CHP'DEN TARTIŞILAN ARSA İÇİN YENİ ÖNERİ

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi Meclis Üyesi Erkan Demirci son günlerde gündem de olan arıtma tesisi için öneri de bulundu

CHP'DEN TARTIŞILAN ARSA İÇİN YENİ ÖNERİ
Demirci yaptığı açıklamada," Bugünlerde Sn Menderes Türel’in açıklamalarıyla gündeme gelen arıtma tesisi ve çevresindeki Alanya Belediyesi kullanımındaki bölgeyle ilgili yorum yapmak için geçmişini de bilmek gerekir. Bilindiği üzere Sn. Türel özetle, Arıtma tesisinin çevresinde 21 dönüm büyüklüğünde Alanya Belediyesi’ne ait taşınmazların bulunduğunu, bunun 12 dönümlük kısmının Alanya Belediyesi için kültür merkezi yapımı amaçlı kullanılmasını, kalan 9 dönümün ise hizmet binası yapılmak üzere büyükşehir belediyesine bırakılmasını talep etmiş, ardından da aba altında sopa göstererek söz konusu 9 dönümün verilmemesi durumunda dava açacaklarını ve kazanmaları halinde bundan Alanya Belediyesi’nin zararlı çıkacağını söylemişti. Bölgenin imar açısından geçmişine bakıldığında; bölge 03.07.2012 tarihine kadar akaryakıt tesis alanı, arıtma tesis alanı ve ticaret alanı olarak planlı olup, fiili kullanımı ise arıtma tesisi, Alanya Belediyesi Fen İşleri şantiyesi ve İtfaiye Müdürlüğü, otogar ve kapalı yüzme havuzu şeklindedir. Yapılar parsel sınırları gözetilmeksizin bir kaç parseli kapsayacak şekilde gelişigüzel yapılmıştır. Örneğin arıtma tesisine ait yapı 4 farklı parsel üzerine oturmakta, imar planı ile fiili kullanım birbiriyle örtüşmemektedir.

'YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL'

Dönemin belediye Başkanı AKP’li Sn. Hasan Sipahioğlu’nun imar planı ile fiili kullanımların parsel sınırlarına göre yeniden düzenlenmesi talimatı doğrultusunda bölgede imar planı değişikliği çalışmalarına başlanmıştır. Hazırlanan plan değişikliği ile akaryakıt tesis alanı, ticaret alanı ve arıtma tesis alanı olan plan kararları değiştirilerek, arıtma tesisi yapılarının bulunduğu 20500 m² alan arıtma tesis alanı, otogarın bulunduğu bölgedeki,18000 m² alan belediye hizmet alanı, fen işleri şantiyesi ile yüzme havuzunun bulunduğu 31000 m² alan ise fiili kullanımlarına uygun olarak belediye hizmet alanı olarak planlanmıştır. Ayrıca SGK’ya tahsis edilmiş olan yaklaşık 3350 m² büyüklüğündeki alan ise resmi kurum alanı olarak düzenlenmiştir. Hazırlanan plan değişikliği önerisi AKP Alanya İlçe Başkanı Sn. Mustafa Berberoğlu’nun başkanlığını yaptığı imar komisyonunca uygun bulunarak Alanya Belediye meclisinin 03.07.2012 tarihli kararıyla oybirliği ile onaylanmıştır.
6360 sayılı büyükşehir yasası ise 06.12.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Plan değişikliği ise yasanın yürürlüğe girmesinden 5 ay önce onaylanarak kesinleşmiştir. Plan değişikliğinin yapıldığı tarihte 6360 sayılı büyükşehir yasası yürürlükte olmadığından, aba altından sopa gösterilerek “Parselinizin 9 dönümünü uzlaşarak verirseniz verirsiniz, vermezseniz dava açarım ve sonuçlarına katlanırsınız” yaklaşımı doğru değildir.

'ETKİNLİKLER İÇİN YETERSİZ'

Büyükşehir Belediyesince hizmet binası yapılmak üzere Alanya Belediyesi’nden talep edilen bölge Alanya Belediyesi’nin kaynaklarıyla kamuya kazandırılmış, yapılan plan değişikliğiyle kamusal kullanım esas alınarak dönemin AKP, MHP ve CHP’li belediye meclis üyelerinin oybirliğiyle fiili kullanıma uygun olarak düzenlenmiştir. Plan değişikliğinin ardından imar uygulamaları tamamlanmış ve mevcut arıtma tesisinin bulunduğu 20504 m² büyüklüğündeki taşınmaz büyükşehir yasasının ardından ASAT Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Bölgede Alanya Belediyesinin aktif olarak kullanabileceği, mülkiyet sorunu olmayan yaklaşık 24000 m² alan bulunmaktadır. Alanya Belediye Başkanı Sn. Adem Murat Yücel bu alanı gençlik ve kültür merkezi olarak kullanmak istediğini beyan etmiştir. Bilindiği üzere ilçemizdeki Alanya Atatürk Kültür Merkezi toplantı, kongre ve sanatsal etkinlikler için yetersiz kalmakta, salonların ve sahnenin küçük olması nedeniyle geniş kadrolu sanatsal faaliyetler sahnelenememektedir.

'MODERN BİR KÜLTÜR MERKEZİNE İHTİYAÇ VAR'

AKP’li sayın bakanınız Mevlüt Çavuşoğlu’nun ciddi katkılarıyla ilçemize kazandırılan Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin ve Özel Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’nin gelişimine bağlı olarak, ilçemizde yaklaşık 30.000 öğrencinin eğitim alması beklenmektedir. Halihazırda 285.000 kişilik kış nüfusu, 500.000’i aşan yaz nüfusuyla birlikte üniversitelerin de ilçemiz sosyal hayatına önemli katkılar yapması beklenmektedir. Bu nedenle demografik ve sosyal yönden gelişimini hızla sürdüren Alanya’da yeni ve modern bir kültür merkezine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden bölgede Alanya Belediyesi tarafından yapımı düşünülen kültür merkezi büyükşehir hizmet binasına nazaran öncelikli bir yatırımdır. Bu tesisinin kongre, sergi, toplantı, tiyatro ve sinema salonlarının yanı sıra açık alanları ile birlikte nitelikli bir tesis olması gerekmektedir. Böyle bir tesisin ise büyükşehir belediye bakanının söylediği gibi 12000 m² bir alanda yapımı mümkün değildir.


'ALANYA HALKINA SORUN'

Şüphesiz ki büyükşehir hizmet binası da Alanya için öncelikli ihtiyaçlardan birisidir. Ancak bu ihtiyacın adeta Alanya Belediyesi’ne ait parsellere aba altından sopa gösterilerek el koymaya çalışmak şeklinde değil, Alanya Belediyesi ile birlikte proje üretilerek büyükşehire kazandırılacak yeni parsellerden karşılanması esas olmalıdır. Bu tarz bir yaklaşım hem Alanya kamuoyunun hem de yerel yöneticiler olarak bizlerin istediği bir uygulama olup, Menderes Türel Başkan’a da bu yakışacaktır.
Şahsi önerimdir,  bugüne kadar Antalya’da yapacağı pek çok yatırımı halka sorarak yapan  Menderes Türel’in bir referandum da Alanya’da yapmasını öneriyorum. “Bu bölgede kültür merkezi mi yapılsın yoksa büyükşehir hizmet binası mı?” sorusunu Alanya halkına sorsun bakalım nasıl bir yanıt alacak.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2016, 19:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83