Çiftçilere ücretsiz elektrik müjdesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Antalya’ya 2,82 megavat gücünde güneş enerjisi santrali inşa edilecek. Santralden elde edilecek enerji, tarımsal sulamada kullanılmak şartıyla çiftçilere ücretsiz olarak verilecek.

Çiftçilere ücretsiz elektrik müjdesi

Büyükşehir Belediyesinin Döşemealtı ilçesi Dağbeli Mahallesi Mellidağ mevkisine kurmak için projesini gerçekleştirip BAKA’nın destek verdiği ‘Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurumu Projesi’nin protokolü imzalandı. Bir otelde düzenlenen protokole Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile BAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Isparta Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Antalya Milletvekilleri İbrahim Aydın ve Mustafa Köse, bazı belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

banner111

"Elektrik üretimi yıllık 6 milyon 760 kilovat/saate çıkacak"

Protokol öncesi konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, güneş enerjisinden yararlanarak elde edilecek elektriğin son derece çevreci olduğuna dikkat çekerek, bunun Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Antalya’da tarım sektörünün yılda yaklaşık 6,5 milyon ton üretim yapıp, yarım milyar dolar ihracat kapasitesi olduğuna işaret eden Türel, protokolle birlikte çiftçilerin enerji yükünün azalacağını söyledi. Yine Antalya’da 39 tarımsal sulama kooperatifinin yılda yaklaşık 5 megavat elektrik kullandığını belirten Türel, "Döşemealtı ilçesine daha önce kurduğumuz 2 megavat kurulu gücündeki santralimiz sulama kooperatiflerinin tamamının ihtiyacını karşılayamıyordu. Yeni yapacağımız ve 2,8 megavat kurulu gücünde planladığımız güneş enerjisi santrali ile ihtiyacın tamamı karşılanmış olacak. Santralimizin maliyetinin 9 milyon 375 bin lirası BAKA, 3 milyon 124 bin lirası ise Belediye bütçesinden karşılanacak. Böylece belediyemizin güneş santrallerinden üretilen elektrik yıllık 6 milyon 760 kilovat/saate çıkacak. Bu elektriği sulama kooperatifleri kanalıyla 7 bin 429 çiftçi ailesine sulama desteği olarak kullandıracağız. Çiftçimiz 1 dönüm araziyi yaklaşık 60 liraya suluyordu ve bunun yüzde 60’ı enerji gideri. Dolayısıyla dönümünü 60 liraya suladığı arazisini, şimdi 24 liraya sulayacak. Yani yüzde 60’lık indirim var" ifadelerini kaydetti.

"Üretici ve tüketiciye direkt yansıtılacak bir süreci başlatıyoruz"

Üreticiye yansıyacak olan bir proje hayata geçirildiğine dikkat çeken BAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz da "Üreticilerimize, kooperatifler üzerinden kar koymadan, fiyat farkı koymadan verilen desteği direk üreticiye ve tüketiciye yansıtılacak olan bir süreci başlatıyoruz. Verilecek olan bu destek çok geniş bir kitleyi kapsıyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türel ile Yılmaz, Antalya Tarımsal Sulama Amaçlı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Kurumu Projesi’nin protokolü imzaladı.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2018, 11:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83