Başkan Göktepe: “Fırsatçılar üreticilerin hakkını çalıyor”

Zincir marketlerin yeni oyunu yerli muzu, ithal muz olarak tüketiciye satmak oldu. Daha fazla kazanmak için yapılan bu girişim, haksız kazancın önünü açarken Göktepe, "Üreticinin emeğine sahip çıkmak için denetim gerekiyor" dedi

Başkan Göktepe: “Fırsatçılar üreticilerin hakkını çalıyor”

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, yerli muzun ithal muz denilerek daha pahalıya satıldığına dair ortaya atılan iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu. Zincir marketlerin yerli ürünü işlemden geçirerek, ithal olarak piyasaya sürdüğünü bunun nedeni olarak da daha fazla kazanmak olduğunun altını çizdi. Yerli ürünün hakettiği değerde satılmadığını, ancak ithalin fiyat olarak yerlinin önüne geçtiğine dikkat çeken Göktepe, yetkililerden ithal oyun için denetleme talebinde bulundu. 
 

'İTHALDEN FARKI YOK'

Yerli muzun ithal muz denilerek daha pahalıya satışa sunulduğu iddialarına ilişkin Göktepe, “Bu konu denetlenmesi ve incelenmesi gereken bir konu. Bizim muzlarımızın ayırt edici özellikleri arasında ithal muzdan çok daha aroma olması, kabuk farklılığı var. İthal muzla yerli muzu ayırt etmemiz lazım. Alanya muzuna çoğrafi işareti kazandırdık. Bundaki amaç coğrafi tescili hakeden ürünümüze sahip çıkmak, hem de üreticilerimizin daha fazla kazanması. Marketlerde, zincir marketlerde, semt pazarlarında ithal muzla yerli muzu karıştıran üreticilerimiz ve tüketicilerimiz çok fazla var. Yüzde 90’ı ayırt edilemeyecek şekilde. Bizim muzlarımız 17-18 taraklı hevenkten oluşuyor. Bu topraklar için mikroklima haiz olduğundan dolayı, çok yerinde ve kaliteli bir muz üretiyoruz. Bu hevengin en yukarısında yer alan 4-5 tarak ithal olarak gelen muzlardan hiçbir farkı yok. Hem parmak uzunluğu, hem parmağın yapısı olarak fark yok.
 

SON 2 YILDIR AYNI SORUN

2 yıldır üreticilerimizden de bize gelen özellikle hevengin yukarı taraflarına marketlerin özel bir işlemden geçirerek, tüketicilere ithal muz olarak sattıkları hususunda bir duyum alıyoruz. Geçen yılda bu işin üzerine gitmiştik. Bizim Ziraat Odası olarak denetleme gibi bir pozisyonumuz yok. Bu konuda ilgili mercilere müracaatlarda bulunduk. Burada üreticilerimizin hakkına girildiğini, üreticilerimize karşı emek hırsızlığı yapıldığını görüyoruz. Ancak bizim elimizde bir veri yok. Muzun tam sezonu başladı. 4 bin 700 tane muz üreticimiz var. Hem örtü altı hem de açıkta. Açık alanda yaklaşık 9 bin 500 dekar üretim yapılmakta. 12 bin 500 dekar da kapalı alanda muz serası var. Bugün baktığımızda 1 dekar muz serasının kurulum maliyeti 400 bin TL. Devletimizin sübvansiyonlu kredileri sayesinde bu seralar kurulabiliyor. Biz buradan tekrardan yetkililere seslenmek istiyoruz. Üreticilerimizin emeğine sahip çıkılması için. Zaten denetimlerde ithal muz mu yerli muz mu mutlaka ayırt edilebilir. Bu duruma tüm çiftçiler olarak karşıyız. Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Ürünlerimize sahip çıkacağız" dedi. 
 

banner111

FIRSATÇILARIN YENİ TAKTİĞİ

Yerlinin değerinin altında olması ve ithal ürünün daha fazla kazandırması nedeniyle fırsatçıların böyle bir girişimde bulunduğunu söyleyen Göktepe, "Daha fazla kazanmak için böyle bir girişimde bulunuyorlar. İthal muz ile yerli muzun arasında ciddi bir marj farkı var. Şu anda marketlerde yerli muz 27 TL’den satışa sunulurken, ithal muz 51 TL’den alıcı buluyor. Fırsatçıların daha fazla kazanma arzuları nedeniyle bu şekilde bir durum ortaya çıkıyor. Normalde tam tersi olması gerekirdi. Yerli muzun daha yüksek olması lazım, çünkü üretime geçtiğimizde üretimin 1 dekar alanda 50 bin TL’ye yakın dönemsel olarak, maliyet çıkabiliyor. Kilogram başına baktığınızda bugün 7 TL 1 kilogramın maliyeti var. Şu anda güncel muza baktığımızda 16 TL, Bunun daha sonra işlenip, bir depocunun komisyoncunun burada muzu aldıktan sonra bahçeden işlemesi ve paketleyip büyükşehirlere sevkiyatı yaparken, 3 TL 60 kuruşta maliyet biniyor.  Bizim de derdimiz tüketicilerimiz daha uygun fiyata muz yesin. Gece gündüz çalışan bir çiftçi ordusu var. Bu konuda bizlerde devletimizden destek bekliyoruz. Maliyetleri yüksek ürünler için, üreticilerin desteklenmesi lazım. Çünkü biz bu ürünleri üretmezsek, dışarıdan ithal etmek zorunda kalacağız. Böylelikle hem kendi üreticimizin aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamamış olacağız. Hem de dışarıya döviz göndermiş olacağız. Bunların önüne geçmek için devletimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83