ALANYA'YI BU BALIKLAR KURTARACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi, sivrisinekle mücadele kapsamında, larvaların ürediği sulak ve bataklık alanlara sivrisinek larvalarını yiyen ‘Gambusia Affinis’ cinsi balık bırakıyor

ALANYA'YI BU BALIKLAR KURTARACAK
Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi, sivrisinekle mücadelede yepyeni bir yönetme başvuruyor. Özellikle Yaz mevsiminde vatandaşların kabusu haline gelen sivrisinekleri, büyükşehir bu yeni yöntemle sivrisinekleri kökünden kazımaya hazırlanıyor. Daha önce Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde uygulanmaya başlanan bu yöntemle, sivrisinekle mücadelede büyük bir başarı elde edileceği tahmin ediliyor. Büyükşehir Alanya Koordinatörü Hüseyin Güney, ‘Gambusia Affinis’ larva yiyen balıklarla başarı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.  

SİVRİSİNEK LAVRASI YİYOR

Kulağa pek alışılmadık gelmeyen ‘Gambusia Affinis’ balıkları sivrisineklerin adeta en büyük düşmanları içinde yer alıyor. Çünkü sivrisinek larvalarını kökünden kazıyabilen  ‘Gambusia Affinis’ balıklarından her biri günde 100 sivrisinek larvası yiyor. Çok sayıda sivrisinek larvalarını yiyen bu balıklar artık büyükşehir belediyesinin en büyük silahı olacak. 5 yıl sulak alanlarda yaşayabilen ‘Gambusia Affinis’ balıkları en fazla 5-6 santimetreye kadar büyüyor ve yılda 7-8 kez üreme yapıyor.

DUMANLA YÖNETİMİ ÇÖZÜM GETİRMİYOR 

Günümüzde sivrisinekle mücadele kapmasında en çok dumanlama yöntemine kullanılıyordu. Fakat bugüne kadar sivrisinek mücadelesinde kullanılan çeşitli kimyasal maddeler kesin bir çözüm getirmemiştir. Çünkü; Dumanlama yöntemi ise oldukça maliyetli bir yöntem. Ayrıca sivrisinekler ve karasinekler her geçen gün bu maddelere karşı bağışıklık kazanmakta ve bu maddelerin başarısı da giderek azalmaktadır. Sadece bununla da kalmıyor dumanlama yöntemi aynı zamanda insan sağlığını da tehdit ediyor. Yine dumanlama yöntemiyle ekoloji çevrede zarar görüyor. Dumanlama yöntemi sadece sivrisinekleri öldürmekle kalmıyor, kaplumbağa, kurbağa  kertenkele gibi sivrisinekleri düşmanı canlılara da zarar veriyor. 

SITMA İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ 

Larva yiyen balıklar sadece sivrisinek larvalarını yemekle kalmıyor aynı zamanda da insan sağlığına da önemli bir katkı sağlıyor. ‘Gambusia Affinis’ balıkları sivrisinek larvası yiyerek beslenirler. Dünyada, özellikle sıtmanın kontrolünde ve diğer sivrisinek aracılı hastalıkların önlenmesi ile sivrisinek tehdidine karşı geniş ölçekte kullanılırlar. İnsan sağlığı göz önüne alınarak, canlı organizmalara ve çevreye zarar vermeden etkili bir mücadele yönetimi olarak kullanılıyor. 
ALANYA’DA UYGULANMAYA BAŞLANDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Alanya Hizmet Birimi, sivrisinekle mücadelede bu yeni yöntemi kullanmaya başladı. Bu yöntemle sivrisinekleri kökünden kazımak istediğini belirten Büyükşehir Koordinatörü Hüseyin Güney, bu balıkları küçük sulak alanlara, larvaların çoğunlukta üreme bölgeleri olan sulama kanalları, küçük havuzlar gibi alanlara bırakılacağını ifade etti. Ayrıca Güney, bu yeni yöntemin çevre dostu bir yöntem olduğunu da vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 08:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83