DOWN SENDROMU ALTSO'DA KONUŞULDU

Alanya'nın Oba Mahallesi'nde faaliyet gösteren Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) konferans salonunda bir etkinlik düzenledi.

DOWN SENDROMU ALTSO'DA KONUŞULDU

Etkinliğin açılış konuşmasını kurum kurucusu Psikolog Feridun Özdeş yaptı. Özdeş, down sendromuyla ilgili farkındalığın artması amacıyla etkinliği düzenlediklerini belirterek, tüm katılımcılara teşekkür etti. Özdeş'in ardından söz alan kurumun özel eğitim alan öğretmenlerinden Burcu Ertekin, down sendromuna ilişkin bilgiler verdi. Down sendromunun bir hastalık olmadığını belirten Ertekin, "Down sendromu, genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan 1 kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan farklılıktır. Gebelik döneminde yapılacak üçlü tarama testi, ikili tarama testi, ultrasonografi ve diğer testler sayesinde down sendromu teşhis edilebilir. Annenin yaşının ilerlemiş olması sendromun sıklığı ile ilişkili olarak elde edilen tek istatistik veridir. Özellikle küçük yaşlardaki down sendromlu çocuklarda doyma hissinin olmamasından dolayı aşırı kilo aldıkları gözlemlenmektedir. Yapılan çalışmalarda çocukların ortalama yüzde otuzunda obezite bulunduğu tespit edilmiştir" dedi. Down sendromlu bireylerin kalp ve solunumla ilgili rahatsızlıkları da taşıyabildiklerini belirten Ertekin, dil ve sosyal gelişimlerinde de özel eğitimin önemine değindi. Ertekin, "Uygun eğitim ortamları sağlandıktan sonra bir çok beceriyi öğrenebilirler. Okuma yazma becerisini kazanabilir, sayıları tanıyabilir, okul öncesi kavramlarını öğrenebilir, bağımsız olarak öz bakım becerilerini yerine getirebilirler. Ancak bireysel farklılıklar olduğunu unutmamak gerekir" diye konuştu.

banner111
Etkinlik, down sendromlu çocukları olan Hülya Coşkun, Saliha Marangoz ve Ebru Başarır'ın yaşadıklarını anlattıkları bölümle tamamlandı. 


Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2016, 15:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83