ALKÜ’DE YESEVİYYE EKOLÜ ANLATILDI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) “Hoca Ahmet Yesevi ve Yeseviyye Ekolü” konulu söyleşi düzenlendi.

ALKÜ’DE YESEVİYYE EKOLÜ ANLATILDI

 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşide Hoca Ahmet Yesevi’nin hayatına ve ekolüne dair bilgiler verildi. Aksaray Üniversitesi Şereflikoçhisar Berat Cömertoğlu Meslek Yüksekokulu Türk Dili ve Edebiyatı Okutmanı Kudret Safa Gümüş tarafından gerçekleştirilen söyleşide Hoca Ahmet Yesevi’nin ünlü eseri Divan-ı Hikmet’ten kısa kesitler verilerek Yeseviyye Ekolü irdelendi.

banner111
“Hikmet” kelimesinin “Sır” anlamına geldiğini ifade eden Gümüş, Hoca Ahmet Yesevi’nin ünlü eserinde buradan yola çıkarak Allah aşkının sırrına ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Hoca Ahmet Yesevi’nin dizelerinde Allah aşkını işlediğini vurgulayan Gümüş, bunu “Âlimlere kitap gerek, sufilere mescit gerek. Mecnunlara Leyla gerek, bana seni gerek seni.” Dizeleri ile en iyi şekilde kaleme aldığını dile getirdi. Yunus Emre ve Hacı Bektaşi Veli gibi önemli şahsiyetlerin Hoca Ahmet Yesevi silsilesinden geldiğini söyleyen Safa Gümüş, bu şahsiyetlerin Anadolu’nun Müslüman olmasında ve yaygınlaşmasında büyük pay sahipleri olduklarını ifade etti. Yetiştirdiği öğrencilerini Anadolu’ya göndererek toplumların İslam ile tanışmalarına katkıda bulunduklarını aktaran Gümüş; “Bu sebeple Osmanlı toprak fethetmede kolaylık yaşamış, Müslüman olmuş toplumlar fetihe hazır olmuşlardır .” Dedi.

Hoca Ahmet Yesevi’nin eserlerinde İslam ahlakına da değindiğini ifade eden Gümüş, “Allah kalp kıranları sevmez diyen Hoca Ahmet Yesevi hoşgörüye de büyük önem vermiştir.” Diye konuştu.

Gençlere geçmişlerini iyi öğrenme konusunda tavsiyelerde bulunan Kudret Safa Gümüş, söyleşisini Arif Nihat Asya’nın kaleme aldığı “Dua” şiirini okuyarak sonlandırdı.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2016, 11:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83