BU HASTALIK HERKESTE GÖRÜLEBİLİR

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, Ocak Ayının ilk haftası kutlanan “Verem Savaş Haftası” ile ilgili basın duyurusu yayımladı

BU HASTALIK HERKESTE GÖRÜLEBİLİR
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda," Tüberküloz solunum yoluyla akciğerlere giden verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. En sık akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilir. Dünyada yaklaşık her yıl 9 milyon insan bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu hastalık zengin-fakir, genç-yaşlı herkeste görülebilir. Tüberküloz hastalığı; tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen tüberküloz(verem) hastasından öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Düzenli ilaç kullanan hastalar veremi bulaştırmazlar. 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, kan tükürme belirtileri varsa en yakın Verem Savaş Dispanseri, Aile Hekimi ve ya bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tüberküloz tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ancak tedavi edilmediğinde bulaştırıcı olduğu ve ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır.2014 yılı içerisinde Antalya ilinde toplam 210 kişiye verem teşhisi konulmuş bunlardan 3 tanesinin teşhisi Alanya Devlet Hastanesi tarafından konulmuştur. Bu 210 kişiden 16’sı tedavi sürecinde veya sonrasında ölmüştür.2014 yılı içerisinde Antalya il genelinde toplam 118.083 kişi taranmış  bunlardan 33.079 kişiye Alanya Verem Savaş Dispanseri tarafından mikrofilm taraması yapılmıştır.  Antalya ilinde verem görülme insidansı Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen ilimizin yurt içi ve yurt dışından sürekli göç aldığı dikkate alındığında hastalıkla mücadelenin önemi büyüktür.

Sağlık Bakanlığı tarafından teşhis konulan hastaların tüm tedavi giderleri ücretsiz olarak karşılanmakta olup, Verem Savaş Dispanserleri ve diğer sağlık kuruluşları aracılığıyla sürekli ücretsiz taramalar yapılmaktadır.

Verem konusunda mutlaka yapılması gerekenler şunlardır;

Veremi düşündüren yakınmalar; iki üç haftadan uzun süren öksürükle birlikte balgam çıkarma, halsizlik, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikayetlerinden biri varsa mutlaka Verem Savaş Dispanserine ya da bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hastaların temaslıları mutlaka Verem Savaş Dispanserine yada bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Konuşurken, öksürürken, hapşırırken ağzın kağıt mendil yada maskeyle kapatılması yada daha sonra bunların yakılarak ve ya beşte bir (1/5) oranında sulandırılmış çamaşır suyunda en az yarım saat bekletildikten sonra imha edilmesi gerekir.
Yaşanılan ortamın iyi havalandırılması gerekir

Bebekler doğumdan sonraki ikinci ayında aşılanmalıdır.

Verem hastaları ilaçlarını her gün düzenli olarak Doğrudan Gözetim Altında almalıdır.

Verem ilaçlarını alırken doktora danışmadan başka ilaçlar kullanılmamalı başka bir hastalık dolayısıyla sağlık kuruluşuna başvurulduğunda da verem hastası olduğunu doktoruna söylemelidir.

İlaçlara bağlı yan etki oluşması durumunda en kısa sürede doktora gidilmelidir.
Tedavi süresince ve sonrasında düzenli kontrollere gidilmelidir.

Kadın hastalar ; gebelik , emzirme ve doğum kontrol yöntemleri ile ilgili durumları doktorunu bildirmelidir.

Dengeli beslenilmeli, aşırı yorgunluk, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Tüberküloz ( verem) tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2016, 13:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83