AGF Onursal Başkanı Mevlüt Yeni’ye vefa etkinliği

Burdur Gazeteciler Cemiyeti tarafından Gazetecilik mesleğinde 40’ıncı yılını dolduran Akdeniz Gazeteciler Federasyonu kurucusu ve Onursal Başkanı Mevlüt Yeni için Vefa Etkinliği düzenlendi. 

AGF Onursal Başkanı Mevlüt Yeni’ye vefa etkinliği

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nun Burdur Buluşması etkinlikleri kapsamında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dışilişkiler Koordinatörü ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı Mevlüt Yeni’ye Vefa Etkinliği düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda AGF Onursal Başkanı Mevlüt Yeni’nin özgeçmişi okundu ve yaşamını ve mesleki hayatını anlatan kısa film izlendi. 

Mevlüt Yeni’ye Vefa Etkinliğinin ilk konuşmasını gerçekleştiren Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, “Bugün burada düzenlediğimiz etkinlikte bölge tanımının sadece coğrafi bir kavram olmaktan öte daha geniş anlamlar içerdiğini ortaya koymak istiyoruz. Bugün burada Isparta’dan, Antalya’dan, Hatay’dan, Mersin’den konuklarımız var. Biz mesela Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti denildiğinde sadece bir meslek örgütü olmak ötesinde Isparta’nın, Mersin’in ve Burdur’un değerlerini temsil eden teşekküller olduğunu düşünüyoruz. Gazeteciler Cemiyetlerine bakış açımız sadece bir meslek örgütü değil yaşadıkları kentin değerlerini yansıtan, tanıtan yerler olarak bakıyoruz ve biz bu bakış açısının öncü lideri ile bugün bir kez daha bir aradayız. Bölge dinamikleri dediğimizde zaten ifa ettiğimiz gazetecilik mesleği bu misyonu da yerine getirmemiz gerektiğini işaret ediyor çünkü Akdeniz Bölgesi bu topraklarda en potansiyeli yüksek yerlerden biri Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Antalya’dan başlayıp sınırı Gaziantep’e uzanan coğrafya çok bereketli topraklardır. Müthiş bir kültürü bünyesinde barındıran yerlerdir. Burada Onursal Başkanımız Mevlüt Yeni, şunu başardı bence biz bunu vermeye çalışıyoruz özellikle Antalya Gazeteciler Cemiyetinde efsane bir performans sergiledi bunda hiç şüphe yok.  Komşu ilimizdeki gazeteciler hep bunu söyler, yaptığı çalışmalar ve projelerle hep bunu ortaya koydu ama bazı insanlar var. Sınırlarını ve vizyonunu geniş tutuyorlar. Şimdi sınırları genişlettiğinizde, gönüllere girdiğinizde, başka illere, başka kültürlere dokunduğunuzda Mevlüt Yeni, için etkinlikler sadece Antalya’da yapılmaz, Alanya’da da yapılır, Burdur’da da yapılır ileride başka illerde de yapılır çünkü gönül coğrafyasını büyütmüş oluyorsunuz. Mevlüt Yeni Vefa Etkinliği düzenliyorken, vefa kelimesini içinizde yaşamanız lazım bunu özümsemeniz lazımdır. İyi işler yaparsanız, kalıcı eserler yaparsanız Mevlüt Yeni gibi bir çok hatırlanmaya devam eder” dedi.
Akdeniz Gazeteler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, “Yeniden bir araya geliyor olmak, pandeminin aramıza soktuğu mesafenin kalkmış olması beni gerçekten çok mutlu etti daha anlamlısı bir meslektaşa hakkını vermek, bir meslek büyüğünün geldiğimiz noktada bize verdiği desteğe bir teşekkür etmek adına bir araya gelmiş olmamız çok daha değerlidir. Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Burdur’un, Isparta’nın, Antalya’nın ve büyüyerek Akdeniz Bölgesindeki tüm şehirlerin öncelikle Mevlüt Yeni’nin inanarak yola çıkmasıyla oluşmuş bir sivil toplum meslek örgütüdür. Biz bugün Burdur’da çok güzel bir toplantı yaptık ve bu toplantıda biz gelecek gazetecilerin edinmesi gereken hakların mücadelesini verme adına bir karar aldık. Akdeniz Gazeteciler Federasyonunun sesini yükselttiği ve neticede Türkiye’nin sesini yükseltmesi gerektiğini ifade ettiği bir toplantıydı. Bunun mimarı, bu federasyonun kuruluşunun temelini atan Mevlüt Yeni, ben bugün Burdur’da yapılan toplantının ve şu an gerçekleştirdiğimiz vefa etkinliğinin gelecek nesiller için bu anlamı ifade edeceğini düşünüyorum. Bizim kazanacağımız nokta örgütlü mücadele ve Mevlüt Yeni, yıllar önce örgütlü mücadeleye inanıp bunu tüm bölgede gerçekleştirmek adına mücadele vermiş bir meslek büyüğümüzdür. Ben artık ağabeyim diyorum, onursal başkanımız ama resmi dilin dışına çıktık çünkü gönlümüzde bıraktığı iz, meslek büyüğü anlamında federasyonuma ve cemiyetlerimize sağladığı katkı anlamında ağabeyimdir. Diliyorum tüm gazetecilere örnek bir yaşam çünkü sadece gazetecilik yaptım dedi, ben kendisini 30 yıldır tanıyorum ben de muhabirken Mevlüt Yeni’nin el verdiği insanlardanım, 30 yıldır sadece gazetecilik yapıyor çünkü sektörümüzde artık zamanla farklı iş kollarına kaymak zorunda gazeteciler çünkü bir takım şartlar, ekonomik koşullar, dünyada değişen sistem gazetecileri sadece gazetecilik yapmaktan uzaklaştırdı ama Mevlüt Yeni buna direnenlerden izindeyiz, yolundayız diyorum dilerim sonuna kadar gerçekleşir. Bu noktqada bence bu tören bir başka anlam da ifade ediyor. Sadece gazetecilik mesleğinden ekmeğini kazanan, ailesinin geçimini sağlayan ve meslektaşlarının sadece gazeteci kimliği ile eser bırakan bir onursal başkan var çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Dostları Mevlüt Yeni’yi anlattı

Vefa etkinliğinin devamında Mevlüt Yeni’nin meslektaşları birlikte geçirilen ve unutulmaz anıları dile getirdi. DHA Muhabiri Mesut Madan, Burdur Gazetesi İmtiyaz Sahibi Adnan Taraşlı, Akademisyen Emel Arık, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, Mevlüt Yeni’ye duygu dolu anlar yaşattı. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Adnan Taraşlı ise “Gerçekten memleketini seven, gazeteciliği çok seven, elinden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışan bir gazetecidir. Hepimizin bir siyasi görüşü vardır ama dürüst olmak çok farklıdır. Siyasette dürüst insanlara da ihtiyacımız var. Hiçbir zaman kendi siyasi duruşunu dile getirmedi, ön plana çıkarmadı sadece gazetecilik mesleği ile Türkiye’ye kendi isminin de damgasını vurdu. Türkiye Gazeteciler Federasyonunda da konfederasyonunda da her türlü konumda kendi adından söz ettirdi. O yüzden Mevlüt beyi tebrik ediyorum, yeni yaşamında başarılar diliyorum ama gazetecilikten kopacak bir durum yok yine ülkemizin tanıtımı, görevi geldiği zaman o orada olacaktır. Mutlaka Mevlüt Yeni’nin ismi oraya çakılıdır, tebrik ederim” ifadelerini kullandı.
Vefa Etkinliğinde Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Milletvekili Dr. Mehmet Göker ve Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu da birer konuşma yaparak, Mevlüt Yeni’ye iyi dileklerde bulundular.


Gözyaşlarını tutamadı


Meslektaşlarının sözleri ile duygusal anlar yaşayan AGF Onursal Başkanı Mevlüt Yeni,  hitabında gözyaşlarına hakim olamadı. Gazeteci Mevlüt Yeni yaptığı konuşmada, “Ben öldükten sonra yahu Mevlüt Yeni şöyle adamdı, böyle adamdı, bu bana yaptığınız vefa etkinliğini bu ülke için, bu kent için veyahut bölgeniz için değer vermiş, iz bırakmış insanlara yapın. Neden biliyor musunuz eğer siz gönüllü insanları onore ederseniz daha fazla gönüllü insanlar aranıza katılır. Ben 40 yıllık meslek hayatımda bir tane yazıma rastlanamaz ki çıkar odaklı bir köşe yazdığımı, habercilik yaptığımı, direndim, yapmadım ve 42 yaşında da basından sigorta emeklisi oldum. Tabi mesleği bırakmadım, gazeteci mezarda emekli olur. Böyle emeklilik olmaz, af edersiniz tuvalete girersiniz haber düşünürsünüz, yatağa girersiniz haber düşünürsünüz, gece 3’te haber gelir, alırsınız makinenizi habere gidersiniz. Zor bir iş yapıyoruz, bu zor işi yaparken ben bir ani karar aldım, dedim ki, 15 yıl Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptım, sen ne yapıyorsun dedim. Yok mu senden daha başka 400 üyesi olan bir cemiyette bu işi yapacak, var. Ben bir iki yıl önce son kez aday oluyorum dediğimde arkadaşlarım inanmadılar. Kendi yönetimimdekiler inanmadı, üyeler hiç inanmadı, bırakmaz yine dediler. Biz bıraktık ve bırakabildik. Akdeniz Gazeteciler Federasyonu başkanlığımın bitmesine iki yıl kara yine ani bir kararla federasyon başkanlığını bırakacağım dedim, ben artık yeni arkadaşlar dedim, ben size ağabeylik yapmak istiyorum dedim ve bir kadın başkana görevi devrettim. Bayrağı kime verdiniz çok önemlidir, bayrak doğru yerdeyse doğru işler yapılmaya devam eder.  Ben çok mahcup oldum sizin güzel sözleriniz karşısında, gururlandım asma mahcup oldum çünkü bundan sonraki yaşamımda bu söylenenler bana çok daha ağır bir sorumluluk yükledi. Bundan sonra Burdur sokaklarında yolda yürürken, eğri büğrü yürüme şansım hiç yok, neden, beni farklı bir tarif yaptınız burada. Hiçbir meslektaşımı kıramam, kötü bir şey diyemem, sorumluluk yüklediniz bana bu sorumluluğu ölene dek yine ilk gün daha sonraları olduğu gibi Burdur’umuz için diğer bölgelerimiz için mesleğimizin geleceği için elimizden geldiğince sağlığım el verdiği sürece destek olmaya devam edeceğim” sözlerine yer verdi.  Konuşmaların ardından Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Mevlüt Yeni ve eşi Hanife Yeni’ye çiçek takdiminde bulundu.  

‘Sadece Gazeteci’ kitabını imzaladı

banner111

Vefa Etkinliğinin ardından Onursal Başkan Mevlüt Yeni ‘Sadece Gazeteci’ kitabını katılımcılar için imzaladı.  Duygusal ve keyifli geçen etkinlik, emektar gazetecilerin hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.


 

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2022, 18:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83