TÜRK-RUS DOSTLUK KAHVALTISI GERÇEKLEŞTİ

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ALTSO tarafından düzenlenen Rus dostluk kahvaltısında, Alanya’ya yerleşmiş olan Rus asıllı yerleşik Alanyalılarla bir araya geldiler.

TÜRK-RUS DOSTLUK KAHVALTISI GERÇEKLEŞTİ
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında yaşanan ‘Uçak Düşürme Krizinin’ ardından Alanya’da yaşayan Rus vatandaşlara yönelik dostluk, dayanışma birlik ve beraberlik kahvaltısı düzenledi. Programa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımı yerleşik Rus vatandaşları arasında coşkuya neden oldu. Bakan Çavuşoğlu’nu alkışlarla salonda karşılayan Rus vatandaşlar da yaptıkları açıklamalarda Türkiye’de yaşamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

“KRİZ HALKLARIN DOSTLUĞUNU ZEDELEMEZ" 

ALTSO Başkanı Mehmet Şahin de iki ülke arasında yaşanan krizin tamamen devletlerin yönetim şekilleri, prensipleri ve askeri disiplinleri ile izah edilebileceğine dikkat çekerken, halklar arasındaki dostluğun en küçük biçimde zedelenmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Şahin, iki ülke arasında yaşanan gerginliğin bir an önce bitmesini temenni ederek, “Rus vatandaşlarımızla ayrımız gayrımız yok” dedi.

ÇAVUŞOĞLU; ALTSO’YU TEBRİK EDERİM 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu süreçte Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Şahin’in çok önemli bir organizasyona imza atarak tüm dünyaya dostluk, birlik ve beraberlik mesajı verdiğine dikkat çekti. Bakan Çavuşoğlu, bu manada ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’i de tebrik etti.

Kahvaltıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra Alanya Kaymakamı Dr Hasan Tanrıseven, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Emniyet Müdürü Mehmet Ömür Saka, Alanya Jandarma Komutanı Binbaşı Serkan Akbaba, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim, Alanya’daki çeşitli ülkelerin fahri konsolosları, sivil toplum kuruluşları yetkilileri, Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Anzhela, ALTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Oda ve dernek temsilcileri, Alanya Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda Rus kökenli vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Son günlerde hepimizin bildiği gibi dost ve kardeş ülkemiz Rusya Federasyonu ile arzu etmediğimiz olaylar yaşandı. Bu yaşanan tatsızlık en az Rus arkadaşlarımız kadar bizleri de derinden üzdü. Yaşanan olumsuzluklara rağmen biz halklar arasındaki dostluğun, sevginin ve kardeşliğin devam ettiğine inanıyoruz” dedi.

ŞAHİN: 79 ÜLKEDEN 35 BİNİ AŞKIN YENİ ALANYALI

Rus kökenli vatandaşlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rus kökenli vatandaşlarla yıllardır Alanya’da, birlik-beraberlik çerçevesinde dostça bir arada yaşadıklarını ifade eden Başkan Şahin, “79 ülkeden 35 bini aşkın yabancı uyruklunun taşınmaz aldığı Alanya’mız, bu yönü ile tam bir din, dil ve ırk başkenti haline gelmiştir” dedi.

ŞAHİN: 187 ÜYEMİZ VAR

ALTSO’ya üye 187 tane Rus ortaklı şirketin olduğunu belirten Başkan Şahin, “Söylediğimiz rakamlardan da anlaşılacağı gibi bugün sayıları binlerce ifade edilen Rusya Federasyonu vatandaşı artık bizler gibi Alanya halkını oluşturan bir bütünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir” dedi.

ŞAHİN: EN BÜYÜK ŞANSIMIZ BAKANIMIZ ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Alanya’nın en büyük şansı olduğunu vurgulayan başkan Şahin, “Bugün her iki kardeş ülkemizin idarecilerine anlamlı bir mesaj verdiğimiz düşünüyorum. Burada en büyük şansımız doğal olarak Alanya’mızın gururu Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’dur. Sayın bakanımız bu gergin siyasetten hem bölgemizin hem de ülke menfaatlerinin ne derecede etkileneceğini bilen bir siyaset ve devlet adamıdır. Kendisi bu olumsuz hadisenin biran önce son bulması için büyük bir diplomasi mücadelesi vermektedir. İnanıyorum ki en kısa zamanda sorunları aşacağız ve iki ülke arasındaki ilişkiler yine normale dönecektir” dedi.

ANZHELA: BİZ KARDEŞİZ, KÜS OLAMAYIZ
Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Anjelika Anzhela, 15 yıldır Alanya’da yaşadığını belirterek, 8 yıldır da dernek başkanlığı yaptığını söyledi. Anzhela; “Bu güzel havada, yaşamaya devam etmemiz lazım. Şu günlerde Türkiye-Rusya gerginliğinde bir mesaj vermek bize düşünüyor. Bizi kimse ayıramaz, biz böyle yaşayacağız. Biz dostuz, kardeşiz, komşuyuz. Biz küs olamayız” dedi.

TANRISEVEN: HUZUR VE BARIŞ İÇİNDE YAŞIYORLAR

Anzhela’dan sonra söz alan Alanya Kaymakamı Dr Hasan Tanrıseven ise, Rus kökenli vatandaşların Alanya’da huzur ve barış içinde yaşadığını söyledi. Kaymakam Tanrıseven, “Alanya’mızda 79 milletten kişi yaşıyor. Alanya’mızda Rus vatandaşlarımızda diğer milletten vatandaşlarla birlikte huzurlu bir şekilde zamanlarını geçiriyorlar. Türk milleti ve Ruslar 100 yıldan bu yana barış ve huzur çerçevesinde iyi ilişkiler içinde bulunmaktadır. Alanya’mız bu yönüyle barış ve huzurun hakim olduğu en önemli merkez konumundadır“ dedi.

ÇAVUŞOĞLU’NDAN ALTSO’YA TEŞEKKÜR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise konuşmasında Rus vatandaşlarla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, “Öncelikle bugün bizleri burada bir araya getiren değerli ALTSO Başkanımız Mehmet Şahin’e ve ALTSO yönetimine teşekkür ederim, Rus vatandaşlarımızla bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: PUTİN 2 KEZ ÖZÜR DİLEDİ

Rusya ile yaşanan uçak krizi hakkında da bilgiler aktaran Bakan Çavuşoğlu, daha önce de Rus uçaklarının sınır ihlali yaptığını söyledi. Yapılan ihlallerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2 kez özür dilediğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “İki ülke arasında hiç arzu etmediğimiz bir gerginlik yaşıyoruz. Rusya Dışişleri Bakanı sevgili dostum Lavrov ile de bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı pozitif bir ortamda geçti” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: MİSAFİR OLARAK BAKTIK
Bugüne kadar Alanya’ya gelen Rus turistlere misafir gözüyle baktıklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Sınırımızı ihlal eden Rus jetine de misafir gözüyle bakamayız. Birbirimizin sınırlarına saygı duymalıyız. Yaşanan sorundan halkların etkilenmesini istemiyoruz. Biz Rusya ile iki dost ülkenin yanı sıra iki de ortak ülkeyiz. Rusya ile gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştirmek üzere olduğumuz projelerimiz var” dedi.

Ülkemizde yaşayan Rus vatandaşlarına sadece devlet birimlerinin değil, tüm halkın sahip çıktığını da dile getiren Çavuşoğlu, “Biz halen kardeşiz ve eskisinden çok daha fazla sizleri kendimizden görüyoruz. Ancak ne yazık ki, Rusya’da yaşayan Türk vatandaşlarına aynı şekilde davranılmıyor. Onlara bir sürü zorluklar çektirildiğini ve kötü muamelede bulunduğunu görüyoruz. Duygusallığı artık bir kenara bırakmamız lazım. Zaman içinde Rus yönetiminin aklı selim düşünüp irtibat kanallarının yeniden açacağını düşünüyoruz” diye konuştu..

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2015, 13:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83