BELGE ZORUNLULUĞU OLAN MESLEKLER AÇIKLANDI

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğuna İlişkin Tebliğ Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BELGE ZORUNLULUĞU OLAN MESLEKLER AÇIKLANDI

 Tebliğ ekinde yayınlanan ve aşağıda yer alan listede belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirildi. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (25.05.2016) Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılmayacak. Belgesiz kişiler çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü tarafından her bir çalışan için 500 Türk Lirası idari para cezası verilecek.

banner111
5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmayacak.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmekte. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecek.

Aşağıda listede yer alan mesleklerde işçi çalıştıran işverenlerin mağdur olmaması ve sınav ücreti desteğinden yararlanabilmeleri için bu alanlarda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekmekte:


MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Meslekler Listesi 

Ahşap Kalıpçı
Alçı Levha Uygulayıcısı
Alçı Sıva Uygulayıcısı
Alüminyum Kaynakçısı
Bacacı
Bacacı
Betonarme Demircisi
Betoncu
Çelik Kaynakçısı
Direnç Kaynak Ayarcısı
Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli
Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı
Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli
Doğal Gaz işletme Bakım Operatörü
Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı
Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı
Duvarcı
Endüstriyel Boru Montajcısı
Hidrolik Pnömatikçi
Hidrolik Pnömatikçi
Isı Y alıtımcısı
Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli
İnşaat Boyacısı
İskele Kurulum Elemanı
Kaynak Operatörü
Makine Bakımcı
Makine Bakımcı
Makine Bakımcı
Otomotiv Elektromekanikçisi
Otomotiv Mekanikçisi
Otomotiv Montajcısı

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2016, 09:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83