ÇAVUŞOĞLU: G-20'YE HAZIRIZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, 15-16 Kasım'da Antalya'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin bilgi verdi. Çavuşoğlu, "İyi bir zirve olacağını düşünüyoruz. Antalya'daki G20 Zirvesi'ni en iyi şekilde gerçekleştireceğiz" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: G-20'YE HAZIRIZ
Konyaaltı Gençlik Derneği üyeleriyle bir araya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Adayı Mevlüt Çavuşoğlu, G20 Liderler Zirvesi'nin Antalya'da gerçekleştirilecek olmasının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin G20'ye ilk defa ev sahipliği ve başkanlık yapmasının da çok anlamlı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, zirvede alınan kararların tüm dünya tarafından takip edildiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, söz konusu kararların, dünya ekonomisindeki dengeleri değiştirdiğine değinerek, şöyle konuştu:

"G20 başlı başına, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, ticaretin yüzde 75'ini, dünya nüfusunun da yüzde 65'ini temsil ediyor. Dolayısıyla ekonomik dengeleri etkilemesi son derece doğal ama bu sene biraz daha farklı olacak. Bu sene yüzde 65'in dışında kalan nüfus, yüzde 85'in dışında kalan ekonomi, yüzde 75'in dışında ticaret yapanlar da gözünü Antalya'ya dikti. Neden? Çünkü biz, başkanlığımızda sadece 20 ülkeyi doğrudan ilgilendiren konuları değil, gelişmekte olan az gelişmiş ülkelerin sorunlarını da gündeme getirdik. Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak son 14 yılda da buna çok önem veriyoruz."

YUTDIŞINDAKİ PROJELERE 3,5 MİLYAR DOLAR DESTEK

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye dışındaki projelere verdikleri desteğin yılda yaklaşık 3,5 milyar dolar olduğunu bildirdi. Antalya'daki G20 Zirvesi'nde diğer zirvelerden farklı olarak turizm, kadın, sivil toplum, tarım, istihdam konularına ayrıca önem verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, iş dünyasını da bir araya getireceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, daha önceki zirvelerde çıkan önemli kararların uygulanmasıyla ilgili maalesef başarı göremediklerine işaret etti. Çavuşoğlu, "Bu kararların uygulanmasının da bundan sonra nasıl takip edileceğini, Antalya'ya gelen liderlerle görüşeceğiz" ifadesini kullandı.

"İYİ BİR ZİRVE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

"G20'nin başkanlığını, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapıyor" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sürekli Ankara'da brifingler yapıyoruz, gelişmeleri paylaşıyoruz. Hem teknik olarak neler yapıyoruz hem de bizim başkanlığımızın gündeminde olan konularla ilgili hangi adımları atıyoruz, hangi konulara vurgu yapmamız lazım, sonrasında ne yapmamız lazım. Onların hazırlığını yapıyoruz. İyi bir zirve olacağını düşünüyoruz. Bunun sadece Antalya'ya, Antalya'nın tanıtımına olan katkısıyla sınırlamak mümkün değil. Bütün dünyayı etkileyecek bir şey."

Çavuşoğlu, zirvede dünyadaki güç dengesindeki değişimin de konuşulacağının altını çizerek, "Önümüzde ciddi sınamalarda var, fırsatlarda var. Bu sınamalarla nasıl baş edebiliriz? Fırsatları tüm dünya insanlığı adına nasıl değerlendirebiliriz? Bunları da konuşmamız lazım" dedi.

G20 hazırlıklarına ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"32 oteli bir bölge olarak ayırdık. Zirve zamanında yetkililerin dışında gönüllü çalışanlar dahil, hiç kimse oraya giremeyecek güvenlik sebebiyle. Öyle de olmalıdır. Türkiye ve dünyadan 3 bin basın mensubu gelecek, onlar da işin içinde olacak. Bir de aktivistler gelecek. G20 nerede olursa olsun, protesto edenler var. Onlarda gelsin, onlara da kapımız açık. Demokratik bir ülkedeyiz. 'Barışçıl bir şekilde protestolarını yapsınlar, ondan sonra da güzel anılarla Antalya'dan ayrılsınlar' diyoruz."

BM REFORMU DA GÜNDEME GELECEK

Çavuşoğlu, bugün Birleşmiş Milletler'in dünyayı temsil etmediğini, ihtilaflara çözüm bulamadığını ve dolayısıyla zirvede BM reformunun da gündeme geleceğini aktardı.

Gençlerin sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, "Nasıl NATO'yu, diğer etkinlikleri en iyi şekilde düzenlediysek, Türkiye'nin her yerinde zirveleri başarıyla gerçekleştirdiysek, Antalya'daki G20 Zirvesi'ni de en iyi şekilde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 16:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83