Alanya Akdağ Kayak Merkezi'ne uzman bakış açısı

Alanya Akdağ Kayak Merkezi'ne uzman bakış açısı
Alanya Akdağ Kayak İhtisas ve Spor Kulübü tarafından geçtiğimiz yıl organize edilen ‘Akdağ Çalıştayının’ beş aylık bir ön çalışmanın arkasından Salı günü Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanlığında ilk oturumu gerçekleştirildi..

Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Dekanı Prof Dr Fatih Kılınç başkanlığında gerçekleşen oturuma meteorolojiden bir uzman,  orman müdürlüğünden bir uzman, bölgenin tapoğrafik yapısına hakim bir uzman, spor bilimcileri, turizm uzmanları ve Kulüp Başkanı Handan Aydemir katıldı.

Birçok çalıştaya imza atmış ve antrenman bilimcisi olan Dekan Prof Dr Fatih Kılınç’ın engin vizyonu ve tecrübeleri ile Akdağ’a bambaşka bir bakış kazanıldı.

Akdağ’ı diğer merkezlerden ayıran birçok avantaja sahip olduğunu, sadece kayağa odaklanılırsa elde ki imkânlardan maksimum fayda sağlanamayacağını, kayak tatillerinin 3 gün olduğunu ancak antrenman kamplarının 14 günden başladığını dile getiren Dekan Prof Dr Fatih Kılınç,  Akdağ’ı tüm avantajları ile değerlendirmek üzere Çalıştayı başlattı.

Çalıştaydan Çıkan Uzman Görüşleri Şu Şekildedir;

Yurtta ki tüm kayak merkezleri ve dünyadakilerin çoğunda olduğu gibi Akdağ’da da ortalama yüz gün kayak yapılabilecek kar kalitesi vardır.

Birçok spor bilimi için gereksinim olan yükseklik ve eğim Akdağ’da mükemmel bir konuma sahiptir.

 Nem rüzgar ve sıcaklık konusunda uygun hava koşulları  biyoiklimsel konforu sağlamaktadır. Buda Akdağ’ı dünyada ki binlerce tesise oranla ayrıcalıklı konuma getirmektedir.

Deniz ve kayak tatilinin birleştirilebileceği dünyada ki tek destinasyon olan Akdağ’ı; iklimsel konfor ayrıcalığı, 2.230 rakım fırsatı,  yükseklik ve eğim avantajlarının tamamından faydalanmak üzere yapılacak bir tesis ile 365 gün aktif hale getirmek mümkündür.

Çukur Bölgesinden Adnan Zirvesine doğru konumlandırılacak iki adet telesiyej ile toplam uzunluğu 20 km olan dört adet piste bağlantı sağlanabilecektir. Bu ilk 10 yıllık plan için yeterlidir.

Akdağ’ın güney tarafına; kaliteli, her spor branşına cevap verebilecek nitelikte, saha, salon, pist, havuz, test, antrenman, beslenme, masaj ve sakatlık tedavisi gibi temel ihtiyaçların bütünsel olarak sağlayabileneceği bir ‘Yüksek İrtifa Antrenman Kamp Merkezi’ yapılmalıdır. Bu yapılırken Erciyes modeli incelenmelidir. 

Yapılacak ‘Yüksek İrtifa Antrenman Kamp Merkezi’ yükseklikleri bakımından dünya sıralamasında Akdağ’ı 15. Sıraya koyacaktır.

Futbol, Halter, Bisiklet, Taekwondo, Masa Tenisi, Güreş, Yağlı Güreş, Kayak-Snowboard-Kızak, Dağ Bisikleti vs gibi sporların profesyonel antrenör ve spor bilimcileri kamp için Akdağ’ı öncelikli tercih edeceklerdir.

Akdağ yükseklik-eğim, iklim konforu ve denize 30 dakikalık yakınlığı gibi avantajların yanında doğal güzelliğine de katkı sağlamak üzere Dr Adnan Sarı’nın Çalıştaya rapor olarak sunduğu suni gölet fikri çok beğenilmiş ve uygun görülmüştür.  Dr Adnan Sarı’nın projesine göre birkaç set oluşturularak yapılacak suni gölet dağın kullanılmayan kısımlarının eriyen karları ile dolacak ve yatırımcıya maddi külfet getirmeyecek.

Düşünülen bu tesisleri doğru konumlara yerleştirmek üzere Çalıştay ekibi 21 Ağustos ta Akdağ’a  çıkacak ve 2. Çalıştay Oturumunu Akdağ gezisi sonrasında yapacak.

Bu zamana kadar Akdağ’a bir tesis kazandırmak için piar çalışmaları yaptıklarını ifade eden Kulüp Başkanı Handan Aydemir: Çalıştayın vizyonlarını genişlettiğini, Akdağ’ı diğer tesislerden ayıran ayrıcalıkların farkına vardıklarını bugünden sonra  Akdağ’ın yalnızca Kayak Merkezi olarak değil, Yüksek İrtifa Antrenman Kamp Merkezi olarak ta planlanması ve Akdağ’ın 365 gün faal hale getirilmesi için çalışmalarımıza hız vereceğiz  dedi. 

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2019, 07:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83