24 çeşit tropik meyve üretiyoruz

Alanya'da çoğunluğu Türkiye'de ilk kez olmak üzere 24 çeşit tropik meyve yetiştiriliyor.

24 çeşit tropik meyve üretiyoruz

 Alanya Ziraat Odası tarafından yaklaşık 15 yıl önce çiftçinin gelir seviyesini artırmak amacıyla tropikal meyve üretimi çalışmaları başlatıldı. Deneme ekimlerinin ardından odanın kendi oluşturduğu tropikal meyve istasyonlarında ilk olarak avokado üretimine geçildi, onu papaya ve mango takip etti. Yapılan çalışmalar sonucu tropikal meyve üretimi yapan çiftçi sayısı artarken, günümüzde Alanya'da avokado, papaya ve mango ile başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi 24 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor. Bunlardan avokado, mango, çerimoya, karambola ve papaya meyvelerinin seri üretimi yapılarak, Alanya bölgesi ve Türkiye geneline satılıyor.

banner111
Tropikal meyve ithal etmememize hiç gerek yok

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Alanya'nın tropik meyve yetiştiriciliği için tüm şartlara sahip olduğunu söyledi. Tüketicinin bu meyvelere ulaşmak için ithal etmesine gerek kalmadığını belirten Musluoğlu, "Alanya öyle bir iklime sahip ve ülkemiz dünyada nadir bulunan bir coğrafyaya sahip ki bugün tropikal meyve için Brezilya'ya, Tibet'e, Kanada'ya, Malezya'ya gitmeye gerek yok. Alanya'da şu an 24 çeşit tropikal meyve üretiyoruz. Dolayısıyla dışarıdan tropikal meyve ithal etmememize hiç gerek yok" dedi.

Musluoğlu'ndan çağrı

Üreticilerin tropikal meyve üretiminde bazı ihtiyaçları olduğunu anlatan Turgut Musluoğlu, "Alanya Ziraat Odası ve bireysel üreticiler olarak bu tropikal meyveleri kendi imkanlarımızla üretiyoruz. Dolayısıyla bakanlıktan bu konuyla ilgili destek istedik. Destek talebimiz maddi değil, mühendis ve fidan bazında destek istiyoruz. Bakanlığımızın araştırma enstitüleri var. Bu enstitülerde yıllardır mango fidanı üretilmiyor. Dışarıda ise bu fidanın adedi 170 TL civarında. Daha önce avokadoda aynı sıkıntıyı yaşamıştık fakat artık o sıkıntımız kalmadı" diye konuştu.

'Kanser tedavisinde kullanılıyor'

İlçede yetiştirilen tropik meyvelerin birçoğunu Türkiye pazarında satışa çıkardıklarını vurgulayan Turgut Musluoğlu, 
"Üretilen papaya, mango, yıldız meyvesi, avokado gibi birçok meyveyi bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin pazarlarına ve manavlarına ulaştırıyoruz. Özellikle de çerimoya meyvesinin ülkemizde üretildiğini birçok insan bilmez. Bu meyvenin öyle faydaları var ki halk arasında neredeyse kansere dahi ilaç olduğunu söylüyorlar. İlçede ilk çerimoya ağacı 2001 yılında dikildi. Yani 15 yıldır biz Alanya'da çerimoya meyvesini üretiyoruz. Belki tanıtım konusunda noksanızdır ama 20'nin üzerinde tropikal meyve Alanya'da yetişiyor. Üreticilerimiz ticari olarak sektöre el attı. İlçede 15- 20 dekarlık mango bahçeleri kuruldu. Biz sadece mango ile değil diğer tropikal ürünlerimizi de ticari olarak üretmek istiyoruz. Odamızdaki tarım mühendislerimiz konuyla ilgileniyor fakat biz olaya bakanlığında el atmasını istiyoruz" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2016, 18:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83