Alanya’da üreticiler o hastalığa karşı uyarıldı

Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Mümine Özarslandan, üreticileri toprakta 30 yıl kalan ve muzun ölmesine neden olan fusarium solgunluğu hastalığına karşı uyardı.

Alanya’da üreticiler o hastalığa karşı uyarıldı

Alanya’da ‘Muzda Fusarium Solgunluğu Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler’ konusunda seminer düzenlendi. Mersin Üniversitesi, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ev sahipliği yaptı. Toplantıya Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Adem Özaslan, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dr. Mümine Özarslandan, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şefika Yavuz, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar ile ilçedeki muz üreticileri katıldı. Seminerde konuşan Rüzgar, Alanya’da muz üretiminin ciddi derecede arttığını söyledi. Rüzgar, “Örtü altındaki muz üretimi çok hızlı gelişti. Bu hızlı gelişmeyle birlikte Manavgat, Aksu, Adana gibi yerlere yayılmış durumda. Üretimden asla vazgeçmemiz gerekiyor. Türkiye’deki muz tüketimi yaklaşık 1 milyon ton. Üretim 650 bin ton civarında. Halen açığımız var. Üretelim ama bunu ihracat noktasına getirelim. Müdürlük olarak üreticiler her anlamda destek veriyoruz” dedi.

banner111

“BİTKİNİN SOLMASINA VE ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR”

‘Muzda Fusarium Solgunluğu Hastalığı’ konusunda sunum yapan Özarslandan da, fusarium hastalığının toprak kökenli olduğunu söyledi. Özarslandan, “Hastalık bulaşık olduğu toprakta konukçusu olmadan bile çok uzun süre yaşamın sürdürebiliyor. Bu 30 yıl kadar sürebiliyor. Bitkide kolonize olduktan sonra onun topraktan su ve besin alımını engelliyor. En sonunda bitkinin solmasına ve ölmesine neden oluyor. Etmenin 4 ırkı var. En çok görülen patojen olan TR4 muz üretimi için ciddi bir tehdit. Ticari olarak geliştirilmiş hiçbir muz TR4’e karşı dayanıklı değil. Bu hastalık önce muzda alt yaprakların kenarlarında sararma ile başlıyor. Sonra alt yaprakların tamamı sararıyor. Üst yapraklara doğru sararma devam ediyor. Yalancı gövdede yarılmalara neden oluyor. En tipik belirtisi yalancı gövdeyi kestiğimiz zaman renk değişimleri. Bu tür hastalığı olan ağaçlar ya hevenk veremiyor ya da hevenkler çok küçük kalıyor. Son olarak bitkinin ölümüne neden oluyor. Bitkiler kendiliğinden devriliyor” diye konuştu. Özarslandan, üreticilerin fusarium solgunluğundan şüphe duyması durumunda muzun kökü ve gövdesinden örnek alarak kağıt torbalara koyup ilgili enstitü müdürlüklerine göndermesini istedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83