Alanya’ya gelen Bakan Çavuşoğlu üreticilere söz verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya’ya gelerek Ziraat Odası’nın resmi açılışına katıldı. Açılış öncesi Ziraat Odası Başkanı Göktepe’nin sulama, elektrik, ÇKS, ürün bazlı destekleme modeli konusunda desteklerini ilettiği Bakan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı’na ile Tarım ve Orman Bakanı’na bu talebinizi inşallah ileteceğim” dedi.

Alanya’ya gelen Bakan Çavuşoğlu üreticilere söz verdi

Alanya'ya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ziraat Odası'nın resmi açılış programına katıldı. Ziraat odası binası önündeki resmi açılış programına Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, siyasiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, siyasi partilerin milletvekili adayları, belediye meclis üyeleri ile ziraat odasının üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçede 25 bin üreticinin ürettiği ürünlerle devlete katkı sağladığını söyledi. Göktepe, “Sayın bakanım ilçemizde hem arım noktasında hem turizm noktasında ve diğer sektörlerde başımız ne zaman sıkışsa şahsınıza ne zaman ricada bulunsak bizleri geri çevirmediniz. Üzerimizden desteğinizi hiçbir zaman çekmediniz. Bunun için size kurumum ve üreticilerim adına çok teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin de belli başlı sorunları var. Kurak geçen bir kış mevsimini geride bırakıyoruz. Sayın bakanım, katma değeri yüksek ürünlerimizin sağlıklı şekilde yetişmesi, rekoltesinin yüksek olması ve dışa bağımlılığın en alt düzeyde olması için Dimçayı ve Yeniköy Barajı’nın bir an önce bitirilerek suyun toprakla buluşması için sizden ricada bulunuyorum. Tarımsal üretimde en büyük sorunlarımızdan birisi enerji. Tarımsal elektrik aboneliklerinde 1 kWh saatin makul değerlere çekilmesi için sizden ricada bulunuyorum. Tarımsal işletmelerine GES kuracak üreticilere sübvansiyonlu kredi verilmesi hususunda desteklerinizi esirgemeyin bakanım. 2022’de ÇKS yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bunun sonucu ÇKS 4 aya sıkıştırıldı. Bu 4 ay olunca üreticilerin yüzde 30’u ÇKS’ye üye olamadı. Böyle devlet desteğinden de faydalanamadı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşerek bizlere yardımcı olacağınızdan şüphemiz yok. Dönümü 400 bin TL’ye yapılan bir seranın içerisinde katma değeri yüksek ürünler üreterek devleti, milleti dışa bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyoruz. Onun sizden en büyük ricamız bizim bölgemizde ürün bazlı destekleme modeline mutlaka geçilmeli. Bizim üreticimizin hububat üreticisi ile aynı desteği almaması lazım. Bu konuda sizden destek bekliyoruz sayın bakanım. Sayın bakanım odamızın bir üyesi olmanız bize güç veriyor. Çiftçi bir ailenin çocuğu olmanız nedeniyle odamızın sorunlarına duyarsız kalmayacağınızı biliyoruz” dedi. 

“ALANYA OLMAZSA OLMAZ TARIM KENTİ”

banner111

Kaymakam Ürkmezer de, “Alanya’ya yapılan her yatırım, ilçemizin büyümesine ve gelişmesine imkan sağlayacak. Alanya bir turizm kenti ama olmazsa olmaz bir tarım kenti. Herkesin mutlaka tarımın ucundan dokunduğu bir yaşantısı var. Böyle bir yaşantısı olan kentte de güçlü, iddialı, başarılı bir ziraat odasına yakışır bu performansı ortaya koyduğu için de başta Göktepe olmak üzere, yönetimine, üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

“GÖKTEPE’NİN TALEPLERİNİ NOT ETTİK”

Bakan Çavuşoğlu ise, “Savunma sanayinde yüzde 100 kendimize yeterlilik hedefimiz ise tarımda da kendi kendimize yeteli olma her zaman ilkemiz. Elbette sezona, mevsime, ürüne göre bazen ithalat da yaparsınız ama önemli olan ihracat ve ithalatın ne kadar olduğu. Aradaki fark ne kadar. Dim Barajı’ndan sulama projemiz devam ediyor. Çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. Bu çabalarımızla çiftçilerimizin yanında olduk. Çiftçinin maliyeti yüksek. Çiftçiye destek olmak bizim boynumuzun borcu. Çiftçinin maliyetini düşürüp kar oranını artırmamız lazım. Elektrik konusunda yüzde 30 indirim uyguluyoruz. Bunun yetersiz olduğunu Göktepe söyledi. Göktepe’nin diğer talepleri ile bu talebini de not ettik. Her zaman olduğu gibi çiftçimizin yanımda Ankara’da da tavır sergiliyoruz. Tarım ve Orman Bakanı ile Cumhurbaşkanı’na bu talebinizi inşallah ileteceğim. Bu çabalarımız sayesinde 20 yılda gayrisafi yurtiçi hasılamızda tarım gelirlerinin oranını artırdık. 2002-2023 yılında 37 milyar TL’lik bir hasıla elde ediyormuşuz. Geçen sene 407 milyar TL’nin üzerine çıktık. Yani 11 kat artış var. Bundan Antalya ve Alanya’nın da katkısı var. Bu anlamda Alanya ve Antalya’yı hiçbir zaman ihmal etmedik. 2022’de Antalya genelinde 267 milyon TL çiftçiye bitkisel ve hayvansal üretim desteği sapladık. Alanyalı hemşehrilerimize de 13 milyondan fazla destek sağlamışız. Genç çiftçilere de hibe desteği veriyoruz. Kredilerde de kolaylık sağlıyoruz ki gençlerin de tarım sektöründen uzaklaşmaması gerekiyor. İşçi bulmakta zorlandığınızı biliyorum. Tarım geleceğin sektörü. O yüzden her bir karış toprağımızı ekmemiz lazım. Hem kendimize yeterli olacağız hem de ihracatımızı artıracağız” ifadelerini kullandı.

“GEÇEN SENE 25 MİLYAR DOLAR TARIM İHRACATI YAPTIK”
Avokado, muz, yeni dünyanın coğrafi işaretini Alanya olarak aldıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Tarım Bakanlığı’nı ikna etmeye çalıştığımız bir konu var. Bunu da çözeceğiz inşallah. Köylüleri, çiftçileri desteklemek için orman bölgelerinde özellikle ceviz, badem, keçiboynuzu, zeytin gibi ürünler için kiralama yapılıyor. Bu kanunda iklime ve bölgeye göre değişiklik yapsak ve ucu açık olsa bu sorun çözülür. Avokado, mango ve diğer tropikal meyvelerin de ormanları koruyarak buralarda üretilmesi imkan vermemiz lazım. Bunun için çaba sarf edeceğiz. 20 sene önce 3.8 milyar dolarlık ihracat yapıyormuşuz. Geçen sene bu rakam 25 milyar dolar oldu. Tarımda fazla veriyoruz. Yüzde 400 olan artışı daha da artırmalıyız. Çiftçimizin ve tarım sektörünün yanında olmak bizim görevimiz. Tarım ürünlerinin fazla üretilmesi ve ihraç edilmesi son derece kritiktir” dedi. 
“ENERJİDE KÜRESEL BİR AKTÖR OLDUK”
Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girdiklerini belirten Çavuşoğlu, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılının Türkiye yüzyılı olması lazım. Sadece Türkiye yüzyılı olması yetmez. Türk’ün yüzyılı olması lazım. Türk dünyasının yüzyılı olması lazım. Vizyonumuzu, projelerimiz ortaya koyduk. Türk dünyasının yüzyılı olması için Türk dünyanın güçlü olması lazım. 2 sene önce Türk Konseyi uluslararası bir örgüt haline geldi.  Sadece bunu kurmak yetmez. Şu savaş ve çatışma döneminde ortaya çıkan önemli fırsatlar var. Bunları da değerlendirmek lazım. Çiftçilerin burada ürettiği ürünlerin sadece Rusya’ya değil, her yere gitmesi lazım. Orta Asya’ya daha fazla gitmesi lazım. Asya ile Avrupa arasındaki ticarette bugün artık biz bir merkeziz. Doğal gazımız bugün artık sisteme bağlanıyor. Halen çoğunu ithal ediyoruz ama buna rağmen enerjide küresel bir aktör olduk. Bunun için vizyon, inanç, çalışmak lazım. Akıllı olmak lazım” diye konuştu.  
“BÖLÜCÜBAŞLARINI ÇIKARACAĞIZ DERSEK ÜLKEYİ HEBA EDERİZ”

Türkiye olmasa Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl anlaşmasının imzalanamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, “Dünyayı biz gıda krizinden kurtardık. Dünyadaki her bir haneye katkımız var. Esir takasını bizim üzerimizden yapıyorlar. Niye? 2 taraf da bize güveniyor. Nükleer santralle ilgili konularda bize gelip konuşuyorlar. Bu denge politikasını bozamayız. Bazı siyasetçiler ‘Rusya’ya yaptırım uygulayacağız. Biz NATO üyesiyiz’ diyor. Biz de NATO üyesiyiz. Ben milletimin, ülkemin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmam lazım. Rusya’ya yaptırım uyguladım. Peki Alanyalılar ürününü Rusya’ya s-nasıl satacak? BM yaptırımı olsa ben ona uymak zorundayım. Ama herkesin kafasına göre haklı ya da haksız uyguladığı yaptırıma uyarsan, birilerine yaranmak için ilkeli politikandan vazgeçersem ülkemin çıkarlarını riske atarım. Böyle bir durumda Türkiye’ye turist gelir mi? Biz turist gelecek mal satalım diye ilkelerimizden vazgeçmiyoruz. Montrö’yü sonuna kadar uyguluyoruz. Ukrayna’nı sınır ve toprak bütünlüğünü sonuna kadar destekliyoruz. Ukrayna’yı destekliyoruz. Kırım’ın illegal ilhakın tanımıyoruz. Bu ilkeli duruş değil mi? Rusya’ya yaranacağız diye bir derdimiz yok. Böyle bir derdimiz olmaz. 3-5 oy alacağız diye ülkenin güvenliğini, istikrarını riske atacağız, onu, bunu serbest bırakacağız diye bir şey olmaz. Kanun Hükmünde Kararnameler ile atılan insanları devletin kadrosuna vereceğiz dersek bu ülkeyi heba ederiz. Bölücübaşlarını çıkaracağız dersek heba ederiz. Benim bakanlığıma hile ile girmişler. 630 FETÖ’cü atıldı. Burası devletin sırrının olduğu yer. Nasıl olacak şimdi bunlar gelecek benim bakanlığa?  Devletin bütün sırlarını belli istihbaratlara ve diğer ülkelere veriyor. Bu nasıl olacak? FETÖ’nün talimatıyla karar veren hakim ve savcıları döndürdüğün zaman adalet olur mu? Ne demek 28 eyalete böleceğiz. Belediyeler aldığı zaman oranın gelirlerinin hepsi PKK’ya gidiyordu. Sen Türkiye’yi nasıl eyalete böleceksin? Kime söz verdin? Olmaz” ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Bakan Çavuşoğlu’na Göktepe tarafından çiftçilik belgesi takdim edildi. Toplu dua yapılmasının ardından ziraat odasının resmi açılışı Bakan Çavuşoğlu ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek yapıldı. Açılışın ardından Bakan Çavuşoğlu ve protokol üyeleri oda binasını gezdi.


 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83