ARALIK AYININ ZAM ŞAMPİYONU 'SİVRİ BİBER'

Enflasyon rakamlarına göre bir önceki aya göre en büyük fiyat artışının gıda ve alkolsüz içeceklerde olduğunu kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, aralık ayının zam şampiyonunun yüzde 34,31 ile sivri biber olduğunu söyledi

ARALIK AYININ ZAM ŞAMPİYONU 'SİVRİ BİBER'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. 2015 Aralık ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,21, Yİ-ÜFE'de yüzde -0,33 olarak açıklandığına işaret eden Çetin, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,81, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,71 olduğunu kaydetti. Başkan Çetin, ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artışın yüzde 1,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,53 ile ev eşyası ve yüzde 0,45 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleştiğini ifade etti.

ARALIK AYI ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER

Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 1,98, ulaştırma grubunda ise yüzde 0,57 oranında düşüş gözlendiğini vurgulayan Davut Çetin, "Yıllık bazda en yüksek artışlar sırasıyla yüzde 13,23 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,56 ile eğlence ve kültür, yüzde 11,00 çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleşti" dedi. Aralık ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 34,31 ile sivri biber olduğunu anlatan Çetin, bu ürünü yüzde 30,75 ile patlıcanın takip ettiğini kaydetti.

KLASİK ANTALYA ENFLASYONU

Aralık ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine değinen Davut Çetin, kış koşullarının sebze fiyatlarına etkisinden dolayı klasik Antalya enflasyonunun yaşandığını söyledi. Gelecek aylardan itibaren ürün arzının artması ve ihracatın yavaşlamasıyla birlikte gıda enflasyonunun düşmeye başlayacağına değinen Çetin,
"Bununla birlikte çekirdek enflasyonun çift haneye yaklaşması, döviz kuru artışı etkisinin devam etmesi ve daha önemlisi asgari ücret artışı nedeniyle çift haneli enflasyon riski 2016 yılında gündemde olacaktır" dedi.

EMTİA FİYATLARINDAKİ KÜRESEL DÜŞÜŞ ENFLASYONU FRENLEDİ

ÜFE'de enerji fiyatlarının aylık yüzde9, yıllık yüzde 18 düşmesi, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki küresel düşüşün Türkiye'de enflasyonu frenleyici etki yaptığını, hatta enflasyonda sert bir çıkışı önlediğine işaret eden ATSO Başkanı Çetin, "Gıdada aylık yüzde 0.54, yıllık yüzde 11 oranındaki fiyat artışı dışında döviz kuru artışına bağlı olarak tekstil, metal, motorlu taşıtlar, makine-teçhizat, mobilya, kağıt gibi gruplarda da yıllık bazda çift haneli artışlar gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Türkiye'nin yüzde 8.81 enflasyon oranıyla 50 büyük ülke arasında dünya sekizincisi olduğuna değinen Çetin, "TÜFE ve ÜFE'de bu sonuçlar, 2016 yılının enflasyon-faiz oranı-kur alanında sorunlu başladığını, enflasyonla mücadelede para politikasının yetersiz kaldığını, maliye politikasının yanı sıra sektörel-yapısal politikalara da ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha göstermektedir" dedi.

'İSTİHDAM SORUNU YAŞANACAK'

Hükümetin eylem planında yem ve gübrede KDV düşürülmesi gibi önlemler olduğunu hatırlatan Çetin, girdi maliyetlerini yükselten bütün vergilerin aynı biçimde ele alınması gerektiğine işaret etti. Merkez Bankası'na güveni azaltan tutum ve demeçlerden kaçınılması gerektiğine de işaret eden Çetin, "2016 yılında enflasyon kadar asgari ücret artışı ve turizmde yaşanacak olası daralma nedeniyle istihdamda da sorun yaşayacağımız görülmektedir" diye konuştu.

BATI AKDENİZ'DE DURUM

Antalya, Isparta ve Burdur'un içinde yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE oranının aylık bazda yüzde 0,18 ve yıllık bazda yüzde 8,84 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çetin, "Bölgemizde enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının altında ve yıllık bazda ise ortalamanın üzerindedir. Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda on yedinci sırada, yıllık bazda ise on üçüncü sırada yer almıştır. Antalya olarak 2016 yılında korkumuz enflasyon değil, istihdam olacaktır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2016, 17:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83