Alanya'nın genç kalemleri özgüveni yazdı

Alanya'nın genç kalemleri özgüveni yazdı

Alanya Gazeteciler Cemiyeti ile Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'Genç Kalemler' devam ediyor. Öğrencilerin teması 'Özgüven' olan yayınlanmaya layık görülen şiir ve kompozisyonları.


AHENK Projesi'nin Çatı Altında Alanya Gazeteciler Cemiyeti  (AGC) ile Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Genç Kalemler Projesi'nde Öğrenciler Farklı Temalar Üzerine Eserlerini Sunarak İlgi Çekiyor Alanya Kaymakamlığı, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) iş birliği ile gerçekleştirilen AHENK Projesi kapsamında yürütülen "Genç Kalemler Projesi" farklı temalar üzerine düzenlediği değerlendirmelerle Alanya'daki öğrencileri okumaya, yazmaya ve yerel medyayla etkileşime girmeye teşvik etmeye devam ediyor. Mayıs Ayında Özgüven Teması İşlendi Genç Kalemler Projesi'nin en dikkat çekici özelliklerinden biri de  her yarışmada farklı bir tema üzerine değerlendirme yapması. Bu sayede öğrenciler, farklı konularda bilgi ve birikimlerini yazılarında kullanma imkanı buluyor ve farklı bakış açıları geliştirebiliyor. Mayıs ayı projesinde ana tema olarak "özgüven" seçildi. Bu temaya uygun eserler kaleme alan ve yerel medyada yayınlanmaya hak kazanan 7 öğrenci, eserleriyle okuyucuları etkiledi. 7 eserin 4’şiirden oluşurken 3 öğrenci ise düz yazı yazmayı tercih etti. Işte öğrencilerin düz yazı ve şiir alanındaki eserleri:

İÇİNDEKİ TOHUMU YEŞERT

Özgüven, her insanın içinde bulunan bir tohum gibidir. Eğer onu sular, güneşle beslersek güzel bir çiçek olarak içimizde yeşerir.

Özgüven, insanlar için çok önemlidir. Eğer kendimize inanmazsak yapmayı hedeflediğimiz şeylerin olması mümkün değildir. Hatta özgüvenli olmayınca insanlar bir işe başlamak bile istemezler.  Bunu kendi hayatımızdan biliriz; bazı insanlar kendisine güvenirken, bazıları daha az güvenir ya da güvenmez. Bu içimizdeki özgüven tohumunun yeşermediğinin bir göstergesidir. Her insan içindeki bu tohumu güzel bir çiçeğe çevirmek için çabalar. Ama bu süreç o kadar da kolay olmayabilir. İçinde çiçek açtırmak için bir ömür savaşanlar bile var. Aslında bu her insanın doğasında olan bir şeydir. Her insan farklı konularda kendisine daha fazla güven duyabilir. Kimisi spor dallarında kendisine çok güvenip, akademik alanda güvenmezken, kimisi de tam tersi akademin alanda güvenirken sportif olarak güvenmeyebilir. Bu durum çoğunlukla herkesin ilgi alanlarına da bağlıdır.  Hayat bazen bizi sınayabilir; bir konu ilgi alanımız olsa da olmasa da zorluklara karşı yılmamamız, savaşmaya devam etmemiz gerekir. Hayatın zorlu yolculuklarında yoldaşımız özgüven olmalıdır. Kimse sizi kendinize güvendiremez. Bu kapı içinizden gelen duyguların anahtarı ile hazineye açılır. Bu hazine adına attığınız her adım büyük bir anlam taşır. Elbette özgüven asla ego ile karıştırılmamalıdır. Ego insan doğasında olmayan, birden bire insan vücudunu sarmalayan kara bir sarmaşık gibidir. Bu sırada özgüven dostunuzdur, yaptığımız her şeyde bizi desteklemeyi bırakmaz. En umutsuz anlarımızda bize yardım edendir. Kocaman, sımsıkı, sıcacık bir kucaklamadır özgüven. Kendinizi güvende hissettir, her zaman içinizdedir.

İşte bu yüzden hayatımız boyunca aldığımız tüm kararlarda, attığımız bütün adımlarda kendimize güvenmeliyiz.                                           

  Behice Hazan SERİN -   Alanya BİLSEM BYF 6/E

                                     *******************************************  

                                                            

                                                              BEN DE VARIM ! 
  İnsanın varoluşunun bir yapı taşıdır öz güven. İnsanın içinde en derinlerde bir yerlerde , aşılmaz en yüksek ve sağlam duvarların arkasındadır .En dipten  gelen sürekli harlanan bir ateş gibidir. Uzak diyarlara akan nehrin kaynağıdır.  Kendine duyulan güvendir. İnsana yapamadıklarını yaptıran, korku oklarını cesaret kalkanına dönüştüren , küçük hedefleri büyük arzularla yaptıran kuvvetli bir duygudur.
 
  Geriye dönüp bakınca “ keşke” dedirtmeyen hayatımızın dönüm noktalarında “keşke” leri “iyi ki” yapan  karanlık gecedeki parlak yıldızdır. Bir zamanlar yapmaya cesaret bile edilemeyen şeyleri normal algılara çeviren  dikenli çalıların arsasındaki masum çiçektir.  
  Ruhun en kıymetli hazinesidir. Adeta sonsuz mavideki küçücük, rotasız,  geminin pusulası gibidir . Zor zamanların kurtuluş yoludur . Karanlık odadaki meşaledir. İnsanın ruhunun derinlerine kökünü salmış yıllanmış çınar gibidir. Kolay sağlamlaşmaz ama bir kere köklerini salınca kolay kolay da sarsılmaz. Onu yerinden hiçbir şey edemez . Dimdik kalır hep, yıkılmaz . 
  İnsanı hayatta hep bir adım önde tutar. Başarı yolunun kapısı  ona usulca açılır .  Yaşamın güzelliklerinin  farkına varır .  Onun gözünde yaşama bir renk daha gelir.  Varlığı muhtemel engelleri fırsata çevirir.  Dertler o kadar da büyük ve çözülemez  olmaz. Derde deva , yaralara merhem  olur . 
  Evet, belki bir anda ortaya çıkmaz. Ama  cesaretli o  ilk adımla, küçük bir kıvılcım beliriverir. “Ben de yapabilirmişim.” , “Neden bir daha olmasın?”... Her şey küçük bir adımla başlar . Bu küçük adım , huzur ve mutluluk  getiren  başarı yolunda bir gezintiye çıkarır insanı. 
  Öz güven bir kere insanın hayatına girince o kişi büyük bir evrim geçirir. Hayatı eskisine göre daha yaşamaya değer olur. Kişi hayatında ilk defa “Ben de varım!” der. Daha sosyal olur. Katılımlarıyla dikkat çeker ve dikkat çekmekten utanmaz.  
  Hata yapmaktan korkmaz. İnsanın hatasıyla var olduğunu , hata yaparak öğrendiğini, tecrübenin önemini kavrar. “En azından denedim!” der. Kafasında cevapsız sorular, soru işaretleri kalmaz. Hiç olmazsa ileride  pişman olmamak için yapmaz. “Acaba...” ile başlayan o pişmanlık cümlelerini kurmaz. Kararlarından emin , dimdik bir dağ gibi ayakta olur.
  
 Öz güven kişinin bedenine giydiği bir zırhtır onu her tehlikeden koruyan ve her daim dimdik ayakta tutan! 
                SİNEM GÜNEY  -  Hasan Çolak Anadolu Lisesi
                               *******************************************  
                                                          
                                                               ÖZ GÜVEN
Kim senin masal kahramanın,
Sen değilsen?
Kim kurtaracak seni bu karanlıklardan,
Beyaz atlı prens sen değilsen?
*
Ne sana senden daha yararlı gelecek?
Ne çekecek seni şu dipsiz kuyudan,
Sendeki öz güven değilse?
*
Kim bu aynadaki yansıma?
Fırsat ver ona!
Tanı kendini, güven daima!
Seninle başlar bu macera,
İnanırsan başarırsın pekâlâ!
Mustafa Emir GÜLER - Obaköy Ortaokulu
 
                                    ***************************************
                                             

                                                     ÖZ GÜVEN

Öz güvenle adımlarım sağlam

banner111

Yüreğimde inanç var,

Her zorlukta dimdik durur,                                                

Hepsini gücümle aşarım.

*

Kendime güvendiğimde,

Hayatın zorlukları bile bir fırsat.

Sen sen ol, içindeki cevhere inan.

Sen kendine inanırsan tüm dünya önünde hizmetkar…

 *

Karanlık gecelerde bile bir umut,

Aydınlıkla dopdolu bir ışıktır öz güven.

Unutma!  Yaratılanların gözdesi ey insanoğlu,

Sen bu dünyaya boşuna gelmedin.

Kendine güven, yoluna çıkan zorluklarla olgunlaşarak

Dimdik ilerle.

Eren DÜŞÜNCELİ - Özel Alanya Yedi Bilim Anadolu Lisesi

                                     ***************************************  
                                                                                       
                                              

                                                               ÖZGÜVEN

Özgüvenli olacaksın

İnsanlar bakacak ama sen umursamayacaksın

Sadece o an gözlerdesin

Onlar yapmıyor diye sen de mi yapmayacaksın

*

Özgüvenli olacaksın

Hayata bir kere geliyorsun, istediğini yapacaksın

Merakını içinde tutma yap

Sonunda bir anı kalacak değil mi

*

Hayat uzun aynı olması sürekli sıkıcı değil mi

Bir şeyler değiştir

Ama önce özgüvenli olacaksın

İşte özgüven bu kadar etkili

Ela KOÇ - Özel Alanya Yedi Bilim Fen Lisesi

                                *****************************************

                                                         

                                                      

                                                                      ÖZ GÜVEN

     Korkma hiçbir şeyden,

     İçindeki sesi dinle,

     Öz güven her yerde,

     Hiçbir şeyden korkma ki kendini ezdirme.

    *

    Öz güvensiz olma,

    Kendini yorma,

    Öz güvenli ol,

    Ama zorba olma.

    *

    Her şey utanç değildir,

    Utanma cesur ol!

    Kötü düşüncelerden kötü sözlerden,

    Uzak dur!

    Sen iyisi mi kendine güven!

Teslime Rana YILMAZ - Şükrü Mülazımoğlu Ortaokulu

                                         ********************************************


ÖZ GÜVEN

         Öz güven, öz güven nedir bu özgüven? Öz güven kimi zaman insanı olumlu yönde yücelten, kimi zaman insanın hayatını alt üst edebilen soyut bir varlıktır. Bu özgüven bazı durumlarda kişiyi bencilliğe ve egoist bir yapıya sevk edebilir. Mesela tarihte bu sorunla başa çıkmaya çalışıp başaramayan bir Eski Roma Senatosu’nda Romalıların rakibi olan  Kartacalıları (Tunus)’un siyasi gücünü hafife alıp uğraşmayan Romalılar, bu dönemden sonra Kartacalıların Roma kıyılarını ele geçirmesi örnektir.Bir benzeri de Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde Batı Cephesi’nde Yunanlılar Ege Bölgesini korumak amacıyla İngiliz ve Fransızların destekleri ile bir savunma hattı inşa edip Türklerin burayı geçecek güçlerinin olmadığını ve “Türkler burayı 6 ayda geçerse burayı 6 günde geçtik” derler. Ancak Türk Ordusu savunma hattını kolaylıkla geçmiştir. Bu yüzden bu kavram, kişiye ve topluma zarar verebilir. Ama insanlar bu dezavantajı avantaja çevirip öz güven denilen bu varlığı hayat boyu kaynak alarak birçok buluşa, olaylara imza atmıştırlar. Öz güvenin olmadığı bir dünyada yeni girişimler, icatlar ve hatta türlü başarıların ortaya çıkması mümkün olamayacaktır. Çünkü insanoğlu kendine güvenmediği takdirde kendisindeki o umut, başarı ışığını bulamadığından kendini keşfedemez ve bunun sonucunda yeni icatları çıkarmakta zorluk yaşar.Mesela Thomas Edison’un iyi kalitede bir filamenti bulana kadar 999 kez uğraşıp 1000.denemesinde uğraşıp bugünkü ampullerin temelini atmıştır.Bu başarının altında şüphesiz kararlılık ve öz  güven yatmaktadır.Bazen sadece öz güven yetmez,yanına kararlılık ve azim eklersek başarılarımızı arttırmaya destek olur. Ancak bunu yaparken iradesine, aklına mukayyet olması çok önemli bir noktadır. 

            Unutmayalım! Atatürk’ün tam 105 yıl önce Samsun’a çıkması bir öz güven ve cesaretin eseridir. Atatürk’ün 1923 yılında Cumhuriyet’i ilan ederek vatanı için, milleti için yola çıktığı bu yoldaki idealini öz güven ve kararlılık ile taçlandırmıştır. Öz güveni iyi yönlerde kullanmak suretiyle birçok başarıya imza atabilecek kapasitede olduğumuzu unutmamalıyız. Biz Türk milleti olarak her zaman, her koşulda kendimize güvenerek aydınlığa kavuştuk. Sözlerimi bitirirken Konfüçyüs’ün şu anlamlı sözü ile bitirmek istiyorum. ”Kuş konduğu dalın kırılmasından korkmaz. Çünkü güvendiği dal kendi kanatlarıdır.” 

 ARMAĞAN ÇOBANDAĞ -Türkler Borsa İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2024, 11:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83