BAŞKANLIK VE YENİ TÜRKİYE BULUŞMALARI

Büyükşehir Belediyesi Yeni Türkiye Buluşmaları Konferanslar Dizisi’nde bu hafta “Başkanlık Sistemi” masaya yatırıldı. Star Gazetesi Yazarı Halime Kökçe, Türkiye’de siyasetin hüküm sürdüğü bir dönem yaşandığını vurguladı. Prof. Dr. Faruk Bilir, başkanlık sistemi ve parlamenter sistemin farklarını ortaya koydu. Prof. Dr. Haluk Alkan ise 1961 ve 1982 Anayasalarının içinde halkın olmadığını ifade etti.

BAŞKANLIK VE YENİ TÜRKİYE BULUŞMALARI

 Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nca organize edilen “Yeni Türkiye Buluşmaları” AKM Perge Salonu’nda Antalyalılarla buluştu. “Başkanlık ve Yeni Türkiye”nin konuşulduğu konferansa ilgi yoğun oldu. Siyаsеt Bilimci Dr. Murаt Yılmаz’ın oturum başkanlığı yaptığı konferansa Star Gazetesi Yazarı Halime Kökçe, Prof. Dr. Haluk Alkan ve Prof. Dr. Faruk Bilir konuşmacı olarak katıldı.  Konferansı, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Zülfü Çelik de izledi. 

banner111
TÜRKİYE SİYASETİN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ BİR DÖNEM YAŞIYOR

Konferansta ilk sözü alan Halime Kökçe, “Yeni bir başkanlık sistemi tartışmasına neden giriyoruz? Nasıl tartışıyoruz? Hangi isimlerle tartışıyoruz? Tartışmanın tarafları kim?” sorularına gazeteci kimliğiyle açıklık getirdi.  Kökçe, Türkiye’de siyasetin hüküm sürdüğü bir dönem yaşandığını ifade etti. Türkiye’nin sivil anayasayı hak ettiği konusunda tüm siyasi partilerin mutabık olduğunu söyleyen Halime Kökçe, “Bunun nedenini anayasal zemini olmayan ve toplum tarafından da kabul edilmeyen bir anayasa ile yönetiliyor olmamıza bağlıyorum”  diye konuştu. Muhalefetin başkanlık sistemi üzerinden sürdürdüğü tartışmalara da açıklık getiren Kökçe, “Muhalefet, başkanlık sistemini istemediğini belirtiyor; ancak ne istediğini belirtmiyor. Muhalefet ringe çıkmak istemiyor. Hem ringe çıkmayıp hem de galip gelmek istiyor. Ringe çıkmayan hükmen mağluptur” şeklinde konuştu.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Başkanlık sisteminin iki ayağı olduğuna değinen Prof. Dr. Faruk Bilir, “Birincisi fren ve denge, ikincisi ise kuvvetler ayrılığının nasıl sağlanacağıdır” diyerek, dünyadan örnekler verdi. Parlamenter sistem ile başkanlık sisteminin farklarını yansıtan Bilir, parlamenter sistem İngiltere’de kendiliğinden ortaya çıkarken, başkanlık sisteminin ise kurgulanan bir akıl ürünü olduğunu vurguladı. Başkanlık sisteminde yasama ve yürütmenin sert bir şekilde ayrıldığını, parlamenter sistemde ise yumuşak bir şekilde ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Faruk Bilir, “Dünyada başkanlık sistemi uygulayan ülke sayısı, parlamenter sistem uygulayan ülke sayısından az değildir” diyerek sözlerini noktaladı.  

1961 VE 1982 ANAYASALARI İÇİNDE HALK YOK

Türkiye’de anayasaların halkın katılımıyla oluşturulmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Haluk Alkan ise konuşmasında, 1961 Anayasası ve 1982 Anayasası’nı darbeyi yapan dar bir kadronun hazırladığını kaydetti. “Bu anayasaların içinde halk da yoktur, toplum da yoktur” diyen Bilir, “1961 Anayasası’nın egemenlik tanımı 1982 Anayasası’nda da aynen devralındı. 1921 ve 1924 Anayasası’nda egemenlik kayıtsız şartsız halkındır. Çünkü meclis bunu temsil ediyordu. Meclis seçimle geliyordu” ifadelerini kullandı.
Yeni Türkiye Buluşmaları Konferans Dizisi, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zülfü Çelik’in konuşmacılara hediye takdimi ile sona erdi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2016, 15:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83