı kullanacağız. Bununla ilgili Adlıhan Dere başkanımızın güzel fikirleri var. Eskiden Ayakkabıcılar Çarşısı içinde semerci esnafımız vardı. Artık kaybolmaya yüz tuttu. Buralarda bunlar yaşatılmaya çalışılacak” dedi.

ESNAFIN KARDEŞLİK MERKEZİ

Ahiliğin sözlük manasının‘kardeşim’ demek olduğunu hatırlatan Başkan Menderes Türel, “Buranın Ahiliğin, esnaf ve sanatkarların kardeşlik merkezi haline gelmesi, Ahiliğin, Ahi Evran ismi ile birlikte sanat galerisi ve bir esnaf müzesi olarak da yaşatılması en büyük amacımızdır. Bu fikrimizi sayın başkanımıza açtığımda büyük bir heyecanla kabul etti.  Burada esnafların buluşma noktası olarak burayı düzenlemeye hazır olduklarını ifade etti. Kendisine yönetimine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

AHİLİK MÜZESİ

Protokolün Sobacılar Çarşısı’nın yeni bir çekim alanı olması hususunda da ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayan Türel şunları söyledi: “Türkiye’de birliğin, beraberliğin, kanaatin eve ekmek götürme derdinin sembolü olan esnaf sanatkarlarımız da burada artık ev sahibi konumunda olacak. Burası esnafın yeni bir buluşma noktası konumuna ulaşacaktır. Aynı zamanda Antalyamıza gelen yerli ve yabancı turistlere de Ahiliğin ne olduğunu, esnaflığın ne olduğunu anlatacak bir galeri ve müze oluşumu sağlanacak. ‘O turist bu dükkana gelecek’ demiştik. Buna katkı sağlayacak bir adımı daha bugün birlikte nihai olarak atmış oluyoruz.”













Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2016, 14:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83