BASİT USULE VERGİ MUAFİYETİ

Basit usule tabi esnaf ve sanatkârın yıllık 8 bin TL’ye kadar olan kazançlarının vergi dışı bırakıldığını açıklayan ALESO Başkanı Demir, ilk kez iş kuran genç esnaf ve sanatların 3 yıl vergiden muaf tutulacağını hatırlattı

BASİT USULE VERGİ MUAFİYETİ
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir,, basit usule vergi muafiyeti konusunda bir açıklama yaptı. 6663 sayılı kanunla yapılan düzenlemelerin 10 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan ALESO Başkanı Demir, "Kanunun ikinci maddesinde yapılan düzenlemeyle basit usule tabi esnaf ve sanatkârın yıllık 8 bin TL’ye kadar olan kazançları vergi dışı bırakılıyor. Söz konusu uygulama 2016 yılı gelirlerine uygulanacağı için 2015 yılına ait olup 2016 yılında verilen beyannamelerde bu indirim söz konusu değil. 8 bin TL tutarındaki indirimin miktarı her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak olup, ilk defa faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkârların ikinci maddedeki vergi avantajından yararlanmaları halinde bu destekten yararlanmaları mümkün bulunmuyor" dedi.

'ÇALIŞANA YAPILAN KESİNTİ KALKTI'

8 Eylül 1999 tarihinden itibaren emekli olduğu halde çalışmaya devam eden Bağ-Kur'luların emekli aylıklarından kesilmeye başlanan ve uzun süredir kaldırılması için çalıştığımız sosyal güvenlik destek primi kesintisi 23 Nisan 2015 tarihinde yapılan düzenleme ile yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülmüş ve 10 Şubat'ta tamamen kaldırıldı. Bu tarihten itibaren emekli olduğu halde Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesinti yapılmayacak" şeklinde konuştu.

İLK KEZ BAŞLAYANLAR VERGİDEN MUAF

İlk defa faaliyete başlayan genç esnaf ve sanatkârın toplamda 75 bin TL’ye kadar olan kazançlarının 3 dönem boyunca vergi dışı bırakıldığını da hatırlatan Demşir, "Yapılan bu düzenlemeden faydalanmanın şartları şu şekilde: İlk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş olması, mükellefiyet tarihi itibariyle 29 yaşının doldurulmamış olması, işe başlamanın yasal süresinde bildirilmiş olması, kendi işinin başında bilfiil çalışılması, faaliyetin adi ortaklık olarak açılması halinde ortakların her birinin bu şartları ayrı ayrı taşıması, faaliyetin eş, çocuklar veya üçüncü dereceye kadar kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması, mevcut bir işletmeye sonradan ortak olunmaması. Bu şartları taşıyanlar söz konusu vergi avantajından yararlanabilecek ancak bu avantajdan yararlanılıyor olsa dahi vergi beyannamelerinin süresinde verilmesi gerekiyor" diye konuştu.





Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2016, 10:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83