Alanya'da 28 milyon TL'ye satılık ev

TÜİK, inşaat maliyetlerinin yüzde 103 oranında arttığını açıklarken, Alanya'da en pahalı dairenin ise 28 milyon dolar olduğu açıklandı.

Alanya'da 28 milyon TL'ye satılık ev

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre inşaat maliyet endeksi Kasım'da aylık bazda yüzde 3.44, yıllık bazda yüzde 103 artış kaydetti. Artan maliyetler tüketiciyi olumsuz yönde etkiliyor. Arsaların metrekare fiaytı 70 bin seviyesine kadar çıkınca daire fiyatları artık milyonlarca liraya yükseldi. Popüler ilan sitelerinde Alanya' daki en pahalı daire 28 milyon olarak görünüyor. 

TÜİK, Kasım ayına ilişkin İnşaat Maliyet Endeksi verilerini yayımladı. Buna göre Kasım'da inşaat maliyetleri yıllık yüzde 103.47 aylık ise yüzde 1.17 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 108.55, işçilik endeksi yüzde 87.92 artış kaydetti.
Rusya ve Ukrayan savaşı ile birlikte hızlı yükseliş yaşana konut üretiminde arsa maliyleri ile birlikte yapı malzemelerinde de ciddi artış yaşandı. Arz talep dengesi gereği üretimin giderek artması, dünyada ve ülkemizde enflasyonun yükselişi fiyatları olağanüstü derecede etkiledi. Yapı malzemesi satıcıları ürün fiyatlarını günlük hatta satış anına göre belirleyip verdiği süreçte artış alııcıyıda olumsuz yönde etkilemekte. 
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %101,48 artş gösterirken malzeme endeksi bir önceki aya %1,14, işçilik endeksi ise %1,52 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %105,94, işçilik endeksi %88,16, bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %110,16 oranında artı. 
 

banner111

ARSALAR DA KONUTLAR DA ARTTI

Alanya'da arsaların metre kare fiyatı bir binden 70 bin seviyesine kadar artış göstermekte. Konut fiyatları ise arsa adeta cep yakıyor. İlçedeki en pahalı konut ilanı Tosmur'da bulunan 2+1 125 metrekaralik lüks bir sitede yer almakta. İlana göre dairenin fiyatı tam 28 milyon lira olarak kayıtlarda yer almakta. 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83