Alanya Emekli Memur Sen'den anma programı

Alanya Emekli Memur Sen tarafından sendika binasında Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi anma programı düzenlendi. 

Alanya Emekli Memur Sen'den anma programı

Ney dinletisiyle başlayan program kapsamında Alanya Emekli Memur Sen Başkanı Yaşar BALIK, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin hayatını, düşüncesini, eserlerini, ailesini, sözlerini, tavsiye ve öğütlerini anlattı. 

Balık konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizim kültür tarihimizin en önemli abide şahsiyetlerinden birisi Mevlana’dır. Mevlana 1207 yılında günümüzde Afganistan sınırları içerisinde bulunan Belh şehrinde doğmuştur. Babası Sultanül Ülema olarak bilinen Bahaettin Veled’dir. Mevlana beş yaşındayken babası yakınlarıyla birlikte Belh şehrinden göç etmiştir. İran-Irak üzerinden Mekke ve Medineye giderek hac görevini yapmıştır. Hac sonrası Şam üzerinden Anadoluya gelerek önce Karaman’a sonra Konya’ya yerleşerek Anadoluyu aydınlatmaya başlamıştır. Devir Alaattin Keykubat devridir. Mevlana’nın babası 1231 yılında ölünce Mevlana babasının görevini sürdürmüştür. Mevlana düşüncesini şu şekilde ifade etmiştir; “Ben sağ olduğum müddetçe Kur’anın kulu kölesiyim.Ben Muhammed (s.a.s)’ın muhtarın yolunun tozuyum. Beni bundan başka anlatan olursa o sözlerden de o kişilerden de şikayetçiyim.” Demiştir. Düşüncelerini “Mesnevi” adlı kitabında geniş olarak anlatmıştır. Mesnevi’nin giriş kısmında “Ney” ile ifade ettiği olgun insan modelini bize tanıtmıştır. Bütün insanları insan-ı kamil olmaya çağırmıştır. Anadolu’nun zor şartlar altında bulunduğu dönemde Anadolu insanına “Gel” diyerek moral ve ümit vermiştir. “Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir.” Demiştir. Hayatını şu üç kelimeyle ifade etmiştir: “hamdım, piştim, yandım.” Mesnevi hakkında “Bizim Mesnevimiz vahdet dükkanıdır. Orada vahdetten başka bir şey yoktur.” Diyerek Allah’a kul olmayı insanlar arasında birlik ve beraberliği istemiştir. Mevlana eserlerinde herkese hitap etmiştir. 17 Aralık 1273 tarihinde Mevlana Rahmeti Rahman’a kavuşmuştur. Mevlana ölüm için “şeb-i arus” yani düğün gecesi, dosta kavuşma olarak ifade etmiştir. Her yıl 17 Aralık tarihinde sadece ülkemizden değil bütün dünyadan şeb-i arus programlarına  katılarak Mevlana’yı anmaktadırlar.” dedi.

Konuşmanın akabinde ise Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve geçtiğimiz günlerde vefat eden Emekli Memur Sen Üyesi Tevfik Arslan için dualar yapıldı. 

banner111

Başkan Balık “Bir sonraki programın 21 Mart 2022 tarihinde olacağını, konuşmacı olarak ise Emekli Veteriner Hayrullah Dereli’nin katılacağını, konunun ise “İnsan Anotomisi ve Allah’ın İnsanı Mükemmel Bir Şekilde Yaratması” konusunda olacağını” belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83