Milletvekili Aykut Kaya’dan emekli maaşı tepkisi

Milletvekili Aykut Kaya’dan emekli maaşı tepkisi

TBMM‘de konuşan Kaya, en düşük emekli aylığının 10 bin TL’ye çıkarılmasını eleştirerek, emeklilerin sosyoekonomik olarak gerilediğini vurguladı. Kaya, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması çağrısında bulundu.

banner111

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 5’inci maddesi üzerine konuştu. Söz konusu madde, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmesini içermekteydi. Konuşmasına SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin kök aylıklarına yapılacak artış oranının memur emeklilerinde olduğu gibi en az yüzde 49,25’e yükseltilmesini değerlendirerek başlayan Milletvekili Kaya, “Emeklilerimize adil davranarak olumlu bir hareket gibi gözükse de bu artış oranının kök aylıktaki problemden dolayı yine en düşük seviyede değişmeden kalacağını da üzülerek görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Meclisimizin yaş ortalaması 52, bizim emeklilerle empati kurma eğilimimizin yüksek olacağı bizden beklenilmekte fakat kanun teklifine baktığımızda, emeklilerin hâllerinden ve piyasanın gerçeklerinden çok uzak olduğunu görüyoruz” yorumunda bulunan Kaya, “Yaşa bakmaksızın tarafsız bir empati yeteneği yüksek bir vatandaş bile bu kanun teklifine rıza göstermeyecektir. SGK‘nin emekli aylığı ödediği 15 milyonun üzerinde vatandaşımız vardır. Bizleri Meclise gönderen, bu Meclisin yapısını belirleyen seçmenlerin yaklaşık yüzde 25’ine yakın bir kesimi de emeklilerimizden oluşmaktadır. Her birimize en az bir emekli oyunu vermiştir ve “Beni Mecliste temsil et.” demiştir. Bizlerden bekledikleri de onların insanca yaşamalarına izin verecek gelirlere sahip olmalarını sağlayacak kararları burada almamızdır” dedi.

“10 bin TL’ye insanca yaşam mümkün müdür?”

“10 bin TL’yle bir emeklinin ya da bir emekli aylığıyla geçinen hanenin insanca yaşaması mümkün müdür? Emeklilerimizin yetersiz bir şekilde beslenmelerine, kalitesiz bir şekilde barınmalarına, dinlenecekleri bu yıllarda çalışmak zorunda kalmalarına rıza gösterebiliyor musunuz?” sorularını yönelten Aykut Kaya, “Yıllarca bu ülkenin üretmesine emeğiyle, zamanıyla katkı veren emeklilerimizin kaliteli bir şekilde yaşamaları, barınmaları, yeterli bir şekilde beslenmeleri, kısaca, insanca yaşamaları en doğal hakkıdır.” diyorsanız, o zaman, burada bir düşünmemiz gerekir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83