AGC’nin ağır konuğu 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu Töre Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC)’nde basın toplantısı düzenledi. AGC Başkanı ve Yönetim Kurulu’nu ziyaret eden Başkan Töre, açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Töre, AGC ekibi ile birlikte kısa bir Alanya turu yaptı. 

AGC’nin ağır konuğu 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Alanya’da Alanya Gazeteciler Cemiyetine ziyaret etti. AGC Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı Gaye Coşkun tarafından karşılanan Töre, AGC Anı Defteri’ni de imzaladı. Başkan Coşkun, Töre’yi AGC Center’de karşılarken Alanya medyası ve cemiyetin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Coşkun, Alanya ve Akdeniz Medyası olarak KKTC’nin her zaman yanında olduklarını belirten konuşmasının ardından günün anısına plaket taktim etti. KKTC Meclis Başkanı Töre de Başkan Coşkun'a KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın sözünün yazılı olduğu bir tablo hediye etti. KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre basın toplantısının ardından gazeteciler ile sohbet etti, AGC anı defterini imzaladı.

‘TÜRK MİLLETİ İLE MÜCAHİTLİK YAPIYORUZ’

Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensupları ile bir araya gelen KKTC Meclis Başkanı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs davasının Türkiyesiz yürütülemeyeceğini belirten Başkan Zorlu Töre, “Türkiyesiz milli davayı ileriye götürmemiz mümkün değildir. Biz sadece orada Türk milleti ile birlikte mücahitlik yapıyoruz. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim milli devletimizdir. Milli devleti yaşatmak korumak ileriye taşımak hepimizin görevidir ama Türkiye'nin desteği olmadan bizim bunu ileriye götürmemiz zaten mümkün değildir. Bizi tek tanıyan ülke anavatan Türkiye’dir. Türkiye'nin dışında  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımıyorlar ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır, var olacaktır.” sözlerine yer verdi.

‘MADDİ VE MANEVİ YÖNDEN ÇOK DESTEK ALDIK’

Maddi ve manevi yönden Türkiye tarafından ciddi destekler sağladığını vurgulayan Töre, “Gelecek konusunda bir endişemiz yoktur. Ana vatan Türkiye çok zora girer girerse başına çok büyük felaketler gelirse biz de o zaman ciddi sıkıntılar içerisine girebiliriz; ama anavatanımızın başına büyük bir felaket gelmezse Kuzey Kıbrıs davası emin bir şekilde yürütülmektedir. Anavatan Türkiye ile milli meselelerde tam bir mutabakat vardır” ifadelerini kullandı.

banner111

‘RUMLAR İDEALLERİNDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİL’

Basın mensuplarının, 1974 sürecinde iki Yunan tetikçinin Türk milletini katletmesine ilişkin ifadelerini hatırlatarak ‘Yunanlılar arzusu hala devam ediyor mu?’ sorusuna Töre şu yanıtı verdi: “Rumların mega hedefleri devam ediyor. 1814’te Mora yarım adasında o zaman papazlar tarafından bir cemiyet kuruldu. Ve orada bir takım hedefler belirlediler. O hedeflerin içerisinde İstanbul’u yeniden ele geçirmek ve büyük Yunanistan’ın başkenti yapmak. Yine Trabzon tarafında Pontus Rum devleti kurmak, Batı Anadolu’yu işgal etmek ve Yunanistan’a katmak, 12 adaları ege adalarını Yunanistan’a katmak gibi hedefleri vardı. Trakya’yı almak istediler ama batı Trakya’yı aldılar. Dolayısı ile Yunanlıların ve papazların ve Kıbrıslı Rumların bu idealleri hala devam ediyor. Onların deneyip başaramadıkları planları da var. Kıbrıs adasını Enosis yapmak istediler ama bugün Kıbrıs adasında yüzde 65’inde yine Rumlardan yüzde 35’ inde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti mevcut. Dolayısı ile büyük felaketlerden çıkarak buraya geldik. Ve devletimiz şuanda yaşıyor. Bizde aldanmayalım artık bundan sonra Kıbrıs’ta barış olacak diye öyle uluslararası arenada hazırlanmış bir takım planlar maalesef KKTC ve Türk halkının aleyhinedir. Aldanırsak Kıbrıs Girit olabilir.12 adalardan sonra 13. Ada olabilir. Yunanlılar hala KKTC 13. Ada olarak almak istiyorlar. O yüzden tek doğru seçenek KKTC devletinin yaşatılması ve kendi egemenliğimizin devam etmesidir” sözlerine yer verdi.

'KIBRIS’TA ARTIK ORTAKLIK BOZULDU'

Kıbrıs’ta ortaklığın artık mümkün olmayacağını söyleyen Töre, “Böyle bir çözümün Kıbrıs'ta gerçekleşme ihtimali var mıdır? Belki nesiller sonra olabilir. Nesiller sonra da olma ihtimali yine de zayıf çünkü Rumlar devamlı 'Megali İdea' peşindeler. Bunlar artık ortaklığı kabul etse de etmese de Kıbrıs'ta artık ortaklık bozuldu, oyun da bozuldu artık. Azerbaycan ile Ermenistan nasıl ortak bir devlet kuramayacaksa Kafkas Federasyonu gibi nasıl Filistin ile İsrail ortak bir federasyon kuramayacağı gibi tek bir devlet çatısı altında Kıbrıs'a da artık bu mümkün değildir çünkü onların niyetleri iyice anlaşılmıştır bunlar Kıbrıs'ı Helen Adası yapma ideallerinden vazgeçmiş değiller” dedi.

‘YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’ 

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in açıklamalarına cevap veren KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre şunları kaydetti: “Miçotakis’in Amerika Kongresi’nde yapmış olduğu vurgulama ‘İki devlet için çözümü asla kabul etmeyiz. İki ayrı egemenlikten kaynaklanan müşterek anlaşmayı kabul etmeyeceğiz’ gibi ifadeleri Amerikan Kongresi'nde alkış bulmuştur ama Türkiye'nin ve Kıbrıs tarafından bunu kabul etmesi mümkün değildir bizim devletimiz vardır dolayısıyla anlaşma olmasa da bizim zaten devletimiz var. Yolumuza devam edeceğiz.”  

AGC ALANYA’YI TANITTI

Bir dizi açıklamaların ardından Başkan Coşkun ve gazeteciler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre ile Alanya Kızıl Kule ve Tersane bölgesinde gezi yaptı. Gezinin ardından heyet Alanya’nın geleneksel mutfağı olan Esma Abla’da Alanya lezzetlerini tattı. 

YÜCEL’DEN 1 TEMMUZ DAVETİ 

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, KKTC Başkanı Töre’yi yemekte karşıladı. Yücel, ziyaretin anısına ipek kozadan yapılmış tablo hediye ederken, Töre’de Başkan Yücel’e çift bayraklı el işlemesi tablo hediye etti. Başkan Yücel, 1 Temmuz 2022 tarihinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Osmanlı’nın Kıbrıs’ın fethinin 451. yılının kutlamaları yapılacağını, Osmanlı’nın Kıbrıs’a Alanya’dan gittiğini söyleyerek Başkan Töre’yi yeniden Alanya’ya davet etti.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2022, 10:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83