Demirci'den yeni hastane için 'otopark' çağrısı

CHP'li Meclis Üyesi Erkan Demirci yeni hastanedeki otopark sorununa dikkat çekerek çağrı yaptı.

Demirci'den yeni hastane için 'otopark' çağrısı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Alanya Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci Alanya Alaadin Keykubat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ulaşım ve otopark sorununa dikkat çekti ve çağrı yaptı. Demirci'nin açıklaması şu şekilde: 

Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediye Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi Alanya Koordinatörlüğü, ALKÜ Rektörlüğü, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekmiliği ve tüm siyasi parti ilçe örgütlerine çağrımdır!

Geçen hafta büyükşehir meclisi için gittiğim belediye girişinde daha önce oybirliği ile park yapılmak üzere büyükşehir belediyesi tasarrufuna bıraktığımız Oba’daki yeni hastanenin güneyinde yer alan 30 dönümlük alan için (eski fidanlık) tasarlanan park maketinin sergilendiğini fark ettim.

Maketin yanındaki bilgi notunda; park alanı içerisinde 1105 m² büyüklüğünde biyolojik gölet, çevresinde kafeterya ve sosyal alanlar, parka gelen ziyaretçilerin açık alanda spor yapmasını sağlamak amacıyla iki adet açık spor sahası, fitness alanları ve koşu parkuru oluşturulacağı ifade ediliyor. Ayrıca proje alanı içerisindeki 12 dönüm üzerindeki narenciye bahçesinin korunacağı ve 30 ARAÇLIK OTOPARK yapılacağı ifade ediliyor.

Fuğla Mahallesinde yer alan eski devlet hastanesinin yılda yaklaşık 1 milyon kişiye poliklinik hizmeti verdiği daha önce basına yansımıştı. Bu rakamı günlük olarak hesaplarsak hastanenin günde yaklaşık 2700 kişiye poliklinik hizmeti verdiği ortaya çıkmaktadır. Hastane personel sayısını 500 kişi olarak kabul edersek hastaneye günde ortalama 3200 kişinin giriş çıkış yaptığı söylenebilir.

Bu rakamlar 250 yatak kapasiteli olan eski hastane için geçerli olup, üniversite bünyesinde açılan eğitim ve araştırma hastanesinin 600 yatak kapasiteli olduğu, sadece Alanya’ya değil, bölgesel olarak hizmet vereceği düşünüldüğünde hasta ve personel sayısının mevcuda oranla iki katına çıkacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu durumda en iyimser tahminle personel dahil hastaneye giden günlük kişi sayısının 6500 kişiyi bulması kaçınılmaz olacaktır. Refakatçilerle birlikte bu rakam günlük 10.000 kişiye ulaşacaktır.

Mevcut hastanede kaç araçlık otopark planlandığını bilmiyorum ama günde 10.000 kişinin ziyaret edeceği hastanede en az 1000 araçlık otopark ihtiyacının olacağı açıktır. (Otopark yönetmeliğine göre her 125 m² için bir araçlık otopark planlanması zorunlu)

Yeni hastanenin yer aldığı Oba Mahallesi halen ilçenin gelişmeye açık bölgesi olup, yakınlarında, pek çok alışveriş merkezi, eğitim tesisi ve konut kullanımlı siteler bulunmaktadır. Ayrıca yeni Alanya Belediyesi hizmet binası da aynı bölgede yer almaktadır. Hastanenin taşınmasına bağlı olarak çevresinde ticaret sektörü hızlı bir gelişim ve dönüşüm süreci içerisindedir. Bölgede sabit nüfus ve insan sirkülasyonu hızla artmaktadır.

Bölge ilk imar planı yapılırken hastane olarak planlanmadığı için ulaşım ağı ve otopark ihtiyacı hastane yatırımı esas alınarak düzenlenmemiştir. Hastanenin yapıldığı taşınmaz önceden fidanlık olarak kullanıldığı ve tarım alanı olarak planlandığı için plan kararları bu yönde üretilmiş, ulaşım sistemi sonradan yapılan iyileştirmeye rağmen 20 ve 15 metrelik yol genişlikleriyle planlanmış, yeterince genel otopark alanları ayrılmamıştır. Tarım alanı olan bölgede sonradan hastane olarak plan değişikliği yapılması sonucu önceden öngörülmeyen bir nüfus ve insan hareketliliğinin oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bu hareketlilik beraberinde ciddi bir trafik ve otopark sorununu getirecektir. Bu yüzden bu aşamada geç kalınmadan önlem alınması gerekmektedir.

Kamuoyu tarafından bilindiği üzere otopark alanlarının yapımı ve işletilmesi yetki ve sorumluluğu büyükşehir belediyelerinindir. Alanya ilçe merkezinde,Konaklı, Avsallar, Oba, Cikcilli, Mahmutlar gibi büyük mahallelerde otopark sorunu had safhada yaşanmaktadır. Yerel seçimden bu yana geçen yaklaşık 3.5 yıllık süreçte büyükşehir belediyesi otopark sorununun çözümüne yönelik herhangi bir yatırım yapmadığı gibi, proje dahi üretmemiştir. Hazırlanan ulaşım ana planında ilçemiz göstermelik olarak yer almış, karayolları tarafından yapılan katlı kavşaklar ve doğu çevre yolu dışında ilçe merkezi ve eski beldelerdeki trafik ve otopark sorununun çözümüne yönelik hiçbir adım atılmamıştır.

Oba’da 30.000 m²’lik alanda yapımı düşünülen park hastane bölgesinin otopark sorununun çözümü için büyük bir fırsattır. Bu husus tarafımca park alanının büyükşehir belediyesine devri aşamasında büyükşehir meclisinde dile getirilmiş ve park alanının altında mutlaka yer altı otoparkı yapılması gerektiği dile getirilmiştir. Ancak hazırlanan projede talebim değerlendirilmemiş sadece 30 araçlık göstermelik bir otopark alanı ayrılmıştır. Bu parkın yer altı otoparkı olmaksızın bu şekilde yapılması Alanya için kaçan büyük bir fırsat olacaktır.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi bölgenin ortalama 1000 araçlık otopark alanına ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacın yaklaşık yarısının mevcut hastanenin açık alanlarında ve çevredeki genel otoparklarla çözüldüğü ya da çözülebileceği varsayımıyla yapımı düşünülen park projesinin revize edilerek yaklaşık 15000 m²’lik kısmında yer altı otoparkı projelendirilmesi daha sonra pişman olmamamız açısından zorunluluktur.

Park alanı içerisine yer altı otoparkı yapılması durumunda bu otopark ciddi anlamda talep görecek, çok kısa sürede yapım maliyetini karşılayacak ve hatta kamuya gelir getiren bir mülk halinde gelecektir. Bu nedenlerle ilçemiz adına elzem olarak gördüğüm bu otoparkın yapımının mutlaka sağlanması gerekmektedir.

Park olarak hazırlanan projenin revize edilerek 500 araçlık yer altı otoparkı eklenmesi hususunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na sesimizi duyurabilmek için; Alanya Kaymakamlığı’na, Alanya Belediye Başkanlığı’na, ALKÜ Rektörlüğü’ne, Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Baş Hekimliği’ne, Ak Parti, MHP ve CHP İlçe Örgütlerine, Büyükşehir Belediyesi Koordinatörlüğü’ne ve ben de dahil olmak üzere büyükşehir meclis üyelerine büyük görevler düşmektedir.

Son pişmanlık fayda etmez sözünden yola çıkarak, bölgede yer altı otoparkı yapılması için Alanya’nın sesini büyükşehre duyurabilmek amacıyla tüm kişi ve kurumları güç birliği yapmaya çağırıyorum.

Saygılarımla.

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2017, 16:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83