RUSYA KRİZİ ÜRETİCİYİ SOKAĞA DÖKTÜ

Türkiye'nin, hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'den gelen tarım ürünlerine ambargo uygulaması Gazipaşa'da üreticiyi sokağa döktü.

RUSYA KRİZİ ÜRETİCİYİ SOKAĞA DÖKTÜ

 Rusya'ya ihraç edilmek üzere yetiştirilen dikenli salatalığı elinde kalan üreticiler, Gazipaşa Toptancı Hali önünde ambargo kararını protesto etti.

banner111
İki ülke arasında yaşanan gerginlik ve Rusya'nın ekonomik yaptırımlarının Gazipaşa ekonomisini tepetaklak ettiğini belirten üreticiler, ellerinde "Türkiye Rusya kardeştir", "Üreticinin borcu ertelensin", "uçak düştü Gazipaşa düştü", "bir günlük zarar 1.5 milyon TL" gibi dövizlerle eylem yapıp ellerinde kalan dikenli salatalıkları yere döktü.
Ziraat bayisi Ahmet Yeşilkılıç yaptığı açıklamada, Gazipaşa'da yaklaşık 7 bin dönüm örtü altında dikenli üretimi yapıldığını belirterek, "Günlük zararımız 1.5 milyon lira. Bunu hiçbir banka karşılayamaz. Biz başımıza gelecek sıkıntıları belirtmek istiyoruz ve yetkilileri uyarıyoruz. İşimiz ekmeğimiz bu. Biz önümüzdeki günlerde bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Yetkililerin bu konuda bizleri aydınlatmasını ve bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.
Sebze ve meyve komisyoncusu Bilal Demirok, Gazipaşa'nın yüzde 80-90'ının çiftçilikle uğraştığını belirterek, Gazipaşa haline gelen paranın ilçe esnafına dağıldığını, bunun da ilçe ekonomisini ayakta tuttuğunu söyledi. Demirok, Rusya krizine bir çare bulunmasını istedi.
Ziraat Mühendisi Hidayet Bilgiç de, ilçede bu yıl üretilen ürünlerin yüzde 80'inin dikenli salatalık olduğunu söyledi. Uçak krizinden sonra dikenli salatalık satışının 1.5 liradan 15 kuruşa düştüğünü belirten Bilgiç, "Bunu da turşu imalatçıları alıyor. Salatalığın maliyeti 75 kuruştur. Bu soruna birkaç gün daha çözüm bulunmazsa tüm eldeki ürünler çöpe gidecek" diye konuştu.
İhracatçı Şevket Sezer ise tüm ihracatçıların ve komisyoncuların Rusya'ya ürün ihraç edeceğiz gerekçesiyle ileriye dönük çek kestiğini ifade ederek, "Kredisi olanlar var. Bunu ödememiz mümkün değil. Üreticinin fide parası daha ödenmedi. Bunun ödenmesine imkan yok. Devletimizden destek bekliyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından alkışlarıyla durumu protesto eden üreticiler, temsili olarak bir kasa dikenli salatalığı yere döktü. Bir sandık dikenli salatalığın bir ekmek fiyatına denk gelmediğini belirten üreticiler çözüm istedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2015, 16:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83