Alanyalı kadınlardan 8 Mart mesajı

Kadın Haklarını Koruma Derneği Alanya Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Alanyalı kadınlardan 8 Mart mesajı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Kadın Haklarını Koruma Derneği Alanya Şubesi, kadına yönelik şiddet, kadına karşı ayrımcılık ve birçok noktaya dikkat çektiği bir açıklama yaptı. Kadın Haklarını Koruma Derneği Alanya Şubesi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tekstil işçisi kadınların grev esnasında kilitli kaldıkları fabrikada yanarak ölmelerinin sonucu, kadınların ayaklanmasıyla devam eden büyük bir işçi dayanışmasıdır. Çıkış noktasından da anlaşılacağı üzere 8 Mart, dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür.

 “CİNSİYET AYRIMCILIĞI AİLE İÇİNDE BAŞLIYOR”

Ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, aile içinde başlayarak, toplumun her alanında var olmaya devam etmekte, kadınlar eğitimden, iş hayatından ve toplum yaşantısından uzaklaştırılmaktadır. Ülkemiz nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımız; karar alma organlarında, eğitimde, politikada, bilimde, sanatta, iş hayatında aynı oranda temsil edilememektedir. Kadınlarımız, kız çocuklarımız-eğitim, yaş, sosyo-ekonomik durum ayırt etmeksizin şiddet görmekte, tacize, tecavüze uğramakta ve öldürülmektedir. Yasalarımızda yapılan değişiklikler kadına karşı ayrımcılık ve şiddeti azaltmada yetersiz kalmakta,  en önemli insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Kadına yönelik şiddet ve istismarın artmasında, kadına yönelik politikalarda sistemli bir geriye gidişin etkisi büyüktür. Eğitim müfredatı ile toplumsal cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler pekiştirilmekte, dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kadına yönelik şiddet olaylarını anlatılırken eril dil kullanılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak, kadının sosyal yaşamda yer alması kısıtlanmaktadır. Failin fiilinin tartışılacağı ve cezalandırılacağı yerde, kadının şiddete uğramasına, bulunduğu yer, zaman ve giyiniş biçimleri mazeret olarak kullanılmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği problemi; ekonomik ve toplumsal hayatın; eşitlik ilkesi kapsamında düzenlenmesiyle mümkündür. Kadına yönelik ayrımcılığın önlenmesi mücadelesinde, bu mücadelenin paydaşı olan herkesin samimi olması,  kadına bakış açısının kadın sorununu çözecek yönde dönüştürülmesi gerekmektedir. Yasaları değiştirirken kullanılan dilin, siyasi amaçlı olarak, kadın haklarına aykırı yönde kullanılması, toplumsal zihniyet değişikliğinin önündeki en önemli engeldir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurumlarda kullanılan dil ve açıklamaların kadın haklarına aykırı olması, kadının her şeyden önce birey olduğunun kabul edilmemesi yönündeki beyan ve tutumlar, kadının insan haklarının ihlalinin artmasına yol açmaktadır.

banner111

Bu nedenlerle kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin karar alma sürecine katılımı sağlanmalı, kadın örgütlerine danışılmalı ve kadın örgütlerine destek olunmalıdır. Bizler, Kadın Haklarını Koruma Derneği Alanya Şubesi olarak, kadının insan haklarının ihlaline yol açan her türlü davranışın, tutumun, kadınların cumhuriyetle elde ettiği kazanımlara aykırı yasal değişikliklerin karşısında olarak, kadına karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların öncüsü ve destekçisi olacağız. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyoruz."

 

 

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2019, 18:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83