GLOBAL MELEK YATIRIMCI AKADEMİSİ ANTALYA’DA

Antalya Global Melek Yatırımcı Akademisi’ne ev sahipliği yapacak.

GLOBAL MELEK YATIRIMCI AKADEMİSİ ANTALYA’DA

 Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) öncülüğünde başlatılacak olan Global Melek Yatırımcılık Akademisi BAKA, İstanbul Startup Angels, Borsa İstanbul Özel Pazar ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi işbirliği ve AKİŞMER TTO desteğiyle yapılacak. Antalya’da 14 Nisan’da düzenlenecek olan Global Melek Yatırımcı Akademisi Öncesi ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, ANSİAD Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, AKİŞMER Teknoloji Transfer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Boztosun, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda ANSİAD Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın, 2011 yılından bu yana, finansın dünyada ve Türkiye'de yeni başlayan önemli aktörlerinin melek yatırımcılar üzerine çalıştıklarını söyledi.

banner111

“BU ÇALIŞMALAR ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DA DEVAM EDECEK”

ANSİAD’ın bu konuda öncülük üstlendiğini aktaran Yargın, “Girişimcilik gerçek anlamda hız kazanacaksa finansını sağlayabilecek melek yatırımcılara ihtiyaç var. Bununla ilgili İstanbul'da önemli melek yatırım ağları kuruldu. Biz 2011 yılında süper melek yatırımcı Hasan Aslanoba ile bu işin önemini anladık. Bu çalışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Ulusal ağlarla ilişki kurmazsak buradaki yeni iş fikirlerinin finansman bulması zor olacak çünkü bölgede modelimiz yok. İyi bir model ortaya çıkarabilirsek, bu bölgeye örnek teşkil eder” diye konuştu.

“ANTALYA'DA DA POTANSİYELİ VAR”

Melek yatırımcıda hedef sektörlerinin iyi bir iş fikri olduğunu kaydeden Yargın, “Antalya ekonomisinde tarım ve turizm göze çarpıyor ama alt sektörlere bakıldığında çok fazla alan var. Melek yatırımcı kavramı Silikon Vadisi'nden çıkmış bir kavram. Antalya'da da potansiyeli var. Antalya'da turizm yazılımları yapan birçok firma var. Onlar melek yatırımcı için önemli bir alan. Melek yatırımcıların yatırım yaptığı sektörlerin yüzde 80'i yazılım firmaları. Başlangıç aşamasında kuluçka merkezlerine ihtiyacımız var. Çünkü potansiyelimizi kuluçka merkezlerinde kullanacağız. Fikri olan bize gelsin” dedi.

“MELEK YATIRIMCI EKONOMİNİN KABUĞUNU KIRMA GİRİŞİMİDİR”

Melek yatırımcıda hedeflerinin iş fikirlerini ekonomiye kazındırmak olduğunu ifade eden Yargın, “Biz inovatif fikirler yürütmezsek orta gelir tuzağı, ürün tuzağına düşeriz. Yenilikçi olmak, ürün tuzağını, orta gelir tuzağını aşmak, bireyleri iş fikirlerine teşvik ederken, iş insanlarını yatırım yapmaya teşvik etmek istiyoruz. Bunu yaparsak Antalya bir vaha haline dönüşebilir. Rusya krizi Antalya ekonomisinin kabuğunu kırma zorunluluğunu bize gösterdi. Melek yatırımcı ekonominin kabuğunu kırma girişimidir. Turizm diyorsak bugün krizdeyse onun inovatif fikirle bir yerlere taşıyabiliriz. Bir tek ürünümüz var, çok yıldızlı otel, aynı hizmet, tek ürün. Öyle bir inovasyon çıkar ki ekonomi dönüşür. Kriz bu çalışmalara hız verecek, krizi fırsata çevirebiliriz” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ MELEK YATIRIMCI POTANSİYELLERİNİ FARK ETTİREBİLMEK”

14 Nisan’da Antalya’da yapılacak olan toplantı için 2 melek yatırımcı olduğunu belirten Yargın, “Melek yatırımcı bireysel bir hareket. Eğitimlerle başlamamızın nedeni hukuki süreç, mevzuat, ticaret kanununun belirlediği yeni tanımlamaların bilinirliğini artırmak. İlk eğitimden arzumuz, Antalya'daki iş dünyasında varlıkları olan tarafların melek yatırımcı potansiyellerini fark ettirebilmek. Varlığı yeni iş fikirlerine kanalize etmekle ilgili bir inisiyatif alabilecek miyiz, mevzuatlar, teşvikler bizi bu konuya ne kadar teşvik eder, bu toplantıda Antalya'nın fotoğrafı çekilecek” değerlendirmesinde bulundu.

“İNOVASYON ODAKLI EKONOMİYE GEÇİŞ ÖNEMLİ”

BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen ise, İnovasyon odaklı ekonomiye geçişin önemli olduğunu söyledi. Melek yatırımcının esnek bir yatırım ortamı olduğunu aktaran Özen, “Sadece girişimcinin hazırlayacağı sağlam bir iş planı gerekli. İnovasyon odaklı ekonomi 10. kalkınma planında ve 2025 ekonomi hedefinde yer alan bir politika. Melek yatırımcı sadece para koymuyor kendi ilişkileri ve networkunu de koyuyor, aynı zamanda mentorlük (kılavuz) yapıyor” dedi.

“TOPLUMSAL FAYDA SAĞLAYAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

AKİŞMER Teknoloji Transfer Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Boztosun da üniversitenin nitelikli insan kaynağı ve fiziksel donanımını bir araya getirerek toplumsal fayda sağlayamaya çalıştıklarını aktardı. Üniversite kaynaklı iş fikirlerini vasıflı hale getirerek yatırımcıların beğenisine sunduklarını aktaran Boztosun, “Melek yatırımcı bu sürecin içerisinde üniversitenin olduğunu bilecek ve sunduğu fikri ve o fikrin sahibini takip edecek, fikri korumasız bırakmayacak ve melek yatırımcısının riskini minimize edeceğini bilecek. Kamu fonlarından yararlanma konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Yeni iş fikirlerine yönelik kamu fonları mevcut, kamu fonuyla birlikte işin riski azalıyor, başarıya ulaşmada destek sağlanıyor. Fikri, fikir aşamasından işi haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2016, 10:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83