Alanya’da mukabele geleneği sürüyor

Alanya Müftülüğü’ne bağlı tüm camilerde mukabele geleneği devam ediyor.

Alanya’da mukabele geleneği sürüyor

Ramazan ayı boyunca devam edecek olan mukabele programları kapsamında Alanya Müftülüğü’ne bağlı İbrahim Başkaptan Kur’an Kursu öğrencileri de mukabele okuyorlar. Sözlükte “iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” anlamına gelen mukabele, üç aylarda ve bilhassa Ramazan aylarında cami, mescit ve evlerde daha çok sabah, öğle, ikindi namazları öncesinde hafızlar tarafından okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hafızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır.
Bu gelenek Cebrail’in Ramazan aylarında her gece Hz. Peygamber’e gelerek o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanır. Kur’an’ın Ramazan ayında nazil olmaya başlaması, bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edilmesi de geleneğin yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Resûl’ü Ekrem’in vefatından önceki son Ramazan’da mukabele iki defa gerçekleşmiştir. Buna “arza-i ahire” denir. Ramazan ayı gelince sahabe de aile fertlerini toplayarak onlara mukabele okumuştur.
Günümüzde Ramazan mukabeleleri genellikle Ramazan’ın ilk günü başlar, Arefe günü son cüz okunur hatim duası yapılarak mukabele tamamlanır.
Alanya Müftülüğü’ne bağlı tüm camilerde Ramazan ayı boyunca devam edecek olan mukabele programları kapsamında İbrahim Başkaptan Kur’an kursu öğrencileri de mukabele okuyorlar.

banner111

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83