C vitamini ile hastalıklara savaş aç!

 Havaların gündüz sıcak, akşam ise serin gittiği şu günlerde yani tam hastalık zamanlarında her hafta bağışıklık güçlendirici besinler üzerinde durmaya gayret ediyorum. Grip denilince, soğuk algınlığı denilince akla gelen ilk şeylerden olan C vitaminini paylaşmak istiyorum bu yazıda.
C vitamini suda eriyen bir vitamin çeşididir. Isıya karşı dirençsizdir ve pişirilince etkisiz hale gelir.  Bu nedenledir ki özellikle yeşil renkli sebzeleri ille de çiğ tüketin, vitaminleri kaybolmasın diyoruz.
Bitkiler ve hayvanlar ihtiyaçları olan C vitaminini kendileri üretebilirler fakat insanlar ancak dışarıdan yiyeceklerle birlikte alınabilir. Bu nedenle günlük beslenmede mutlaka bol bol yer verilmesi gerekir.
Yetersizliğinde kişide ; vücut direncinde azalma, iştahzılık, yaralarda geç iyileşme, diş etlerinde istenmeyen kanama ve şişliklere, depresyon hali ve yorgunluğa neden olur. Hatta ve hatta ciddi eksikliklerinde skorbüt denilen kemiklerde kırılmaya neden olabilir.
 Son yapılan araştırmalarda vücut direncini artırmasıyla beraber kanseri önleyici etkisinin de olduğu yönündedir. 
Her şeyin olduğu gibi günlük C vitamininin de bir dozu olması gerekir.Fazla alımında yan etkisi çok büyük sıkıntılara yol açmayan bir vitamindir aslında C vitamini. Vücutta depolanamayıp idrarla atıldığından dolayı idrarda yanma, karın ağrısı, mide bulantısı ve ishal gibi komplikasyonlar fazla alımında görülebilir. Yüksek doz alımında B vitamini azalmakta ve vücutta böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle miktarına dikkat etmekte fayda var.
Ayrıca kendileri cilt dostu da bir vitamindir. Tüm antioksidantlar gibi hücre bakım ve onarımında yardımcıdır.
Peki günlük en az ne kadar almalıyız bu vitaminden? Yetişkinler için 60 - 75 mg (2 adet mandalina), gebelerde 80-90 mg , çocuklar için 50 mg (100 gr portakal) dır.  Özellikle sigara içenler bu miktarı iki katı alabilirler. 
En çok bulunduğu besinler ise; 
siyah üzüm, yeşil biber, karnabahar, lahana, brokoli ,mandalina, greyfurt, portakal, böğürtlen, kuru üzüm, patates,domates, bezelye, pırasa, çilek, muz ve yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralayabiliriz.
Faydalarına gelecek olursak;
**A, B, E vitaminlerinin, demir ve kalsiyumun vücutta daha iyi kullanilmalarini saglar.
**Kilcal damar yapisini kuvvetlendirir ve kalp hastalığı riskini azaltır.
**Yukarıda da söylediğimiz gibi kansere karşı da en etkin maddelerden biri C vitaminidir.
**Yaralarin kapanmasini saglayan enzimlerin olusumunda etkilidir.İyi bir antioksidanttır. Yaşlanma karşıtı kremlere dikkate edin bazılarında bir miktar C vitamini de bulunur.
**Gözleri, günese ve güçlü isiklara karsi koruyarak katarakt olusumunu engelliyor.
**Kemik, dişe ve diş eti sağlığını korunmasına yardımcıdır.
**Vücudun strese yanit vermesine yardimci oluyor. Depresyonunun en tatlı silahı kendileri.
**Vücuttaki bazi hormonlarin isleyisinde görev yapiyor.
**Kolesterol düzeyini dengeliyor.
Herkese mutlu , sağlıklı ve formda bir hafta diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83