25 YILLIK EMEK 25 DAKİKADA KÜL OLDU

Alanya'da son bir haftada çıkan orman yangınları ile ilgili Alanya Orman İşletme Müdür Cihat Yıkıcı bir açıklama yaptı.

25 YILLIK EMEK 25 DAKİKADA KÜL OLDU
Yıkıcı'nın açıklaması şu şekilde:

Sıcaklığın yüksek, nispi nemin düşük ve rüzgârın etkili olduğu hava durumu son bir haftadır yurdun büyük bölümü gibi Alanya İlçemizde de orman yangını riskini artırmış buna bağlı olarak son bir haftada değişik mevkilerde 8 adet orman yangını meydana gelmiştir. Bu yangınlarda toplam 20,7 hektar ormanlık alan zarar görmüştür. 2015 yılında bugün itibariyle meydana gelen toplam 23 adet orman yangınında 27,6 hektar ormanlık alan etkilenmiştir. Son bir haftada meydana gelen yangınların ikisinde kasıt ihtimali yüksektir. Diğer yangınların ise genelde ihmal ve dikkatsizlik sonucu daha çok ziraat arazisinden başlayıp ormana sirayet ederek meydana geldiği tespit edilmiştir. Kasıt olanların faillerinin bulunması ve yangının nedenleri kendi kolluk kuvvetlerimiz ve ilgili kamu kurumları aracılığıyla soruşturma yürütülmektedir. Faillerin tespiti durumunda bu konuda gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Yangınlarla ilgili hasar tespit ve maliyet hesaplaması yapılmaktadır.

25 Yıllık Emek 25 Dakikada Kül Oldu!

Yanan orman alanlarını bu 2016 yılı ilkbaharı itibariyle ağaçlandırılmış olacaktır. Hıdırellez mevkiinde birbirine yakın en az iki noktada başlayan 15 hektarlık ağaçlandırma sahasının yanmasına neden, olan, bizleri ve Alanyalıları derinden üzen, orman yangınına ayrıca değinmek istiyorum. 25 yıl önce meslektaşlarımızın gayretleriyle yoğun emek ve para harcanarak ağaçlandırılan ve Alanya’mızın yeşil kuşağı niteliğindeki bu fıstıkçamı ormanlarının yanan kısımlarını yeniden en kısa sürede ağaçlandıracağız. Gerekli arazi hazırlığı ve temizliğini yaptıktan sonra, yangına dirençli ağaç türleriyle takviye ederek, bu bölgenin en kısa sürede yeniden yeşermesi için gereken her şey yapılacaktır. Ayrıca bu bölge ağaçlandırıldıktan sonra koruma amaçlı dikenli tel ihatasına alınacaktır. Yangında zarar görmüş bu sahaların imara, yerleşime açılması kesinlikle söz konusu değildir.

Lütfen Dikkat!

Orman yangınları doğal afettir. Son on yıllık yangın çıkış sebepleri incelendiğinde meydana gelen yangınların %92’sinin insan kaynaklı olduğunu söylemiştik. Nedenlerine bakıldığı zaman ise piknik ateşi, çoban ateşi, anız yakılması, avcı ateşi, kasıt gibi nedenlerle orman yangınlarının çıktığı görülmektedir. Alanya Orman İşletme Müdürlüğümüzce her yıl onlarca anız ve kırsal alan yangınına müdahale edilmektedir. Özellikle rüzgârın şiddetli bonus veren siteler olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınları bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit etmektedir. Bu nedenlerle havanın kritik olduğu, özellikle rüzgârın şiddetli ve nispi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması orman içerisinde ve yakın yerlerde özellikle riskli dönemlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Herhangi bir duman gördüklerinde de ücretsiz ALO 177 veya 112 veya Alanya Orman İşletme Müdürlüğü santral numaramız 242 513 16 03 hattını arayarak bize bildirmeleri daha hızlı müdahale için çok önemlidir.
7/24 Görev Başındayız

13 farklı yerde konuşlanmış orman itfaiye ekibimiz, 110 yangın işçisi, 15 teknik eleman, 13 Arazöz, 2 Su tankeri, 5 İlk Müdahale Aracı, 1 adet kritik havalarda Demirtaş’ta konuşlanmış Su Atar Helikopter ile 7/24 teyakkuzdayız.

Orman yangınlarıyla mücadelede fedakarca büyük çaba sarfeden teşkilat mensupları ateş savaşçılarımıza ve Alanya İtfaiye Müdürü Sayın Mehmet Oral ve ekibi üzere, emniyet ve jandarma yetkililerine ve gönüllü vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2015, 15:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83