ALKÜ'de ışık alma ve yemin töreni yapıldı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) hemşirelik bölümü öğrencileri için “Işık Alma ve Yemin Töreni” düzenlendi.

ALKÜ'de ışık alma ve yemin töreni yapıldı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri için 'Işık Alma ve Yemin Töreni” düzenlendi. İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Konferans Salonunda gerçekleştirilen törende hemşirelik bölümünde eğitim gören 66 öğrenci, modern hemşireliğin kurucusu olarak bilinen Florence Nightingale'in temsili bir figürünün elinden ışıklarını aldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından ilk kez düzenlenen törene, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayriye Ünlü, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Kanoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Arife Uslu Gökçeoğlu, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş Yılmaz, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Cem Şaktanlı, özel ve kamu hastaneleri başhekimleri, başhemşireleri, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler ile aileleri katıldı.

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİNİN İLK MEZUNLARI

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayriye Ünlü, “2018 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan Sağlık Bilimleri Fakültesinin ilk öğrencileri olan hemşirelik bölümü öğrencilerimizi mezun edeceğiz. 2022 yılı mezunları bizim için çok değerliler, çünkü fakültemizin ilk mezunları olacaklar ve gittikleri yerlerde üniversitemizi, fakültemizi ve bölümüzü temsil edecekler, onların başarısı bizim onurumuz olacak bu nedenle sorumlulukları da büyüktür. Ailelerimize öğrencilerimizi okutmak için gösterdikleri özveri ve fedakârlık için, öğretim elemanlarımıza dört yıl boyunca öğrencilerimizin en iyi eğitimi alması için gösterdikleri çaba ve emek için ve sınırlı olanaklara rağmen eğitimin kesintisiz devam etmesi için olağanüstü çaba sarf eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ekrem Kalan hocamıza çok teşekkür ederim. Mezunlarımıza Atamızın yolunda ve bilimin ışığında icra edecekleri meslek yaşantılarında başarılar diliyorum.” dedi.

banner111

REKTÖR KALAN’DAN AİLE VURGUSU

“Hemşirelik doğumdan ölüme hizmeti gerektiren değerli bir meslektir.” diyerek sözlerine başlayan Rektör Kalan, “İnsan hayatına dokunmayı gerektirir. Böylesine değerli bir mesleğe sahip olacağınız için mutlu olmalısınız. Bu süreçte fedakarlıklarla okumanızı sağlayan değerli ailelerinize, sizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışan öğretim elemanlarımıza teşekkür ediyorum. Buradaki eğitim hayatınızı çok çalışarak, emek vererek ve bazen de uykusuz kalarak başarıyla tamamladınız. Bundan sonraki meslek hayatınızda Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ailesinin bir ferdi olduğunuzu ve bizi temsil edeceğinizi unutmayın.  Sizin başarılarınız bizim başarılarımız olacaktır. Burada edindiğiniz bilgilerin yanında, hemşirelik mesleğinizi saygınlıkla ve başarıyla yapacağınız konusunda hiç şüphe duymuyorum. Bundan sonraki yaşamınızda sağlık, mutluluk ve başarının daim olmasını diliyorum.” diye konuştu.

FLORENCE NIGHTINGALE KİMDİR?

Modern anlamdaki hemşireliğin Kırım Savaşı (1854-1856) sırasında, Florence Nightingale (1820-1910) ile başladığı kabul edilmektedir. Nightingale iyi bir eğitim almış Yunanca, Latince, Almanca, İtalyanca, Fransızca bilen Matematik ve tarih dersleri alan bilgili aydın ve bir kadındır. Florence Nightingale ilk olarak hemşireliğin tanımını yapmış ve hemşirelik bakımının niteliğini geliştirerek modern hemşireliğin ve eğitiminin kurucusu olmuştur. Nightingale, Kırım Savaşında verdiği sağlık ve bakım hizmetlerinden dolayı iyi bir lider olarak mesleğin statüsünü saygın bir düzeye yükseltmiş ve 1860’da İngiltere’de ilk hemşirelik okulunu açmıştır. Kırım savaşında İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 1854 yılında İstanbul Selimiye’ de Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderilmiştir. Burada İngiliz ve Türk askerilerine gece gündüz bakım verir, gece kandille koğuşlara girdiği için askerler kendisine “Lambalı Kadın” olarak isim vermişlerdir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83