USTALIK BELGESİ ALMAK İSTEYENLER!

Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, Ustalık belgesi almak isteyenleri uyardı.

USTALIK BELGESİ ALMAK İSTEYENLER!
Demir'in konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

USTALIK BELGESİ ALMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE 

3308 sayılı kanunun 8. Maddesi çerçevesinde, kanunun kapsama alındığı tarihte, geçici 1. Maddedeki şartlara sahip oldukları halde MEB tarafından ilan edilen tarihlerde belge almak için müracaat edemeyenlere 16 Mart 2016 tarihine kadar yeniden müracaat etme hakkı verilmiştir. İlgili esnaflarımızın, aşağıdaki koşullara uygun olan kalfa/usta adaylarının belirtilen sürede Alanya Meziyet Köseoğlu Mesleki Eğitim Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir. 

GEÇİCİ MADDE UYGULAMASI İLE BELGE ALMA ŞARTLARI

1- Mesleğin kapsama alındığı tarihte 18 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almış olan kişiler mesleğin kapsama alındığı tarihten önce 1 gün bile sigortalı olarak çalıştığını belgelendirdiği takdirde direk kalfalık sınavına girilebiliyorlar 
2- Mesleğin kapsama alındığı tarihte 16 yaşını doldurmuş ancak 19 yaşından gün almamış olanlar uyum eğitimine alınarak kalfalık belgesi sınavlarına girebiliyorlar.
3- Mesleğin kapsama alındığı tarihte 22 yaşını doldurmuş olup KALFALIK BELGESİ sahibi ise yada YETKİ BELGESİ sahibi ise mesleğin kapsama alındığı tarihten önce 1 gün bile sigortalı çalıştığını belgelendirenler ustalık belgesi sınavlarına girebiliyorlar. 
Bu 3 maddenin uygulaması 2016 MART ayına kadar devam ediyor
Bu tarih bittikten sonra kalfalık veya ustalık belgesi alması için
1- Çizelgede mesleğin hizasında belirtilen eğitim durumuna göre çıraklık süresinin 2 katı (ilköğretim veya orta öğretim mezunu) sigorta veya bağ kur lu olduğunu belgelendirenler kalfalık sınavlarına girebiliyorlar. Örneğin çizelgeye baktığımızda çıraklık süresi ilköğretim mezunu için 2 yıl ,orta öğretim mezunu için 1 yıl olan, giyim giyim aksesuarları satış elemanlığından kalfalık belgesi almak isteyen bir kişi ilköğretim mezunu ise çıraklık süresinin 2 katı olan 4 yıl , orta öğretim mezunu ise çıraklık süresinin 2 katı olan 2 yıl sigortalı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekir. 
2- Kalfalık belgesi sahibi bir kişi ustalık belgesi almak istiyor ise mesleği ve çıraklık süresi ne olursa olsun, kalfalık belgesini aldığı tarihten sonra bu meslekte 5 yıl sigortalı veya bağ kur ‘lu olarak çalıştığını belgelendirdiği takdirde ustalık belgesi sınavlarına girebiliyor.
3- bu şartların hiçbirisi tutmayan kişiler ise okula haftada 1 gün öğrenci olarak gelip, çıraklık süresi sonunda kalfalık sınavlarına katılmaya hak kazanıyorlar.
NOT: Sigorta süresinin hesaplanmasında hesaplamalar ay olarak yapılıyor ve aylık 20 günden aşağıda yatırılmış olan sigorta süreleri dikkate alınmıyor."

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2015, 13:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83